Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW27/28

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Groot onderzoek naar opioïdenepidemie

Om het gebruik van verslavende pijnstillers zoals oxycodon terug te dringen start een groot onderzoek, dat is opgenomen in de Nationale Wetenschapsagenda. Volgens onderzoeksleider Marcel Bouvy van de Universiteit Utrecht is het gebruik van opioïden de laatste jaren uit de hand gelopen.

26-06-2019 | door PW

Boegbeelden

Aletta Jacobs, wie kent haar niet. Als het boegbeeld van de eerste feministische golf – strijdend voor het vrouwenkiesrecht – die in 1871 als eerste vrouw in Nederland werd toegelaten tot de universiteit. Haar zus Charlotte zal bij veel mensen minder bekend zijn, maar is in de farmacie wel degelijk ook een boegbeeld, als “de eerste apothekeres van Nederland”.

05-07-2019 | door Frans van den Houdt

Warme zomers

Terwijl ik dit schrijf, kijk ik uit op de Egeïsche zee. Het is tien uur ’s avonds en nog steeds zo’n 25 graden. Met een wijntje bij de hand bedenk ik me dat ik hier wel aan kan wennen. De natuur, het heerlijke eten, het net wat langzamere tempo; tijdens zo’n vakantie is het heerlijk.

05-07-2019 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Herexamen 2019 PW 27/28

Welke uitspraak over dementie is juist?

04-07-2019 | door Anneke Cancrinus, Gic

Geen verhoogde antibioticaresistentie in verpleeghuizen

Het aandeel bewoners van verpleeghuizen dat drager is van antibioticaresistente bacteriën komt gemiddeld overeen met het percentage in de Nederlandse bevolking. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat concludeert dat de verpleeghuissector er goed voor staat.

27-06-2019 | door PW

Zorguitgaven stegen vorig jaar met ruim 3%

Aan zorg en welzijn is vorig jaar € 100 miljard uitgegeven, 3,1 miljard meer dan in 2017. Uitgaven aan geneesmiddelenleveranciers stegen met 2,9% tot € 5,4 miljard. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe, voorlopige cijfers.

24-06-2019 | door PW

Groothandel ontdekt vervalsingen Avastin

Bij een groothandel in Nederland zijn vier vervalste flacons ontdekt van het kankergeneesmiddel Avastin (bevacizumab, 25 mg/ml). Ze werden onderschept nog voor ze bij de apotheek terechtkwamen, meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

26-06-2019 | door PW

Apotheker Bart Smals naar de Tweede Kamer

Bart Smals, apotheker in ’s-Gravenzande en VVD-fractievoorzitter in Delft, neemt vanaf 3 juli tijdelijk zitting in de Tweede Kamer.

27-06-2019 | door PW

Domperidon niet langer voor kinderen

Het anti-emeticum domperidon (Motilium) is niet langer geïndiceerd voor gebruik bij kinderen. Dit advies volgt na onderzoeksresultaten naar de in 2014 goedgekeurde kinderdosering van het middel. Uit effectiviteits­onderzoek van domperidon bij kinderen met een maagdarmontsteking, blijkt dat er geen tot nauwelijks verschil is met een placebo in effectiviteit – het verminderen van misselijkheid en braken – en veiligheid. Daarom vervalt het doseringsvoorschrift voor kinderen en wordt de orale suspensie voortaan zonder pipet verstrekt.

03-07-2019 | door PW

Ruimere verstrekking nusinersen tegen SMA

Zorginstituut Nederland heeft een positief advies gegeven over opname van nusinersen (Spinraza) in het basispakket onder voorwaardelijke condities voor patiënten van 9,5 jaar en ouder die lijden aan spinale musculaire atrofie (SMA).

05-07-2019 | door PW

Bijna 60% kinderen minimaal één verstrekking per jaar

Openbare apotheken verstrekten in 2018 aan 1,8 miljoen kinderen in de leeftijd tot 18 jaar minimaal één keer een geneesmiddel dat uit het basispakket werd vergoed. In totaal gebeurde dat 7,1 miljoen keer. Onder de jongsten en oudsten in deze leeftijdsgroep is het aandeel dat een geneesmiddel gebruikte het grootst: meer dan 60%. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

05-07-2019 | door SFK

Apotheker-farmacotherapeut in Engeland verstevigt positie

In Engeland werken honderden apotheker-farmacotherapeuten in de huisartsenpraktijk. Ook de overheid ziet toekomst in deze ‘apotheker zonder apotheek’, vertelt apotheker-farmacotherapeut Ankie Hazen, die in Londen werkt op de opleiding voor deze voorschrijvende apothekers. “Ruim £ 100 miljoen investeert de overheid hier in scholing en salarissen.”

05-07-2019 | door Edwin Bos

Posaconazol remt CYP3A4 sterk

Aan de standaardlijst van sterke CYP3A4-remmers is recent het antimycoticum posaconazol toegevoegd. Hierdoor wordt posaconazol gekoppeld aan ongeveer zestig interacties met CYP3A4-substraten in de G-Standaard.

