Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Spillage moet stoppen

Platform PharmaSwap start circulaire uitwisseling tussen apothekers

PW45 - 08-11-2019 | door Edwin Bos
Om verspilling tegen te gaan van dure geneesmiddelen heeft apotheker Piter Oosterhof, samen met apotheker Jelmer Faber, PharmaSwap gelanceerd: een besloten marktplaats waar apothekers vraag en aanbod bij elkaar kunnen brengen van niet-verstrekte geneesmiddelen.
Spillage moet stoppen

Door overlijden van patiënten en doordat therapieën stoppen houden apotheken en groothandels vele dure geneesmiddelen over, die na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum worden weggegooid. Dit past niet in een circulaire economie: zonde en bovendien onnodig, vindt poliklinisch apotheker Piter Oosterhof uit Amsterdam. “Wat zou het mooi zijn als ik die geneesmiddelen kan aanbieden aan bijvoorbeeld een collega-apotheker in Groningen.”

Vanuit dit ideaal is Oosterhof drie jaar geleden gestart met de ontwikkeling van het platform PharmaSwap (www.pharmaswap.com), dat de afgelopen maanden is getest in een pilot met twintig poliklinische en openbare apotheken. “We wilden onderzoeken hoe groot de spillage is bij apotheken. In totaal zijn 68 verpakkingen opnieuw verhandeld, een besparing van € 54.000, wat onze verwachtingen heeft overtroffen.”

Als alle apotheken, groothandels en parallel-leveranciers aansluiten bij PharmaSwap, kunnen de besparingen oplopen tot in de miljoenen. Uit onderzoek blijkt, volgens Oosterhof, dat de spillage van geneesmiddelen zo’n € 100 miljoen per jaar bedraagt, maar welk deel daarvan in de farmaceutische kolom plaatsvindt is onbekend. “Het zou fantastisch zijn als we voor € 5 tot 10 miljoen besparen, en zo als apothekers onze bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van deze verspilling.”

Prijswinnaar duurzaamheid

Geneesmiddelen aangeboden op Pharma­Swap zijn bewaard volgens de wet- en regelgeving, en voor het transport zorgt groothandel Alliance Healthcare. “Verder zijn we uitsluitend tussenpersoon, het geneesmiddel blijft in eigendom van de verkopende apotheker”, benadrukt Oosterhof.

PharmaSwap voert nog gesprekken met het ministerie van Volksgezondheid (VWS), de inspectie en zorgverzekeraars, onder meer over de terhandstelling, want dat is voor apothekers officieel alleen toegestaan aan patiënten.

Oosterhof en Faber hebben vorige week de eerste officiële erkenning gekregen voor hun initiatief, door het winnen van zowel de jury- als de publieksprijs in de verkiezing Duurzame Zorgprofessional, dat werd georganiseerd door VWS en het netwerk van duurzame bedrijven MVO Nederland. Oosterhof: “We hopen dat deze prijs voor ons de weg vrijmaakt om PharmaSwap verder op te schalen.” 

Document acties

gearchiveerd onder: Piter Oosterhof, PharmaSwap, Jelmer Faber
Back to top