Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW08

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Wisselen

Als een minister meerdere keren het woord teleurstellend gebruikt en daar ook nog eens spijtig aan toevoegt in een brief aan de Tweede Kamer over het bestuurlijke traject ‘verantwoord wisselen van geneesmiddelen’, dan kun je gevoeglijk aannemen dat hij not amused is.

21-02-2020 | door Frans van den Houdt

Zaterdagochtend

Het was een zaterdagsopening rond de feestdagen. Meestal kunnen twee assistenten de zaterdag prima aan met de apotheker op de achtergrond voor de vragen, het nakijken van de recepten, aannemen telefoon, overleg met ziekenhuis enzovoort. Door de feestdagen was het extra druk, dus ik ging meedraaien aan de balie.

21-02-2020 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen

Meeste datalekken gemeld bij apotheek en ziekenhuis

Het aantal meldingen van datalekken is vorig jaar ten opzichte van 2018 gestegen met 29% tot in totaal bijna 27.000. In de zorgsector is het grootste aantal meldingen afkomstig van ziekenhuizen (25%), apotheken (20%) en stichtingen die bevolkingsonderzoek uitvoeren (9%). Dat blijkt uit cijfers van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

17-02-2020 | door PW

Drie op de tien Nederlanders ervaren problemen met zorg

30% van de Nederlanders kan minder goed omgaan ziekten, maakt vaker fouten met medicijnen en heeft meer moeite om informatie van zorgverleners te begrijpen. Dat blijkt uit cijfers van het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg.

13-02-2020 | door PW

€ 75 miljoen euro voor digitale omgeving patiënt

Patiënten in ziekenhuizen moeten in een digitale, persoonlijke gezondheidsomgeving hun eigen medische gegevens kunnen inzien en delen. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg stelt daarvoor € 75 miljoen euro beschikbaar.

13-02-2020 | door PW

Griepsurveillance uitgebreid met coronavirus

Omdat de kans op verspreiding van het coronavirus ook aanwezig is in Nederland breidt het Nivel, in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de griepsurveillance uit met het coronavirus.

11-02-2020 | door PW

SGLT-2-remmers risicovol bij koolhydraatbeperkt dieet

Diabetische ketoacidose is opgetreden bij vier patiënten die SGLT-2-remmers gebruikten bij een koolhydraatbeperkt dieet. Bijwerkingencentrum Lareb ontving drie meldingen van het geneesmiddel dapagliflozine en één melding van empagliflozine.

11-02-2020 | door PW

Herexamen 2020 PW08

Hoeveel COPD-patiënten maken kritische fouten bij inhaleren?

19-02-2020 | door Kirsten Koehorst, Medisch Spectrum Twente, Maatschap Apotheken Haaksbergen en lid SIG Long

Indicaties 6 middelen uitgebreid

De CHMP beveelt uitbreiding van de indicatie van zes geneesmiddelen aan. 5-aminolevulinezuur gel (Ameluz) mag ook op andere lichaamsdelen dan het gezicht en de behaarde hoofdhuid worden toegepast.

18-02-2020 | door KNMP

Vitamine D druppels veilig vanaf leeftijd 4 maanden

Volgens het RIVM is het gebruik van vitamine D-druppels op waterbasis met de hulpstof propylgallaat veilig bij baby’s en kinderen vanaf vier maanden oud.

18-02-2020 | door PW

Toename aantal volwassen methylfenidaatgebruikers

Openbare apotheken verstrekten in 2019 ruim 1,3 miljoen keer methylfenidaat aan 210.000 verschillende personen. Dat is een stijging van 2% ten opzichte van 2018. De stijging geldt niet voor alle leeftijden, want bij de groep jongeren neemt het aantal gebruikers – zoals in de afgelopen jaren – verder af. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

21-02-2020 | door SFK

‘Alsof de poten onder je stoel vandaan worden gezaagd’

Ze kreeg de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd op bezoek, voerde een nieuw werkproces in en verkocht haar apotheek. Simone Lemmens van Apotheek Tholen heeft een bewogen jaar achter de rug. Ze wil haar ervaringen graag delen, zodat collega’s beter voorbereid zijn op een controle door de inspectie. “Alsof de poten onder je stoel vandaan worden gezaagd.”

