Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW43

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Erkenning

Wat doet een farmaceutisch consulent precies? Veel apothekers weten het niet. Hoewel deze hbo-opgeleide functionaris inmiddels toch alweer zo’n twaalf jaar in openbare apotheken, ziekenhuisapotheken en de farmaceutische industrie werkt.

25-10-2019 | door Frans van den Houdt

EMA: forse daling veterinair gebruik van antibiotica

Europese landen zijn succesvol in het terugdringen van antibioticagebruik in de veesector. De verkoop van veterinaire antibiotica in Europa daalde tussen 2011 en 2017 met 32%, blijkt uit een rapport van het Europees Geneesmiddel Agentschap (EMA).

16-10-2019 | door PW

Reviews

Na een bijeenkomst reed ik terug naar de apotheek en ik gebruikte de alom bekende zoekmachine om de meest snelle route te vinden. Even de naam van de apotheek intikken, en ik had gevonden wat ik nodig had.

25-10-2019 | door Esther Kuipers, apotheker en onderzoeker

Bruins start gesprekken in India over tekorten

In zijn zoektocht naar partners om de medicijntekorten op te lossen, voert minister Bruno Bruins van Medische Zorg gesprekken in India. Hij bezoekt het land in het kader van het staatsbezoek van de koning en een handelsmissie.

17-10-2019 | door PW

Verzekerden krijgen meer invloed op beleid zorgverzekeraars

Door een aanpassing van de zorgverzekeringswet kunnen zorgverzekeraars straks wensen en behoeften van verzekerden beter meenemen in hun beleid. Volgens minister Bruno Bruins van Medische Zorg krijgen verzekerden zo meer inspraak in het zorginkoop- en communicatiebeleid van zorgverzekeraars.

16-10-2019 | door PW

RIVM: snellere test kan gebruik antibioticum verbeteren

Door tekorten krijgen patiënten soms een ander antibioticum dat tegen meer soorten bacteriën werkt dan nodig is, waardoor bepaalde bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica. De ontwikkeling van snellere microbiologische tests en slimmer inzetten van bestaande antibiotica kunnen verdere resistentie stoppen, blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

15-10-2019 | door PW

CBG: bedrijven moeten productinformatie sneller aanpassen

Farmaceutische bedrijven moeten hun productinformatie van geneesmiddelen sneller aanpassen als daarover binnen Europa afspraken zijn gemaakt. In veel gevallen wachten ze daar nog te lang mee, constateert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

15-10-2019 | door PW

Herexamen 2019 PW43

Wat raadt u aan bij een pijnlijke vingernagelinfectie bij een 80 jarige met verminderde nierfunctie?

24-10-2019 | door Bart Kremers, GIC

Gebruik vaginale crèmes aan banden

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) adviseert na een nieuwe herbeoordeling, het gebruik van vaginale crèmes met een hoge sterkte estradiol – 100 microgram per gram – te beperken tot eenmalig een periode van maximaal vier weken.

23-10-2019 | door PW

Brandwonden door monochloorazijnzuur bij wratten

Het behandelen van wratten met monochloorazijnzuur kan brandwonden veroorzaken. Dat blijkt uit vier meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen over de producten Wratweg, Wrattentinctuur en een merkloze monochloorazijnzuuroplossing.

17-10-2019 | door PW

Na pakketmaatregel 7% minder gebruikers van vitamine D3

Voor het eerst sinds de publicatie van de NHG-Standaard Fractuurpreventie daalt het aantal gebruikers van vitamine D3. Deze daling vindt plaats na de pakket-maatregel per 1 januari 2019 waarbij onder meer een aantal geneesmiddelen met vitamine D3 uit het pakket zijn uitgestroomd. Het afnemend aantal gebruikers gaat evenwel gepaard met hogere uitgaven. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

25-10-2019 | door SFK

Farmaceutisch consulent neemt taken apotheker over

Omdat voor apothekers niet altijd duidelijk is wat ze kunnen verwachten van een farmaceutisch consulent, heeft promovendus apotheker Tamara Köhler een beroepsprofiel opgesteld. Ze heeft in kaart gebracht welke taken farmaceutisch consulenten verrichten in de praktijk. “Ze zorgen er onder meer voor dat projecten die lang blijven liggen, zoals een patiëntenavond, wél tot stand komen.”

