Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW12

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Media-aandacht

Interessant aspect van de mega media-aandacht voor corona is de berichtgeving over apotheken. Zo lezen we dat heel Frankrijk vol staat met groene kruizen van apotheken waar je veel meer kunt krijgen dan bij een apotheek in Nederland. “Hoestsiroop van het soort waarvan Amerikaanse rappers grootverbruikers zijn bijvoorbeeld, spul dat vanwege de sederende werking in Nederland al decennia geleden uit de handel is genomen. Zeg tegen een Franse apotheker dat je keelpijn hebt, en je gaat met drie doosjes antibiotica de deur uit”, schrijft de correspondent van de Volkskrant. En de Fransen klagen vaak en veel over hun gezondheid, net zo frequent als wij over het weer.

20-03-2020 | door Frans van den Houdt

Desinfectantia

Met het oprukkende COVID-19-virus slinken de voorraden desinfectantia in rap tempo. Maar geen nood! Apothekers kunnen die immers zelf bereiden. Toch? Dit type product heeft in de meeste bereidingscentra de tand des tijds echter niet doorstaan; het was tenslotte ook altijd volop commercieel verkrijgbaar. Tot nu toe tenminste. En dan blijkt opeens hoe onmisbaar dit bereiden is.

20-03-2020 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Huisartsen kiezen voor medicijn uit formularium

Ruim 85% van de geneesmiddelen die huisartsen in 2018 hebben voorgeschreven was een middel uit het formularium, blijkt uit onderzoek van het Nivel. Huisartsen kregen in dat jaar voor het eerst een beloning voor het voorschrijven van geneesmiddelen uit het formularium.

10-03-2020 | door PW

Nivel: meer samenwerking nodig Europese inspecties

Om het toezicht op de globaliserende productieketen van geneesmiddelen effectiever te maken is het nodig dat verschillende Europese inspecties intensiever gaan samenwerken. Dat concludeert het Nivel, dat in opdracht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onderzoek deed naar het toezicht op de Good Manufacturing Practice (GMP) van medicijnen.

13-03-2020 | door PW

Naam Organon keert terug op MSD-fabriek in Oss

Organon & Co is de naam van een nieuw zelfstandig internationaal bedrijf dat geneesmiddelenfabrikant MSD gaat starten, met Oss als Nederlandse vestiging. Dat heeft het hoofdkantoor van MSD in de Verenigde Staten gisteren bekendgemaakt. Het beursgenoteerde Organon & Co gaat zich richten op vrouwengezondheid.

12-03-2020 | door PW

Taakstraf apotheekmedewerker voor handel in medicijnen

Voor het stelen van medicijnen eist de officier van justitie een taakstraf van 150 uur voor een medewerker van de apotheek in het Erasmus Medisch Centrum. De 35-jarige man nam de geneesmiddelen mee naar huis om ze vervolgens, zonder dat hij daarvoor een vergunning had, door te verkopen.

12-03-2020 | door PW

Herexamen 2020 PW12

Welke ontstekingsremmende pijnstiller zou bij deze patiënt de beste keuze zijn?

18-03-2020 | door Martijn Manson, SIG Long

Mylan roept vaginale ring terug

Mylan heeft na overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) besloten om Etonogestrel/Ethinylestradiol Mylan 0,120 mg/0,015 mg per 24 uur voor vaginaal gebruik, terug te roepen op apotheekniveau vanwege een verhoogde kans op breken van de ring.

19-03-2020 | door PW

Recall insuline glargine

Sanofi-Aventis Netherlands heeft in overleg met de IGJ besloten tot een recall van insuline glargine (Toujeo) Solostar 300 E/ml voorgevulde pen van 1,5 ml (ZI-nummer 16145410) met chargenummer 9F438A.

18-03-2020 | door PW

CHMP: review naar trabectedine

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van het EMA is een review begonnen naar trabectedine (Yondelis) na een klinische studie naar het gebruik van trabectedine bij patiënten met ovariumkanker.

17-03-2020 | door PW

Dalende tariefinkomsten en stijgende loonkosten

De inkomsten die een gemiddelde apotheek genereert uit verzekerde farmaceutische zorg zijn in 2019 met ongeveer 1% afgenomen tot pakweg € 660.000. Dit resultaat staat in schril contrast met de stijgende loonkosten. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

20-03-2020 | door SFK

Positief oordeel over subcutane injectie

Een nieuwe farmaceutische vorm van vedolizumab (Entyvio), namelijk een oplossing met 108 mg voor subcutane injectie, werd door de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) positief beoordeeld.

