Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW14

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Digitale toekomst

Je haalt een robot in huis, of beter gezegd een kunstmatig mens, en die verzorgt je op alle mogelijke manieren en momenten. Gebruik je medicatie dan zorgt hij ervoor dat deze met een 3D-printer op de juiste sterkte wordt geprint en dat je alles iedere dag trouw en op het juiste moment inneemt. Hij houdt ondertussen je lichamelijke conditie scherp in de gaten en grijpt in wanneer nodig. Hoe mooi kan het zijn. Nou, zo’n menselijke robot kan je ook veel ellende bezorgen, zoals Ian McEwan fascinerend beschrijft in zijn roman Machines like me.

09-04-2021 | door Frans van den Houdt

‘Epidemiologen: mutaties kunnen vaccins ineffectief maken’

Binnen een jaar zal het coronavirus zodanig muteren dat de meeste vaccins van de eerste generatie ineffectief zullen zijn. Daarvoor waarschuwt twee derde van 76 epidemiologen uit 28 landen in een enquête van de People’s Vaccine Alliance, een coalitie van meer dan vijftig organisaties, waaronder Oxfam Novib en African Alliance.

30-03-2021 | door PW

Tak van sport

Afgelopen weekend werd ik voor de zóveelste keer toegeroepen tijdens het wielrennen, terwijl ik bij mijn weten toch een aardig nette fietser ben. Blijkbaar ontkom ook ik niet aan het imago dat een wielrenner dé aso van de weg is.

09-04-2021 | door Linda van den Goor, bestuurslid VJA en ApIOS ’s-Gravelandse apotheek Kortenhoef

Herexamen 2021 PW14

Welke stelling over rijden met mirtazapine is juist?

07-04-2021 | door Els Dik, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Frank Jansman benoemd tot bijzonder hoogleraar klinische farmacie

Ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog Frank Jansman is benoemd tot bijzonder hoogleraar klinische farmacie, in het bijzonder in de oncologie, aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij gaat onderwijs geven en onderzoek doen naar medicatiebegeleiding van vooral oncologische patiënten.

31-03-2021 | door PW

CBG publiceert lijst ‘Wisselen ongewenst’

Om gezondheidsrisico’s te voorkomen door het wisselen van medicatie heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) een lijst ‘Wisselen ongewenst’ opgesteld. Het gaat om generieke middelen waarbij een verkeerde inname, of gebruik van het benodigde hulpmiddel, tot problemen kan leiden.

31-03-2021 | door PW

Antistoffen bij meer dan 21% van donors

Ruim 21% van de Nederlandse donors heeft antistoffen tegen het coronavirus in hun bloed. Dat zijn opvallend vaker vrouwen dan mannen. Dat blijkt uit cijfers van Sanquin Bloedvoorziening.

01-04-2021 | door PW

Meer griepachtige verschijnselen bij vrouwen na AstraZeneca-vaccinatie

Na toediening van het COVID-19-vaccin van AstraZeneca zijn bij vrouwen verschillende griepachtige verschijnselen gemeld in een frequentie variërend van 39% tot 67%. Bij toediening van het vaccin van Pfizer/BioNTech lijken deze bijwerkingen minder vaak op te treden (frequentie varieert van 5 tot 36%). Dit meldt het Bijwerkingencentrum Lareb op basis van het coronavaccin-vragenlijstonderzoek bij vrouwen van 21 tot 65 jaar.

29-03-2021 | door PW

Alertheid geboden op ernstige huidreacties door atezolizumab

Nieuwe onderzoeksdata geven aanleiding om extra te wijzen op het risico op ernstige huidreacties bij gebruik van atezolizumab (Tecentriq). De fabrikant heeft daarom in overleg met de geneesmiddelenautoriteiten een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) verstuurd naar behandelaars.

29-03-2021 | door PW

Wet geneesmiddelenprijzen: weer € 100 miljoen besparing

Nederlandse openbaar apothekers verstrekten in februari dit jaar ongeveer 15 miljoen keer één van de ruim 12.000 verschillende soorten verpakkingen van receptplichtige geneesmiddelen. Fabrikanten kunnen de prijzen van die verpakkingen per maand aanpassen. Per 1 april 2021 daalde de prijs van 19% van alle aangeboden verpakkingen. Bij 4,3% verhoogden fabrikanten hun prijs. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

09-04-2021 | door SFK

Forse stijging voorzien van aantal online behandelingen

Digitalisering van de zorg, en dus ook de farmacie, is niet meer te stoppen, verzekeren deskundigen Lucien Engelen en Douwe Jippes. Een ontwikkeling die is versneld door de coronacrisis. Je ertegen verzetten heeft weinig zin, want dan gaan grote, niet-zorgpartijen ermee aan de haal. “Patiënten ervaren door digital health veel meer regie over hun eigen gezondheidsproces.”

09-04-2021 | door Frans van den Houdt

Apotheker Annet Gossen sprak al tientallen patiënten met beeldbellen

Door te beeldbellen heeft openbaar apotheker Annet Gossen uit Twello regelmatig contact met kwetsbare patiënten thuis, om ze bijvoorbeeld te vragen of alles goed gaat met het medicatiegebruik. Ook voor medicatiebeoordelingen en inhalatie-instructies maakt ze gebruik van deze digitale communicatie. “Het is prettig om de reactie van een patiënt te kunnen zien.”

