Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geen infuus, maar prikje thuis

Prijs voor overhevelen ziekenhuiszorg naar kankerpatiënt thuis.

PW27/28 - 05-07-2019 | door Annemiek Veelenturf
Maryse Spapens gelooft heilig in de belangrijke rol die apothekers kunnen spelen om de juiste zorg op de juiste plek te krijgen. Met als resultaat een veel minder belastende behandeling voor patiënten met kanker, waarvoor ze onlangs de zilveren Zinnige Zorg Award in ontvangst nam.
Geen infuus, maar prikje thuis

Enkele honderden kankerpatiënten kwamen tot voor kort elke maand naar het Dordtse Albert Schweitzer ziekenhuis voor een infuus met het bisfosfonaat APD. Zo’n drie uur waren zij kwijt om dit middel ter preventie van osteoporose – een bijwerking van hun chemo – te laten inlopen.

Dat hoeft nu niet meer. Zij krijgen voortaan thuis een injectie denosumab toegediend door een verpleegkundige van het trans­muraal team van het ziekenhuis. “Kwestie van een prikje; zo gepiept”, licht poliklinisch apotheker Maryse Spapens toe. “En voor de patiënt is dit veel prettiger.”

De jury van de zorgvernieuwingswedstrijd van zorgverzekeraar VGZ was het daarmee eens en beoordeelde het initiatief als “opschaalbaar, voor veel medicatie toepasbaar en in lijn met het concept van de juiste zorg op de juiste plek”. Het Albert Schweitzer ziekenhuis kreeg er de zilveren Zinnige Zorg Award voor.  

Maryse Spapens en haar collega’s kwamen op het idee doordat ze zagen hoe vermoeid kankerpatiënten vaak zijn door hun ziekte en door de behandeling. “Het is heel wat als je steeds naar het ziekenhuis moet voor een infuus.”

“Samen met de oncologen en de verpleegkundigen zijn we nagegaan: kan dit anders? We hebben diverse middelen vergeleken en kwamen uit op denosumab. Dit middel is duurder dan APD, maar omdat de nieuwe werkwijze tijd en zorg uitspaart, is het uiteindelijk goedkoper.”

Bijkomend voordeel is dat de vrijgekomen stoelen op de dagbehandeling nu beschikbaar zijn voor longpatiënten die eerst moesten worden opgenomen. Maar de grootste winst is voor de kankerpatiënten, die – zo is de ervaring van Spapens – liefst zoveel mogelijk met hun eigen leven willen doorgaan. “Dit geeft hen rust.”

Voor de apotheek is het geen extra werk. “Wel anders. We zorgen er nu voor dat de injecties op tijd klaarliggen, waar we voorheen de infusen bereidden.”

Chemo aan huis

Onder het motto ‘het ziekenhuis komt naar je toe’ hevelt het Albert Schweitzer ziekenhuis steeds meer zorg over naar patiënten thuis. “We zijn recent begonnen met chemo aan huis en MS-zorg. Zo laten we zien dat de apotheek een heel belangrijke rol speelt om de juiste zorg op de juiste plek te krijgen”, zegt Spapens. “Ik geloof daar heilig in, en hoop dat anderen ons voorbeeld volgen.”

Document acties

Back to top