Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW6

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Straatje om

Ommetje heet de app. Een initiatief van de Hersenstichting. Elke dag een halfuurtje wandelen is goed voor je fysieke en mentale gezondheid. Je voelt je fitter, slaapt beter en je blijft langer gezond. Zo luidt de wervende tekst op de LinkedIn-pagina van het ministerie van VWS. Vandaag al een ommetje gemaakt?, voegt de Hersenstichting daar op haar website aan toe.

12-02-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

‘We moeten onze expertise inzetten bij het vaccineren’

Bij het vaccineren gaat 15% verloren omdat de GGD’s na zes doses het resterende vaccin niet mogen mengen met een nieuwe flacon. Apothekers en apothekersassistenten kunnen deze verspilling tegengaan. Dat stelt ziekenhuisapotheker Noortje Swart, voorzitter van de landelijke vaccinatiewerkgroep. “Maak gebruik van onze kennis.”

04-02-2021 | door PW

Zorg ontregelen

Vrijdagmiddag, kwart over vijf. Een van de artsen uit het centrum loopt de apotheek binnen. Of hij een morfinecassette kan meenemen voor de heer W. Die komt zo thuis uit het ziekenhuis voor palliatieve zorg. Een specialistisch team is al aanwezig om de pomp te installeren. We bespreken de mogelijkheden die er zijn met de Sendolor-zakken, kijken wat de voorraad is en kijken ook alvast of er een dormicumcassette in huis is.

12-02-2021 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen

Oproep deelname onderzoek bijwerkingen vaccins

Iedereen die net is gevaccineerd of een afspraak heeft gemaakt voor een vaccinatie kan meedoen aan een groot onderzoek naar bijwerkingen van coronavaccins. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

02-02-2021 | door PW

Minder frequente ijzersuppletie mogelijk

Twee keer per week doseren van ferrofumaraat is voldoende om de ijzerconcentratie bij ijzergebreksanemie op peil te krijgen. Dit raadt huisartsenorganisatie NHG aan in de herziene NHG-Standaard Anemie.

01-02-2021 | door PW

Gebruik geneesmiddel ulipristalacetaat weer toegestaan

Het geneesmiddel Esmya (ulipristalacetaat 5 mg), voor de behandeling van symptomen van vleesbomen, is na een Europese herbeoordeling weer toegestaan voor gebruik. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert Esmya alleen te gebruiken bij vrouwen met matige tot ernstige symptomen.

03-02-2021 | door PW

Inspectie onder de indruk na controle vaccinaties

Het vaccineren tegen COVID-19 is op professionele wijze vormgegeven en in heel korte tijd is een groot aantal zorgmedewerkers en cliënten gevaccineerd. Maar er zijn ook aandachtspunten, zoals de distributie van het vaccin en het borgen van de koude keten. Dat concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd na de eerste inspecties bij diverse vaccinatielocaties.

01-02-2021 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Herexamen 2021 PW6

Wat is de functie van de hulpstof sucrose in het COVID-19-vaccin Comirnaty?

10-02-2021 | door Oscar Smeets, Laboratorium der Nederlandse Apothekers/KNMP

Positief advies voor nieuwe biosimilars bevacizumab

De biosimilars bevacizumab, Alymsys en Oyavas, kregen een positief advies voor een handelsvergunning van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP). Ze zijn bedoeld voor de behandeling van onder meer borstkanker, eierstokkanker en colonkanker, in combinatie met andere middelen tegen kanker. De fabrikanten hebben aangetoond dat deze biosimilars een vergelijkbare kwaliteit, effectiviteit en veiligheid hebben als het referentiegeneesmiddel Avastin.

12-02-2021 | door PW

Tarief vervolguitgifte stijgt naar gemiddeld € 6,45

Apotheken onderhandelen met zorgverzekeraars onder meer over de tarieven voor apotheekzorg. Tarieven kunnen dus per apotheek en per zorgverzekeraar verschillen. Het gemiddelde tarief voor een standaardterhandstelling kwam in 2020 uit op € 6,45, 1,2% hoger dan in 2019. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

12-02-2021 | door SFK

Werken met cytostatica kan veilig in Nederland

Onafhankelijk onderzoek toont aan dat werken met cytostatica onder de huidige set van maatregelen veilig is in Nederland. Toepassen van handbescherming bij voorbereidende handelingen is een punt van aandacht om de veiligheid nog verder te optimaliseren. Op Europees niveau loopt Nederland voorop in het veilig werken met cytostatica.

12-02-2021 | door M. Crul en O. Breukels

Apotheek korten op vergoeding voor leveren hulpmiddelen zonder contract mag

Lokale apotheken krijgen van Zilveren Kruis geen contract meer voor medische hulpmiddelen en dieetpreparaten. Leveren apotheken deze zorg zonder contract, dan vergoedt Zilveren Kruis minder dan voor de hulpmiddelenzorg die deze zorgverzekeraar wel heeft gecontracteerd. In kort geding vorderden KNMP, 27 apotheken en zes patiënten een verbod op deze korting, maar de rechter gaat daarin niet mee.

12-02-2021 | door Catelijne Bach en Jolijn Geven

Instelproblemen bij switchen van product hydrocortison

Voor patiënten met bijnierschorsinsufficiëntie is suppletie met hydrocortison van levensbelang. Uit tientallen meldingen bij Bijwerkingencentrum Lareb blijkt dat na overstap op een ander hydrocortisonproduct instelproblemen kunnen ontstaan, in enkele gevallen zelfs resulterend in een levensbedreigende Addisoncrisis. Goede voorlichting is nodig om ernstige situaties te voorkomen.

12-02-2021 | door M. Sonnenberg, A. Horikx, J.G. Beun en A. Franken

Praten over de dood, wie durft?

Apothekers begeleiden hun klanten op hun levenspad met farmaceutische zorg. Zij hebben in hun praktijk te maken met zwangerschappen, geboortes en levenseinden. En dus ook met de wensen van hun klanten. Het is goed dat zij zich bewust zijn van die wensen, betoogt Guusta Huizer-Boehmer.

12-02-2021 | door Guusta Huizer-Boehmer

Van balie naar industrie

Na ongeveer een jaar in de openbare apotheek te hebben gestaan, is apotheker Moary Bakr begonnen aan een nieuwe uitdaging. “Ik ben een echte ondernemer. De farmaceutische industrie past beter bij mij.”

12-02-2021 | door Delia Titre

De randen opzoeken

12-02-2021 | door Peter Wognum, bestuurslid KNMP

Minister dankt apothekers voor snelle vaccinatiehulp

Minister Hugo de Jonge (VWS) spreekt een woord van dank uit aan apothekers voor de ondersteuning bij de COVID-19-vaccinatie. In een Kamerbrief schrijft hij dat zowel ziekenhuisapothekers als openbaar apothekers op zeer korte termijn hun hulp hebben aangeboden.

12-02-2021 | door KNMP

18 maart: online bijeenkomst over voorschrijvend apotheker

De KNMP en NVZA houden 18 maart de online bijeenkomst ‘Voorschrijvend apotheker: de toekomst voor Nederlandse apothekers?’. Apothekers en artsen worden gevraagd zich bij voorkeur als duo in te schrijven voor dit evenement.

12-02-2021 | door KNMP
Back to top