Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW45

Geen wonderpil

De euforie was groot toen vorige maand bekend werd dat bij de Amerikaanse FDA registratie was aangevraagd voor het alzheimermedicijn aducanumab. In maart hadden de producenten Biogen en Eisai namelijk nog laten weten dat de fase III-studie naar dit middel werd beëindigd, omdat uit een futiliteitsanalyse was gebleken dat de eindpunten van het onderzoek waarschijnlijk niet zouden worden gehaald.

08-11-2019 | door Frans van den Houdt

Maagzuur

Kl*te boeren! Wij hadden die dag een audit, dus het besluit van de boeren om te staken kwam ons bijzonder slecht uit. Maar toen al die kleurige trekkers in een stoet op de A12 naar huis reden, maakte mijn ergernis plaats voor bewondering. De boeren hebben zich op spectaculaire wijze weten te verenigen. Ze stapten voor dag en dauw op hun tractor en deden er úren over om in Den Haag te komen. Ze maakten met z’n allen een vuist, de boodschap was duidelijk: de maat is vol!

08-11-2019 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker

GroenLinks pleit voor kenniscentrum bereiden

Openbaar apothekers en ziekenhuisapothekers die bereiden vormen een belangrijk vangnet, maar omdat het er steeds minder zijn, neemt de kennis ook af. GroenLinks vindt daarom dat er een expertisecentrum moet komen voor magistrale bereidingen.

01-11-2019 | door PW

‘Patiënten willen meldpunt leveringsproblemen’

Patiënten moeten bij een nationaal meldpunt kunnen aangeven als zij problemen hebben gehad bij het ophalen van geneesmiddelen bij de apotheek. Dat schrijven Patiëntenfederatie Nederland en ReumaNederland in een brief aan de Tweede Kamer.

01-11-2019 | door PW

‘Nederland is voorbereid op no deal-Brexit’

Nederland is wat geneesmiddelen betreft goed voorbereid op een no deal-Brexit, maar apothekers en zorginstellingen moeten hun medicijnvoorraden wel goed op peil houden. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg aan de Tweede Kamer.

30-10-2019 | door PW

Herexamen 2019 PW 45

Wat klopt er niet aan de tekst bij SSRI paroxetine?

07-11-2019 | door Geurt van den Brink, Universiteit Utrecht

Groot onderzoek naar ontstaan ADHD

Onderzoekers van het UMC Groningen en het Nijmeegse Radboudumc gaan onderzoeken hoe attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) ontstaat en of preventie mogelijk is. ZonMW heeft een subsidie van € 1,5 miljoen toegekend aan het onderzoek.

29-10-2019 | door PW

Groen licht voor middelen bij huidinfectie en RA

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft handelsvergunningen goedgekeurd voor twee nieuwe geneesmiddelen.

07-11-2019 | door PW

Positief advies voor osteoporosemedicatie

Na herbeoordeling van het middel romosozumab (Evenity) heeft de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) een positief advies gegeven over een handelsvergunning. Dit monoklonale antilichaam is bestemd als therapie voor postmeno­pauzale vrouwen met ernstige osteo­porose die een hoog risico lopen op het ontstaan van een fractuur.

05-11-2019 | door PW

Methotrexaat meest door specialist begeleide middel

Van de veelgebruikte geneesmiddelen vindt bij methotrexaat de begeleiding het meest door specialisten plaats. Aan de andere kant van het spectrum hebben specialisten de minste bemoeienis met het voorschrijven van de anticonceptiepil. De SFK vergelijkt de voorschrijvers van eerste uitgiften met voorschrijvers van de herhaalmedicatie. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

08-11-2019 | door SFK

Kinderen reageren anders op psychofarmaca dan volwassenen

De Amsterdamse neuroradioloog Liesbeth Reneman vindt steeds meer aanwijzingen dat de effecten van psychotrope medicatie afhankelijk zijn van de mate waarin de hersenen in ontwikkeling zijn. Ze onderzoekt of de veranderingen in het kinderbrein wellicht zelfs permanent zijn. Haar recentste bevinding: methylfenidaat zorgt bij jongens, en níet bij volwassenen, voor meer witte stof.

08-11-2019 | door Cindy Reinders

Hoop gevestigd op psychedelica bij therapieresistente depressie

Twee psychedelica, ketamine en psilocybine, bieden mogelijk uitkomst bij therapieresistente depressie. Arts-onderzoeker Sanne Smith en GZ-psycholoog Jan Mars zien dat patiënten die de middelen gebruiken “beter door moeilijke situaties heen lijken te komen”. Ook voor mensen met andere rigide psychische aandoeningen kunnen psychedelica wellicht iets gaan betekenen.

