Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2019 PW43

PW43 - 24-10-2019 | door Bart Kremers, GIC

Meneer Hendriks van 84 jaar gebruikt voor atriumfibrilleren metoprolol retard 100 mg, 1x daags en daarnaast rivaroxaban 15 mg, 1x daags in verband met een verminderde nierfunctie. Hij heeft last van een pijnlijke vingernagelinfectie (onychomycose). Wat is de beste optie bij deze patiënt?

  1. fluconazol 150 mg, 1x per week, gedurende 3 tot 6 maanden
  2. itraconazol 200 mg, 1x daags, gedurende 3 maanden
  3. itraconazol pulstherapie (driemaal)
  4. niet behandelen
  5. terbinafine 250 mg, 1x daags, gedurende 6 tot 12 weken

Toelichting

Het juiste antwoord is: terbinafine 250 mg, 1x daags, gedurende 6 tot 12 weken

Bij onychomycose van de vingernagels wordt itraconazol oraal gegeven, omdat Candida daarbij meestal de verwekker is en itraconazol hiertegen effectiever is dan terbinafine (bron: Informatorium-tekst Antimycotica).

Zowel itraconazol als fluconazol hebben echter een interactie met rivaroxaban. Beide middelen zijn remmers van cyp3a4, dat betrokken is bij het metabolisme van rivaroxaban. Hierdoor kan het bloedingsrisico toenemen. Het advies is om de combinatie te vermijden. Als de combinatie toch wordt voorgeschreven, wordt verlagen van de dosering niet aanbevolen omdat dit kan leiden tot onderbehandeling en dus meer risico op trombose (bron: interactie 7986 RIVAROXABAN + CYP3A4-REMMERS/FLUCONAZOL in de G-Standaard).

Bij fluconazol eenmalig is geen actie nodig; echter bij onychomycose van de vingernagels is behandeling gedurende 3 tot 6 maanden geïndiceerd
(bron: Informatorium-tekst fluconazol).

Terbinafine heeft geen interactie met rivaroxaban. Zoals gezegd is terbinafine minder werkzaam dan itracona-zol tegen gisten zoals C. albicans. Dat itraconazol een betere optie is, wil niet zeggen dat terbinafine een slechte of onwerkzame optie is.

Omdat itraconazol een te vermijden interactie geeft en er een werkzaam alternatief beschikbaar is zonder interactie zou bij deze patiënt de voorkeur moeten uitgaan naar terbinafine.

Niet behandelen zou een optie kunnen zijn als het een puur cosmetisch probleem is. De patiënt in deze casus heeft echter last van een pijnlijke onychomycose.

Document acties

Reacties

24-10-2019 16:36
G. van den Brink zegt:

ik mis in het antwoord een weging van de interactie tussen metoprolol en de CYP2D6-remmer terbinafine.
Geurt van den Brink

Back to top