25-10-2019 | door Edwin Bos

Opioïdgebruikers in het vizier

Met een nieuwe FTO-module kunnen huisartsen en apothekers streven naar gepast gebruik van sterkwerkende opioïden. Door afspraken te maken over indicaties en patiëntengroepen, en door langdurige gebruikers in het vizier te krijgen.

25-10-2019 | door Cindy Reinders

Schaarste dermatica: afspraken nodig over apotheekbereidingen

Binnen de dermatologie spelen apotheekbereidingen een relatief grote rol; bij 62,1% van de bereidingen gaat het om een dermaticum. Vaak komt dit doordat een voorgeschreven handelspreparaat niet leverbaar blijkt. De Domeingroep Dermatotherapie pleit voor goede afspraken tussen specialist en apotheker, waarbij de poliklinische apotheek een spilfunctie kan vervullen.

25-10-2019 | door K. de Vries, M.E. van Renselaar, E.I. Plasmeijer en A. Galimont-Collen

Ticagrelor of prasugrel na ACS: diffuus beeld

Onderzoeken die de effectiviteit van prasugrel en ticagrelor na een acuut coronair syndroom (ACS) vergelijken, leveren geen eenduidige conclusie. Een retrospectieve cohortanalyse laat een lagere incidentie zien van cardiovasculaire gebeurtenissen, maar een prospectieve studie spreekt dit tegen.

25-10-2019 | door Linda de Graaf

Diabetespatiënt kan wel wat hulp van apotheek gebruiken

Voor diabetespatiënten is zelfmanagement niet vanzelfsprekend. Zo controleert slechts de helft zelf de bloedglucosespiegel en verricht maar een klein aantal extra metingen bij afwijkende voedingspatronen of ziektes. Apothekers kunnen bijdragen aan zelfmanagement van diabetespatiënten door hen onder meer te informeren over de aandoening en te vragen naar eventuele problemen met de medicatie.

25-10-2019 | door Lyda Blom, Kees van Amerongen en Hetty Prins

Mentor voor Syrische mentee

Een gevluchte apotheker uit Syrië kan niet zomaar aan de slag in Nederland. Zijn diploma geldt hier als bachelor en dus moet hij nog een pre-master en master halen. Een Nederlandse mentor helpt hem daarbij.

25-10-2019 | door Frans van den Houdt

Nieuw op Apotheek.nl: verbeterde voorleeshulp en ‘videotheek’

Apotheek.nl biedt twee vernieuwde functies die bijdragen aan de toegankelijkheid van de medicijnteksten: een verbeterde voorleeshulp én een compleet overzicht met alle video’s van de website.

25-10-2019 | door KNMP

Bruins blij met MFB voor opioïdengebruik

Apothekers ondersteunen de strijd tegen onverantwoord gebruik van opioïden. Dat laat minister Bruno Bruins van Medische Zorg blijken in een brief over de actie-agenda opioïden.

25-10-2019 | door KNMP

Ranitidine

Apothekers hebben de afgelopen weken uiterst effectief en efficiënt gehandeld om de enorme ranitidine-recall te verwerken. 150.000 gebruikers van ranitidine zijn persoonlijk aangesproken om hun mogelijk vervuilde geneesmiddel terug te brengen naar de apotheek.

25-10-2019 | door Gerben Klein Nulent, voorzitter KNMP

‘Mooie geïntegreerde rol voor apotheker in zorgpad’

De Long Alliantie Nederland (LAN) heeft onlangs het Zorgpad Inhalatiemedicatie opgesteld. Apothekers uit de SIG Long waren hier nauw bij betrokken. “Het streven is op regionaal niveau één geïntegreerde aanpak van longziekten te krijgen.”

25-10-2019 | door Ilse Boekweg
Back to top