08-11-2019 | door Maarke Roelofs

Vrouwen met hartfalen zijn beter af met lagere dosering

Vrouwen met hartfalen hebben waarschijnlijk meer baat bij een lagere dosering van een ACE-remmer of angiotensine-II-receptorblokker (ARB) en een ß-blokker dan in richtlijnen wordt aanbevolen.

08-11-2019 | door Linda de Graaf

‘Van te veel me too’s wordt niemand blij’

Het is behelpen in de psychiatrie wat betreft farmacotherapie. Veel leveringsproblemen, kwetsbare patiënten die hierdoor nog achterdochtiger worden over hun behandeling en gebrek aan echt nieuwe geneesmiddelen met een hoge therapeutische waarde. Apotheker psychiatrie Mascha Groothedde-Kuyvenhoven hoopt op echte innovatie door de industrie. “Van heel veel van hetzelfde wordt niemand blij.”

08-11-2019 | door Frans van den Houdt

Ataxie meest gemeld bij anti-epileptica en vaccins

Aan cerebellaire ataxie kunnen diverse oorzaken ten grondslag liggen, waaronder degeneratieve aandoeningen en infectieuze hersenziekten, maar ook bijwerkingen van geneesmiddelen. Bij Bijwerkingencentrum Lareb kwamen 184 meldingen binnen van (cerebellaire) ataxie als vermoede bijwerking. De meeste waren in relatie tot anti-epileptica en vaccins.

08-11-2019 | door A.A.W. van Erp-van Boekel

Psychiatrische patiënt zeer gebaat bij afbouwmedicatie

In Nederland is afbouwmedicatie (taperingstrips) ontwikkeld waarmee het patiënten vaker lukt te stoppen met psychofarmaca, met minder onttrekkingsverschijnselen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe afbouwmedicatie mogelijk maakt wat door de farmaceutische industrie en de psychiatrie jarenlang is nagelaten. “Patiënt en behandelaar kiezen samen een afbouwschema op maat.”

08-11-2019 | door Peter C. Groot

Antidepressiva werken vaak sneller dan gedacht

Patiënten die aan een antidepressivum beginnen, krijgen vaak te horen dat het middel pas na een paar weken zal werken en dat de depressieve klachten de eerste weken erger kunnen worden. Hoewel het effect pas na een week of zes optimaal is, kan na twee weken al worden voorspeld of een behandeling zal aanslaan.

08-11-2019 | door G. van den Brink, P.H.B. Seerden en C.F. Ebbelaar

Spillage moet stoppen

Om verspilling tegen te gaan van dure geneesmiddelen heeft apotheker Piter Oosterhof, samen met apotheker Jelmer Faber, PharmaSwap gelanceerd: een besloten marktplaats waar apothekers vraag en aanbod bij elkaar kunnen brengen van niet-verstrekte geneesmiddelen.

08-11-2019 | door Edwin Bos

Tijdig starten met traject BIG-herregistratie

Apothekers dienen tijdig voorbereidingen voor de BIG-herregistratie te treffen, wanneer zij verwachten niet aan de werkervaringseis voor herregistratie te kunnen voldoen. De alternatieve route via scholing en toetsing kan tot één jaar duren en moet voor de uiterste herregistratiedatum zijn afgerond.

08-11-2019 | door KNMP

Drie kandidaten voor het voorzitterschap van KNMP

Er zijn drie kandidaten om Gerben Klein Nulent op te volgen als voorzitter van de KNMP. Jan Dirk Jansen, Aris Prins en Laurens Schulpen, allen apotheker, zijn voorgedragen door de kandidaatstellingscommissie.

08-11-2019 | door KNMP

Eerste lijn

Openbaar apothekers, huisartsen, tandartsen, fysiotherapeuten, verzorgenden, verpleegkundigen en verloskundigen: zij zijn allemaal zorgverleners in de eerste lijn. Op regionaal niveau zoeken deze zorgverleners de verbinding, maar ook op koepelniveau doen zij dat via het samenwerkingsverband EerstelijnsPartners.

08-11-2019 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

Apothekers kunnen verslechtering chronische nierschade voorkomen

Voor apothekers is een rol weggelegd in het voorkomen van chronische nierschade, maar vooral ook in de preventie van het verergeren ervan. Dat komt naar voren uit de multidisciplinaire richtlijn Chronische Nierschade, die de KNMP inmiddels heeft geautoriseerd.

08-11-2019 | door KNMP

Edoxaban met P2Y12-remmer na PCI even veilig als triple-antistolling

Bij patiënten met atriumfibrilleren (AF) die een percutane coronaire interventie (PCI) ondergaan is de combinatie van edoxaban met een P2Y12-remmer niet-inferieur aan triple-therapie met een vitamine K-antagonist (VKA).

08-11-2019 | door L. Zuur (462180)
Back to top