Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Warme zomers

Het net wat langzamer tempo is heerlijk.

PW27/28 - 05-07-2019 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker
Terwijl ik dit schrijf, kijk ik uit op de Egeïsche zee. Het is tien uur ’s avonds en nog steeds zo’n 25 graden. Met een wijntje bij de hand bedenk ik me dat ik hier wel aan kan wennen. De natuur, het heerlijke eten, het net wat langzamere tempo; tijdens zo’n vakantie is het heerlijk.
Warme zomers

Dit langzamere tempo zie je vaker in warmere oorden. Men heeft waarschijnlijk wel wat anders te doen dan te haasten in deze hitte. En op de een of andere manier lijkt men hier gewoon meer vrije tijd te hebben. Hoe zou het zijn om hier in de zorg te werken? Dat het allemaal wat makkelijker gaat, weet ik inmiddels.

Onze vriendin kwam deze middag haar huisarts tegen op het strand. Ze maakte met hem een praatje, kreeg een kort consult en een vervolgafspraak voor aankomende dinsdag. Aan de andere kant: dit kan alleen omdat zij daarvoor extra betaalt. De basiszorg is weliswaar gratis, maar heel erg beperkt.

Een andere vriendin kwam hier enkele jaren geleden per ongeluk terecht in een publiek ziekenhuis; tot op de dag van vandaag kijkt ze hier met een mengeling van afschuw en hilariteit op terug. Je zal maar de pech hebben om aan deze basiszorg te zijn over­geleverd.

Ja, misschien hebben we het in Nederland toch wat beter geregeld met betaalbare, goede zorg voor iedereen. Maar ik kan niet ontkennen dat ik stiekem hoop dat de klimaatverandering ons warmere zomers en een iets meer onthaastende mentaliteit zal meegeven.

Document acties

gearchiveerd onder: Basiszorg, Vakantie
Back to top