Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Wijziging Wgp bespaart € 100 miljoen per jaar

Gemiddelde prijsdaling met 3,5% vrijwel volledig op conto spécialités

PW39 - 25-09-2020 | door SFK
De aanpassing van de Wet geneesmiddelprijzen werpt per 1 oktober zijn vruchten af. Door Duitsland als referentieland in te ruilen tegen Noorwegen vindt nu een extra besparing plaats van € 100 miljoen op jaarbasis. Door twee maatregelen zijn de gevolgen van de aanpassing eenmalig beperkt. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

Fabrikanten van geneesmiddelen zijn in Nederland in het kader van de Wet geneesmiddelenprijzen (Wgp) gehouden aan maximumprijzen. Deze maximumprijzen worden tweemaal per jaar vastgesteld: per 1 april en per 1 oktober. Ze zijn gebaseerd op het gemiddelde van de prijzen voor vergelijkbare geneesmiddelen in België, Frankrijk, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Noorwegen vervangt sinds dit jaar Duitsland als referentieland, omdat de Duitse geneesmiddelprijzen over het algemeen hoger zijn dan die in Nederland en de andere referentielanden.


Deze wijziging in de referentielanden zou al in april van dit jaar voor het eerst effect gehad moeten hebben, maar vanwege de coronapandemie kwam de minister met tijdelijke aanpassingen die de prijsdrukkende effecten teniet deden. De minister heeft nu opnieuw, met twee eenmalige maatregelen, de gevolgen van de Wgp beperkt. In de eerste plaats is de daling van de maximumprijzen per oktober gemaximeerd tot 10%. Dit betekent ook dat – vanwege het ontbreken van een maximumprijs als referentie – voor geneesmiddelen die nu geen limietprijs hebben, deze ook per 1 oktober nog niet wordt vastgesteld. Ten tweede is een laagdrempelige voorziening gecreëerd om een daling van de maximumprijs uit te stellen voor geneesmiddelen die in Nederland een omzet hebben van minder dan € 1 miljoen per jaar.

PRIJSEFFECT

De prijzen van receptplichtige geneesmiddelen uit het basispakket dalen per 1 oktober van dit jaar met gemiddeld 3,5%. Deze ontwikkeling is het netto-effect van prijsdalingen onder druk van de nieuwe Wgp-ronde en enkele prijsstijgingen. Van ruim 20% van de geneesmiddelen daalde de prijzen, terwijl die van 2% juist steeg. Vooral de prijzen van spécialités – al dan niet parallel geïmporteerd – dalen onder druk van de nieuwe maximumprijzen. Nederlandse spécialités zijn verantwoordelijk voor 79% van de netto besparingen en parallel--geïmporteerde voor 20%.
De gemiddelde prijsdaling zorgt op jaarbasis – gebaseerd op de verstrekkingscijfers van augustus 2020 – voor een besparing van ruim € 100 miljoen. Voor de gemiddelde apotheek komt dat neer op een daling van de geneesmiddelkosten met ruim € 50.000 per jaar.

Stichting Farmaceutische Kengetallen: info@sfk.nl

Document acties

gearchiveerd onder: Wet geneesmiddelprijzen
Back to top