Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Desinfectantia

Apothekers kunnen die immers zelf bereiden. Toch?

PW12 - 20-03-2020 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium
Met het oprukkende COVID-19-virus slinken de voorraden desinfectantia in rap tempo. Maar geen nood! Apothekers kunnen die immers zelf bereiden. Toch? Dit type product heeft in de meeste bereidingscentra de tand des tijds echter niet doorstaan; het was tenslotte ook altijd volop commercieel verkrijgbaar. Tot nu toe tenminste. En dan blijkt opeens hoe onmisbaar dit bereiden is.
Desinfectantia

Het mag duidelijk zijn: wat in China gebeurt heeft een grote invloed op de rest van de wereld. Dat geldt niet alleen voor virussen en desinfectantia; een tekort aan nieuwe iPhones was een van de eerste gevolgen voor de westerse consument. Maar ook veel farmaceutische grondstoffen (API’s) komen uit de inmiddels beruchte provincie Hubei. Dus het is te verwachten dat we binnen enkele maanden in de apotheek de effecten gaan merken en grondstoffen of geneesmiddelen (tijdelijk) slecht beschikbaar zullen zijn.


De vraag is welke precies. Want het beperkt zich niet tot API’s die in China geproduceerd worden, nee! We zijn voor de ‘eigen’ productie van API’s in Europa eveneens afhankelijk van precursoren die in China worden gemaakt. Zou het dus niet verstandig zijn om een beperkte lijst aan essentiële geneesmiddelen in de eigen regio te gaan fabriceren? Nu zijn we, prijs-gedreven, uitgeweken naar landen aan de andere kant van de wereld. Dat is niet alleen niet-duurzaam, het maakt onze gezondheidszorg ook enorm kwetsbaar.


Met de desinfectantia gaat het hier wel lukken, trouwens. En de rest? De tijd zal het leren.

Document acties

gearchiveerd onder: desinfectantia, bereiden, covid-19
Back to top