05-07-2019 | door Annemarie Heersche en Marianne le Comte

Somatische monitoring in de psychiatrie moet en kan beter

Psychiatrische patiënten hebben vooral door somatische comorbiditeiten een flink kortere levensverwachting dan de algemene bevolking. Aanbevelingen over medicatieverificatie en lichamelijk onderzoek worden maar matig gevolgd. Een speciaal monitoringsprogramma voor poliklinieken psychiatrie biedt oplossingen, concludeert promovenda Mirjam Simoons.

05-07-2019 | door Mirjam Simoons

Apixaban wellicht voorkeur bij grotere kans op bloeding

Dabigatran, rivaroxaban en apixaban lijken een even groot effect te hebben op de kans op een herseninfarct. Apixaban geeft wellicht een kleiner risico op een grote bloeding in vergelijking met dabigatran en rivaroxaban.

05-07-2019 | door Linda de Graaf

Tramadol na operatie geeft grotere kans op doorgebruiken opioïd

Tramadol, voorgeschreven voor acute pijn na een operatie, lijkt een gelijk of zelfs iets verhoogd risico te geven op langduriger gebruik van een opioïd in vergelijking met andere kortwerkende opioïden.

04-07-2019 | door PW

Preferentiegraad zegt niks over kwaliteit apotheek

Het niet honoreren van ‘medische noodzaak’ kan leiden tot hoog oplopende gemoederen en discussies met patiënten. En het zadelt de apotheker op met een ethisch dilemma: hij wil de patiënt tevreden naar huis laten gaan, maar moet zich ook houden aan contractuele verplichtingen met de zorgverzekeraar. Karen Oude Luttikhuis pleit voor aanpassing van het preferentiebeleid.

05-07-2019 | door Karen Oude Luttikhuis

Medicatie op rol is effectief, maar niet voor iedereen

Omdat een definitie ontbreekt van een ordeningsprobleem is het onduidelijk of de juiste patiënten starten met een medicatierol. Door patiënten vanaf 80 jaar en kwetsbare patiënten met polyfarmacie periodiek te screenen kunnen apothekers ordeningsproblemen tijdig herkennen. Dat blijkt uit promotieonderzoek van apotheker Bram Mertens.

05-07-2019 | door Bram J. Mertens, Henk-Frans Kwint, Rob J. van Marum en Marcel L. Bouvy

Geen infuus, maar prikje thuis

Maryse Spapens gelooft heilig in de belangrijke rol die apothekers kunnen spelen om de juiste zorg op de juiste plek te krijgen. Met als resultaat een veel minder belastende behandeling voor patiënten met kanker, waarvoor ze onlangs de zilveren Zinnige Zorg Award in ontvangst nam.

05-07-2019 | door Annemiek Veelenturf

Nicole Hunfeld gekozen in het bestuur van de KNMP

Nicole Hunfeld is per 27 juni 2019 toegetreden tot het bestuur van de KNMP. Tijdens de Algemene Vergadering van de apothekersorganisatie is bekendgemaakt dat de KNMP-leden haar hebben gekozen als opvolger van Jan Pieter Schouten. Hunfeld werkt als ziekenhuisapotheker in het Erasmus MC.

05-07-2019 | door KNMP

Vooruit

Tijdens de Algemene Vergadering vorige week kondigde ik aan dat ik per december 2019 afscheid neem als KNMP-voorzitter. Vijf jaar is een mooie periode. Het is tijd voor een opvolger. Met deze aankondiging is er voldoende tijd om na te denken over de opvolging. Tot die tijd zijn er nog veel zaken die ik vooruit wil helpen. We zijn bezig met de Toekomstvisie 2025, na de zomer gaan we deze, met het oog op de rol van de apotheker, aan tafel bij verschillende stakeholders bespreken. Voorts wordt de bestuursstructuur van de KNMP bezien, om te verkennen hoe deze optimaler wordt ingericht.

05-07-2019 | door Gerben Klein Nulent, voorzitter KNMP

Priadel duurder: patiënt moet bijbetalen

Fabrikant Essential Pharma heeft per 1 juli 2019 de prijs verhoogd van Priadel (lithiumcarbonaat) 400 mg (100 stuks) van € 4,76 naar € 15,78 (exclusief btw). Patiënten moeten hierdoor gaan bijbetalen, omdat de prijs boven de limiet van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) komt. De bijbetaling bedraagt € 11,02 (exclusief btw). Essential Pharma kocht in maart 2019 Priadel van fabrikant Sanofi.

05-07-2019 | door KNMP

Iedere apotheker kan meedenken over het beleid van de KNMP

Hoe ondersteun je als vereniging ruim 5300 apothekers? KNMP-leden maken deel uit van een structuur met elf districten, waarbij ze op diverse manieren invloed kunnen uitoefenen. De districtsadviseurs van de afdeling Verenigingsondersteuning zijn de verbindende schakel tussen leden, bestuur en bureau.

05-07-2019 | door Ilse Boekweg
Back to top