21-02-2020 | door Frans van den Houdt

‘Apotheker-eigenaar moet ook ondernemer zijn om te overleven’

Openbaar apothekers hebben nauwelijks bedrijfseconomische kennis maar zijn vaak eigenaar van een miljoenenbedrijf. Apotheker Huy Nguyen, die door het preferentiebeleid in financiële problemen raakte, ontwikkelde samen met de Erasmus Universiteit een tweedaagse masterclass over financieel management voor apothekers. “Ik wil weten aan welke knoppen ik moet draaien om het rendement te verbeteren.”

21-02-2020 | door Edwin Bos

Geef apothekers de ruimte

Het is geen goed idee om de handelingsruimte van de apotheker in te perken met een richtlijn tegen ongewenste wisselingen, betogen Wilma Göttgens en Yuen Yee Li. “Elke keer weer, bij elk patiëntcontact maakt de apotheker zelfstandig afwegingen over wat de beste zorg is.”

21-02-2020 | door Wilma Göttgens en Yuen Yee Li

Lage LDL-streefwaarde gunstig tegen recidief herseninfarct

Bij patiënten met een herseninfarct of TIA met bewijs voor atherosclerose leidt een streefwaarde voor het LDL-cholesterol onder de 1,8 mmol/L tot een lager risico op een volgende cardiovasculaire gebeurtenis in vergelijking met een streefwaarde tussen 2,3 en 2,8 mmol/L.

21-02-2020 | door Linda de Graaf

Gentherapie bij zes mannen met oogziekte choroideremie blijkt veilig

Bij zes mannen met choroideremie was gentherapie met AAV2-REP1 na 24 maanden geassocieerd met behoud of verbetering van gezichtsscherpte. Er werd geen significant verschil gevonden met het controle-oog.

21-02-2020 | door PW

Verhoogde interferonsignalering bij resistente borstkankercellen

Borstkankercellen die in het laboratorium tamoxifen- of stralingsresistent zijn gemaakt, vertonen een verhoogde activatie van interferonsignalering. Bij borstkankerpatiënten zijn interferongenen geassocieerd met ziekte­vrije overleving na tamoxifenbehandeling of bestraling. Kennis van de mechanismen die bijdragen aan therapieresistentie kan op termijn leiden tot een meer individuele behandeling voor deze patiënten.

21-02-2020 | door Annemarie Post

Samen afbouwen

Samen met de huisarts en psycholoog bespreekt apotheker Kirsten van Biert-van Norel iedere maand de behandeling van antidepressiva­gebruikers. Die samenwerking pakt goed uit voor patiënten. “Als blijkt dat ze beter zijn ingesteld, neemt het enthousiasme alleen maar toe.”

21-02-2020 | door Frans van den Houdt

Doseren mogelijk met ‘finger tip unit’

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft in samenwerking met de KNMP en Z-Index de NHG-tabel Gebruiksvoorschriften (tabel 25) geactualiseerd. Hierbij komen 89 eenheden te vervallen terwijl er twee nieuwe bijkomen. De wijzigingen in de tabel zijn per 1 maart 2020 aangepast in de G-Standaard.

21-02-2020 | door KNMP

Afronding ‘Verantwoord Wisselen’ wenselijk

De KNMP vindt een constructieve afronding van ‘Verantwoord Wisselen’ wenselijk. Momenteel is er voor dit traject nog geen breed gedragen bestuurlijk akkoord. Daarover heeft minister Bruno Bruins (VWS) de Tweede Kamer geïnformeerd.

21-02-2020 | door KNMP

Dertien apothekers ontvangen certificaat intervisiebegeleider

Dertien apothekers zijn sinds 12 februari 2020 gecertificeerd intervisiebegeleider. De groep heeft de eenjarige opleiding ‘Coaches voor Farmacie’ gevolgd, met subsidie uit het StiPCO-budget. Hierdoor kunnen zij intervisiegroepen van collega’s begeleiden als coach.

21-02-2020 | door KNMP

Emotioneel shoppen

Kleding kopen is een emotioneel proces, volgens Bol.com. Niet rationeel zoals bij elektronica. Kleding moet bij je passen. Met Amazon voor de poort begeeft Bol.com zich nu ook op deze markt van product én beleving. Beleving is een onlosmakelijk onderdeel van het product geworden. Hoe men een product, een dienst ervaart, bepaalt of we het product willen gebruiken (willen hebben). Waar het bij de keuze van de klant eerst ging om een noodzakelijk product (graan), vervolgens om een handig product (brood) met extra dienstverlening (thuisbezorgd), gaat het nu om de ervaring bij het product (genieten van vers brood).

21-02-2020 | door Maayke Fluitman, voorzitter AGM
Back to top