18-03-2020 | door PW

‘Dit is een grote doorbraak: patiënt kijkt mee in het ais’

Voor het eerst hebben patiënten in Zoetermeer hun medicatiegegevens van de apotheek kunnen ophalen in een eigen persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Apotheker Joost van der Linde vertelt hoe een patiënt live kan meekijken in het apotheekinformatiesysteem. “We moeten nog veel technische problemen oplossen, maar PGO’s komen eraan.”

20-03-2020 | door Edwin Bos

Olanzapine effectief anti-emeticum bij chemo met cisplatine

Het combineren van olanzapine 5 mg met triple anti-emetische behandeling met aprepitant, palonosetron en dexamethason kan een nieuwe standaard anti-emetische behandeling zijn voor patiënten die cisplatine-gebaseerde chemotherapie krijgen.

20-03-2020 | door Linda de Graaf

Meerdere keuzes voor orale ijzersuppletie

De toename van het hemoglobine verschilt niet bij dagelijks doseren van ijzer gedurende drie weken of om de dag gedurende zes weken.

20-03-2020 | door PW

Nuance ontbreekt in de maatschappelijke discussie rond apotheekbereidingen

De betaalbaarheid van geneesmiddelen staat steeds meer onder druk. In de discussie die hierover gaande is, wordt regelmatig geopperd om geneesmiddelen door apothekers zelf te laten bereiden. Dit lijkt een goedkope en vooral simpele oplossing, maar het ligt genuanceerder, betoogt advocaat Niels Niggelie. “De kans bestaat dat de producerende apotheker handelt in strijd met de wet.”

20-03-2020 | door Niels Niggelie

Terbinafine en cinacalcet op lijst CYP2D6-remmers

Er is voldoende bewijs dat terbinafine en cinacalcet het enzym CYP2D6 sterk remmen en de plasmaconcentratie van CYP2D6- substraten verhogen, volgens de Werkgroep Interacties. De middelen zijn daarom recent toegevoegd aan de standaardlijst van sterke CYP2D6-remmers. Vanaf 1 februari zijn ze gekoppeld aan dertien interacties met CYP2D6-substraten in de G-Standaard: tien Ja/Ja- en drie Ja/Nee-interacties.

20-03-2020 | door Annemarie Heersche en Marianne le Comte

Online medicatiehulp blijkt waardevol bij beginnende dementie

Apothekers die thuiswonende ouderen met beginnende dementie begeleiden, zien meerwaarde in MedGUIDE. Dit online programma ondersteunt ouderen bij het optimaliseren van hun medicijngebruik. Uit interviews blijkt dat apothekers het medicatieplan en het meten van de therapietrouw en gemoedstoestand door zelfrapportages van de patiënt, het meest waardevol vinden.

20-03-2020 | door Bas Steunenberg, Anouk Taggenbrock, Chantal Huisman, Helianthe Kort, Rob Heerdink en Els Dik

Snel hulp in de laatste levensfase

Patiënten in West-Brabant die in de laatste levensfase verkeren, kunnen binnen twee à drie uur beschikken over een infuuspomp met op maat gemaakte pijnmedicatie en sedativa. Apotheker Jan Sips nam het initiatief om zo arts, thuiszorg, patiënt en diens familie te ‘ontzorgen’.

20-03-2020 | door Annemiek Veelenturf

KNMP heeft grote zorgen over beschikbaarheid geneesmiddelen

De KNMP maakt zich ernstig zorgen over de beschikbaarheid van geneesmiddelen in Nederland. Dit stelt voorzitter Aris Prins namens alle apothekers in een brief aan het ministerie van VWS. Door de coronacrisis houdt de KNMP rekening met een ontwrichtend effect. “Dit kan grote gevolgen hebben voor de patiënt.”

20-03-2020 | door KNMP

PharmaSwap winnaar KNMP Zorginnovatieprijs

PharmaSwap, een initiatief van apothekers Piter Oosterhof en Jelmer Faber om verspilling van dure geneesmiddelen tegen te gaan, heeft de KNMP Zorginnovatieprijs 2020 gewonnen.

20-03-2020 | door KNMP

Illegale medicijnen

Radio I belt de ochtend na het KNMP Congres al om half zeven met de vraag hoe de KNMP aankijkt tegen de handel in illegale medicijnen. Ik ben direct klaarwakker als de presentator beweert dat de omzet in deze business zich laat vergelijken met die in de hennepbranche.

20-03-2020 | door Aris Prins, voorzitter KNMP
Back to top