09-04-2021 | door Edwin Bos

Digitale transformatie in Tilburgse Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis

Zinloze alerts uitbannen en met een chatbot of app patiënten begeleiden. Dat zijn enkele voorbeelden van digitalisering die het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis doorvoert om de patiëntenzorg te verbeteren. Ziekenhuisapotheker Barbara Maat is hierbij nauw betrokken en heeft een helder doel voor ogen: “Het systeem moet voor ons werken, niet andersom.”

09-04-2021 | door Delia Titre

Elektronische registratie verbetert therapietrouw inhalatiemedicatie

Inhalatie-instructie door openbaar apothekers op basis van elektronisch vastgelegde gegevens over het daadwerkelijk gebruik van de inhalator verbetert de therapietrouw en de kwaliteit van leven van patiënten met astma of COPD.

09-04-2021 | door Linda de Graaf

Alleen instructiefilmpje YouTube is te weinig

Op YouTube zijn veel video’s te vinden over het juiste gebruik van een Respimat Soft Mist inhalator. De meeste filmpjes missen echter belangrijke stappen, waardoor instructie in de apotheek essentieel blijft.

09-04-2021 | door Linda de Graaf

Apothekers omarmden als eersten de computer in de gezondheidszorg

Apothekers zijn pioniers op het gebied van automatisering in de gezondheidszorg. De komst van de computer in de jaren zeventig stelde hen in staat de verstrekkingen per patiënt overzichtelijk bij te houden, net als de afrekening van declaraties. Vanaf de jaren negentig gingen apothekers de computer nog breder inzetten om patiëntenzorg te verbeteren, kwaliteitsbeleid op te stellen of onderzoek te doen.

09-04-2021 | door Peter Wittop Koning, Peter van den Hooff en Toine Pieters

‘Door alles real time te monitoren zitten we bovenop het werkproces’

Het Erasmus MC kiest voor een complete digitalisering van de opioïdenregistratie met behulp van een dashboard. De afdeling cardiologie heeft het voortouw genomen, de rest van het ziekenhuis volgt snel. Hiermee verdwijnen de vermaledijde papieren formulieren. “Het proces wordt veiliger, efficiënter, duurzamer en minder fraudegevoelig.”

09-04-2021 | door Frans van den Houdt

Digitaal platform om patiënteninformatie toegankelijk te maken

Om goed geneesmiddelgebruik te stimuleren lanceren apothekers David Wagemaker en Claudia Rijcken het concept Farma Info Platform (FIP). Dit is een gevalideerde omgeving waarin farmaceutische bedrijven hun digitale informatiematerialen kunnen presenteren. “Dit biedt Nederland de kans haar naam als innovatief farmaceutisch zorgland waar te maken.”

09-04-2021 | door David Wagemaker en Claudia Rijcken

Persoonlijk gesprek onvervangbaar door digitale medicijninformatie

Demissionair minister Tamara van Ark van Medische Zorg vindt de huidige Geneesmiddelenwet verouderd. Persoonlijke advisering bij zelfzorg acht zij vervangbaar door online communicatie (PW 4, 2021). De consument weet echter vaak niet welke informatie hij nodig heeft om veilig om te gaan met geneesmiddelen en is daarom juist zeer gebaat bij een persoonlijk advies.

09-04-2021 | door Lyda Blom en Hilka Wolschrijn

Een digitale optelsom

Tromboseprofylaxe wordt nogal eens over het hoofd gezien bij ziekenhuisopname, aldus ziekenhuisapotheker Tessa Jaspers. Zodoende ontwikkelde ze een tool om dit te voorkomen. “Verschillende risicofactoren worden meegenomen met verschillende wegingsfactor.”

09-04-2021 | door Maarke Roelofs

Introductie zelftest in Nederland past goed bij de apotheek

De introductie van de coronazelftest in Nederland past uitstekend bij de apotheek. Dit stelt KNMP-voorzitter Aris Prins. “Apothekers kennen dit soort testen en hebben met hun teams ervaring in het overbrengen van informatie en advies. Het is prettig dat de leverancier dit herkent en nu exclusief voor de apotheken kiest qua distributie.”

09-04-2021 | door KNMP

Omeprazol suspensie

Al jaren hebben we de beschikking over een suspensie met omeprazol. Een uitstekend preparaat, bijvoorbeeld voor kinderen die een lage dosering krijgen, verkrijgbaar via enkele bereidingsapotheken.

09-04-2021 | door Reinier Bax, bestuurslid KNMP

Sectie WSO zoekt nieuwe bestuursleden

De Wetenschappelijke sectie Openbaar Apothekers (WSO) zoekt per 12 mei 2021 nieuwe bestuursleden. Kandidaten die voldoen aan de minimumeisen en profielschets kunnen tot 12 april reageren.

09-04-2021 | door KNMP

Digitale expositie over 200 jaar geneesmiddelreclames

Het virtuele Nationaal Farmaceutisch Museum heeft een nieuwe tentoonstelling: Geneesmiddel in Beeld. De expositie biedt een historische reis door de wereld van geneesmiddel­reclames, van muurkranten in de achttiende eeuw tot en met de nieuwe media van de 21ste eeuw. Ontdek op de computer, tablet of smartphone hoe de vorm, inhoud en functie van geneesmiddelreclames door de jaren heen zijn veranderd.

09-04-2021 | door Toine Pieters
Back to top