Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Tarief vervolguitgifte stijgt naar gemiddeld € 6,45

Hoogte eerste-uitgiftetarief in 2020 nauwelijks veranderd ten opzichte van 2019

PW6 - 12-02-2021 | door SFK
Apotheken onderhandelen met zorgverzekeraars onder meer over de tarieven voor apotheekzorg. Tarieven kunnen dus per apotheek en per zorgverzekeraar verschillen. Het gemiddelde tarief voor een standaardterhandstelling kwam in 2020 uit op € 6,45, 1,2% hoger dan in 2019. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

Sinds 1 januari 2012 stelt de NZa alleen nog de verschillende prestaties vast waarover wordt afgerekend, zonder hieraan tarieven te koppelen. In de contracten tussen apothekers en zorgverzekeraars worden vervolgens afspraken gemaakt over de beschikbaarheid van voldoende zorg en over wat daarvoor wordt betaald. Er is sprake van vrije tarieven voor apotheekzorg binnen door de overheid gestelde kaders. Deze tarieven zijn bedoeld als vergoeding voor de geleverde zorg door de apotheek en zijn exclusief geneesmiddelkosten.

Basisprestaties

Voor wat betreft de terhandstelling van UR-geneesmiddelen onderscheidt de NZa drie basisprestaties: een standaardterhandstelling, een uitgifte van een nieuw geneesmiddel (eerste uitgifte) en een terhandstelling in een geïndividualiseerde distributievorm (GDV), ook wel weekterhandstelling genoemd. Voor een standaard-terhandstelling was het gemiddelde tarief in 2020 € 6,45 (2019: € 6,38). Indien sprake is van een geneesmiddel dat niet eerder of minstens twaalf maanden geleden voor het laatst aan een patiënt is verstrekt, is extra farmaceutische begeleiding nodig. Het gemiddelde apotheektarief voor een eerste uitgifte bedroeg in 2020 € 11,87, vrijwel gelijk aan 2019 (€ 11,86).

Bij weekterhandstellingen werken apothekers samen met huisartsen en wijkverpleging voor de benodigde extra zorg rondom de medicatierol. Voor verstrekkingen in deze distributievorm bedroeg het tarief in 2020 gemiddeld € 4,30 per verstrekking. Apotheken ontvangen voor 2- en 3- wekelijkse leveringen doorgaans een hoger tarief per verstrekking dan voor 1-wekelijkse leveringen. In 2020 was dat gemiddeld € 2,80 voor een verstrekking voor één week, € 5,20 voor twee weken en € 7,72 voor drie weken.

Vooral omdat apothekers in 2020 vaker medicatierollen voor twee weken verstrekten, is het gemiddelde tarief per GDV-verstrekking gestegen ten opzichte van 2019. De afzonderlijke tarieven voor 2- en 3-wekelijkse leveringen daalden gemiddeld juist licht.

Stichting Farmaceutische Kengetallen: info@sfk.nl

Document acties

Back to top