Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

NZa: zorgverleners kunnen kosten corona-units declareren

PW18 - 24-04-2020
Zorgverleners kunnen de extra kosten declareren die zij maken voor de opvang van COVID-19-patiënten in tijdelijke corona-units zoals hotels en bestaande zorginstellingen. Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bekendgemaakt.
NZa: zorgverleners kunnen kosten corona-units declareren

Om deze locaties klaar te maken voor de zorg voor patiënten maken zorgverleners kosten voor extra of hoger opgeleid personeel, beschermende kleding, het beschikbaar houden van bedden en het opzetten van een corona-unit.

De NZa heeft samen met het ministerie van Volksgezondheid, Zorgverzekeraars Nederland en de branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ afgesproken deze zorg op twee manieren te bekostigen. Via een experimentprestatie voor de zorg voor patiënten met (vermoedelijk) COVID-19 binnen het eerstelijnsverblijf, en via een nieuwe regelgeving die het voor zorgverzekeraars mogelijk maakt zorgaanbieders te compenseren voor de financiële gevolgen van de corona-crisis. Deze regeling is bedoeld zowel voor extra kosten als voor doorlopende kosten die momenteel niet worden gedekt door een lagere omzet.

Zorgverzekeraar

De nieuwe regeling treedt naar verwachting in mei 2020 in werking, met terugwerkende kracht tot 1 maart van dit jaar. Zowel gecontracteerde als niet-gecontracteerde zorgaanbieders kunnen hiervan gebruikmaken, en de bekostiging is van toepassing op de verzekerde zorg uit zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekering.

Zorgverleners die een corona-unit hebben opgericht, kunnen met de preferente zorgverzekeraar in hun eigen regio bespreken hoe zij gebruik kunnen maken van beide regelingen.

 

Document acties

gearchiveerd onder: Kosten, COVID-19, declareren
Back to top