Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW39

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Zoet en zacht

Honing heeft een bacteriële werking. Het verzacht de keel. Is goed voor de bronchiën. Meng honing door een glas melk of een kop gember-citroen-thee en je voelt je herboren. Aan het zoete goedje worden al eeuwenlang de meest wonderbaarlijke werkingen toegedicht. Maar is er ook ooit wetenschappelijk bewijs voor al die claims gevonden?

25-09-2020 | door Frans van den Houdt

Medewerkers apotheken krijgen bonus van het kabinet

Apotheekmedewerkers die hebben gewerkt tijdens deze coronacrisis komen in aanmerking voor een éénmalige zorgbonus van € 1000 netto. Dat heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bekendgemaakt. Apothekers moeten zelf aangeven wie in het team recht heeft op deze beloning.

18-09-2020 | door PW

Hartstilstand

Het bestrijden van een onschuldige klacht, zoals een verstopte neus, kan minder onschuldige gevolgen hebben.

25-09-2020 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Herexamen 2020 PW39

Wat is de indicatie van upadacitinib?

23-09-2020 | door Marloes Dankers (IVM)

Kabinet investeert extra in werken in de zorg

Het kabinet wil meer zorgmedewerkers aantrekken en behouden voor het werken in de zorg en trekt daarvoor € 20 miljoen extra uit. Dat blijkt uit de begroting voor 2021 van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

17-09-2020 | door PW

€ 100.000 boete voor zorgverzekeraar VGZ

VGZ en de aan deze zorgverzekeraar verbonden merken IZA, UMC en Univé Zorg krijgen elk een boete van € 25.000 van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De zorgverzekeraars hebben wijzigingen in het inkoopbeleid en in de procedure van zorginkoop niet volgens de regels bekendgemaakt.

18-09-2020 | door PW

Afname reguliere zorg dempt extra kosten corona

Door uitval en uitstel van reguliere zorg worden de extra kosten die met name ziekenhuizen hebben gemaakt door COVID-19 grotendeels gecompenseerd. Dat concludeert Zorginstituut Nederland (ZIN) in een eerste raming van de kosten voor de basisverzekering en de langdurige zorg over het tweede kwartaal van 2020.

18-09-2020 | door PW

Positieve oordelen van de Committee for Human Medicinal Products (CHMP)

Acalabrutinib geregistreerd bij chronische lymfatische leukemie.

25-09-2020 | door PW

Wijziging Wgp bespaart € 100 miljoen per jaar

De aanpassing van de Wet geneesmiddelprijzen werpt per 1 oktober zijn vruchten af. Door Duitsland als referentieland in te ruilen tegen Noorwegen vindt nu een extra besparing plaats van € 100 miljoen op jaarbasis. Door twee maatregelen zijn de gevolgen van de aanpassing eenmalig beperkt. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

25-09-2020 | door SFK

‘Ik hou van buiten de lijntjes kleuren, maar ben geen radical of rebel’

Na decennialang een stempel te hebben gedrukt op de farmacie gaat professor Bert Leufkens met emeritaat. Begin oktober geeft hij zijn afscheidsrede aan de Universiteit Utrecht, met als titel ‘Over de randen’. “Randen hebben iets fascinerends, daar zie je de innovatie, de verwondering. Aan die randen heb ik me altijd thuis gevoeld.”

25-09-2020 | door Frans van den Houdt

Voordelen bij pulmonale toediening van levodopa

Levodopa is effectief in het verminderen van motorische symptomen van de ziekte van Parkinson, maar na orale toediening kan een hoge variabiliteit in levodopa-absorptie vanuit de darmen zorgen voor schommelingen in de levodopa-bloedconcentratie. Pulmonale toediening zou een alternatief kunnen zijn omdat het een aantal voordelen biedt, zoals snelle absorptie of een verminderd first-pass metabolism.

25-09-2020 | door Marianne Luinstra

Real world-data tonen ruimte aan voor optimalisatie behandeling hartfalen

De aanwijzing om clopidogrel niet te combineren met (es)omeprazol wordt slechts in beperkte mate opgevolgd, blijkt uit onderzoek van Willemien Kruik onder patiënten met hartfalen. Ook analyseerde zij in hoeverre de richtlijnen van de European Society of Cardiology het voorschrijfgedrag beïnvloeden. “Opmerkelijk dat er geen significante toename was van het voorschrijven van aldosteronantagonisten.”

25-09-2020 | door Willemien Kruik

Langs bij terminale patiënt

Als lid van de palliatieve thuiszorggroep heeft Yvette van Deursen laten zien wat apothekers kunnen regelen en betekenen voor patiënten in de laatste levensfase. Ze is inmiddels hét aanspreekpunt in Tiel als het gaat om farmaceutische palliatieve zorg.

25-09-2020 | door Cindy Reinders

Wel en wee van FMD

FMD – falsified medicines directive – behoort inmiddels tot een wettelijke verplichting in de openbare apotheek en ziekenhuisapotheek. Hierdoor hebben apothekers, maar ook anderen die kosten hebben gemaakt, de toezegging dat deze kosten worden vergoed. Nu het stof rondom de invoering wat is neergedaald, is het moment gekomen om die kosten daadwerkelijk vergoed te krijgen; tenslotte blijft het een administratieve last die ons is opgelegd.

25-09-2020 | door Jacco Pesser, bestuurder KNMP

Valpreventieweek: e-learning, webinar en vernieuwde Valanalyse

Voor apothekers en apotheekteams zijn een e-learning, webinar en vernieuwde Valanalyse over valpreventie beschikbaar. (Zorg)professionals worden tijdens de Valpreventieweek opgeroepen zoveel mogelijk ouderen te wijzen op een verhoogd valrisico.

25-09-2020 | door KNMP

Tijdelijke testvoorrang voor zorgmedewerkers

Zorgmedewerkers met klachten kunnen tijdelijk met voorrang op COVID-19 worden getest. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer. De voorrang geldt ook voor apothekers en apothekersassistenten omdat zij onder de reikwijdte van de Wet BIG vallen.

25-09-2020 | door KNMP

Van corona naar paracetamol

De apothekers in Nederland zullen 2020 niet licht vergeten. De coronacrisis zorgt voor stevige aanpassingen in de bedrijfsvoering van de apotheek en in de ziekenhuizen is het eveneens zaak een paar stappen vooruit te denken. Later in het jaar zijn er ineens twijfels over de kwaliteit van geneesmiddelen, zoals paracetamol en metformine.

25-09-2020 | door KNMP
Back to top