Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW18

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Beperkingen

Het is net oorlog. Tegenwoordig is dat regelmatig te horen en te lezen. “Want ook toen mocht je niet naar buiten.” Of: “In de openbare ruimte mogen we niet gaan en staan waar we willen, we weten niet hoe lang de maatregelen duren en hoe dit verder gaat.”

01-05-2020 | door Frans van den Houdt

Pleistervraag

Een tijd geleden werd ik gebeld door een specialist ouderengeneeskunde met een vraag over een mogelijke rivastigmine-intoxicatie. Ik vroeg haar naar de achtergrond en zij antwoordde: “Ik heb hier een meneer met vijf rivastigminepleisters op zijn rug.”

01-05-2020 | door Lucienne van den Boogerd, apotheker ouderenzorg

Bart van den Bemt benoemd tot hoogleraar

Bart van den Bemt is met ingang van 1 maart benoemd tot bijzonder hoogleraar personalized pharmaceutical care aan de Radboud Universiteit/Radboudumc. Hij wil op een wetenschappelijke, persoonsgerichte en innovatieve manier het geneesmiddelengebruik door patiënten effectiever en veiliger maken.

22-04-2020 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Beleid urineweginfecties gericht op minder resistentie

Oraal fosfomycine is voortaan ook tweede keuze voor vrouwen met cystitis en diabetes mellitus, verminderde weerstand of afwijkingen aan nieren of urinewegen. Dat staat in de onlangs herziene NHG-Standaard Urineweginfecties.

29-04-2020 | door PW

Onderzoek naar bloeddrukverlager voor coronapatiënt

Bloeddrukverlagers kunnen mogelijk ernstige vochtophopingen voorkomen in de longen van patiënten met COVID-19. Om dit te onderzoeken zijn cardiologen van het Radboudumc een grote studie gestart met Valsartan onder ruim zeshonderd patiënten.

20-04-2020 | door PW

NZa: zorgverleners kunnen kosten corona-units declareren

Zorgverleners kunnen de extra kosten declareren die zij maken voor de opvang van COVID-19-patiënten in tijdelijke corona-units zoals hotels en bestaande zorginstellingen. Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bekendgemaakt.

24-04-2020 | door PW

Pneumokokken-vaccinatie van start bij oudste personen uit de doelgroep

Begin april is er een nieuwe flacon arseentrioxide (Trisenox) op de markt gekomen. De flacon vervangt de huidige ampullen en is twee keer zo geconcentreerd. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen adviseert zorgverleners de komende tijd goed op te letten bij het voor toediening gereedmaken van het middel. Door verwisseling kunnen medicatiefouten optreden. Arseentrioxide wordt gebruikt bij volwassen patiënten met acute promyelocytaire leukemie.

01-05-2020 | door PW

Herexamen 2020 PW18

Is de voorgeschreven dosering juist voor een kuurtje amoxicilline bij een kind van 6 jaar?

29-04-2020 | door Marika de Hoop-Sommen, GIC en Kinderformularium

CBG: ernstige bijwerkingen chloroquine en hydroxychloroquine

Chloroquine en hydroxychloroquine kunnen ernstige hartritmestoornissen veroorzaken bij patiënten met COVID-19, in sommige gevallen met dodelijke afloop. Met name in een hoge dosering of in combinatie met andere medicijnen. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Lareb roept op ernstige bijwerkingen zo snel mogelijk te melden.

23-04-2020 | door PW

Apothekers brengen verleende zorg aan patiënten in beeld

De – uitgestelde – landelijke uitvraag van de kwaliteitsindicatoren voor apotheken start per 1 mei 2020. De SFK onder- steunt daarbij de apothekers met de selectie van patiënten voor zes indicatoren waarbij de verleende zorg aan specifieke patiëntengroepen wordt beoordeeld. Apothekers gaan zelf na of de zorg voldoende is geweest. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

01-05-2020 | door SFK

Herman Meijer, apotheker in Kamp Westerbork

Apotheker Herman Meijer belandde in 1942 met vrouw en zoontje in Kamp Westerbork. Tussen de duizenden gevangen werkte hij twee jaar lang in de kampapotheek, waarvoor hij in bezet Nederland aan voldoende geneesmiddelen wist te komen. Toch moest het gezin in 1944 op transport. Zijn vrouw en zoontje kwamen om in Auschwitz, hijzelf overleefde ternauwernood.

01-05-2020 | door Annemiek Veelenturf

Toch eczeem baby bij indifferente crème

Het gebruik van indifferente crèmes tijdens het eerste levensjaar van baby’s met een verhoogd risico voorkomt eczeem niet. Wel lijken ze de kans op huidinfecties te verhogen.

01-05-2020 | door PW

Dosering op maat voor individuele patiënt met hemofilie

Suppletietherapie bij hemofiliepatiënten met stollingsfactor VIII- en IX-concentraten leidt tot zowel te lage als te hoge spiegels bij doseren op basis van lichaamsgewicht. Aan de hand van individuele farmacokinetische parameters kan de meest optimale gepersonaliseerde dosering worden berekend, concludeert Tim Preijers op basis van zijn promotieonderzoek.

01-05-2020 | door T. Preijers, R.A.A. Mathôt, F.W.G. Leebeek en M.H. Cnossen.

Stop met klakkeloos herhalen

Het symposium over medicatieverslaving in de Gelderse Vallei ging niet door in maart, maar apotheker Sjaima Abdoelrahman blijft zich vol energie inzetten voor een multidisciplinaire aanpak van dit groeiende probleem.

01-05-2020 | door Frans van den Houdt

Lumateperon helpt bij acute exacerbatie van schizofrenie

Lumateperon verbetert de symptomen van schizofrenie bij een acute verergering van de aandoening. Lumateperon lijkt een gunstig veiligheidsprofiel te hebben: cardiometabole en endocriene bijwerkingen komen niet vaker voor dan bij placebo.

01-05-2020 | door Linda de Graaf

VWS: voldoende midazolam in de markt volgens monitor LCG

Voorlopig is er voldoende midazolam beschikbaar, toont de monitor van het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmid- delen (LCG) aan. Dat meldt VWS-minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.

01-05-2020 | door KNMP

Districtsleden-webinars in teken van medicatieoverdracht

Het thema van de districtsleden-webinars is ‘Medicatieoverdracht, van richtlijn naar praktijk’. De reguliere districtsle- denbijeenkomsten vinden vanwege de coronacrisis online plaats.

01-05-2020 | door KNMP

Game changer

In nog geen twee maanden is de wereld compleet veranderd. Net als vele anderen dragen apothekers actief bij om de gezondheidszorg draaiende te houden. Veelal op de achtergrond. Maar, gezien de vele cadeautjes en kaartjes op internet en in de apotheek, ook zichtbaar voor patiënten.

01-05-2020 | door Marcel Kooij, bestuurslid WSO

‘Ik ben geen lobbyist, wel een heel trotse apotheker’

Voorheen was hij apotheker in ’s Gravenzande, sinds augustus 2019 is hij Tweede Kamerlid voor de VVD. Zijn portefeuille: arbeidsomstandigheden, inspectie en toezicht, mbo en groen onderwijs. Op politiek gebied is hij door de wol geverfd: hij was vijf jaar VVD-fractievoorzitter in de gemeente Delft. In deze aflevering van de rubriek ‘Een dag met …’ krijgt Bart Smals het podium.

01-05-2020 | door Quirine Tacken
Back to top