Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW11

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Oproep

Deprescribing kan grote gezondheidswinst opleveren, concludeert promovenda Heleen van der Meer, die onderzoek deed naar het gebruik van anticholinerge/sederende geneesmiddelen door ouderen in Nederland.

15-03-2019 | door Frans van den Houdt

Theorie vs praktijk

Therapietrouw blijft een uitdaging, communiceren hierover ook. Ik signaleer bescheiden gaten in de patiënthistorie, maar soms ook zulke kuilen dat Rijkswaterstaat er wat mee zou moeten doen. Al mijn communicatie-skills die ik tijdens de opleiding en in de praktijk heb geleerd, trek ik uit de kast. Open het gesprek ingaan en de patiënt niet het gevoel geven dat hij op de vingers wordt getikt.

15-03-2019 | door Nancy Valentin-Ong

Ziekenhuispersoneel EU slecht beschermd tegen cytotoxische medicatie

Personeel in ziekenhuisapotheken en verpleegkundigen die werken met cytotoxische geneesmiddelen lopen het risico dodelijke ziektes op te lopen door slechte hygiëne in ziekenhuizen. Dat blijkt uit onderzoek in veertien landen van de Europese Unie

07-03-2019 | door Edwin Bos

Herexamen 2019 PW 11

Welke uitspraak over propyleenglycolbevattende producten is NIET juist?

13-03-2019 | door Inge Holsappel, GIC

Patiënt veroordeeld voor mishandelen apotheker

Een 50-jarige man is woensdag veroordeeld voor het slaan van een apotheker in een apotheek in Weesp. Na een meningsverschil over medische noodzaak had hij de apotheker een klap in haar gezicht gegeven.

08-03-2019 | door PW

Patiëntenfederatie roept medicijnketen op voor overleg

Om te onderzoeken waarom patiënten vaak bot vangen als zij geneesmiddelen ophalen in de apotheek heeft de Patiëntenfederatie Nederland alle partijen in de medicijnketen uitgenodigd voor overleg.

07-03-2019 | door PW

Kamer wil cash betalen in apotheek verplichten

In apotheken moet altijd met contant geld betaald kunnen worden. Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt het ongewenst als apotheken alleen pinbetalingen accepteren.

06-03-2019 | door PW

Experiment tegen depressie met psilocybine

Patiënten met een hardnekkige depressie die onvoldoende baat hebben bij antidepressiva kunnen in aanmerking komen voor een experimentele behandeling met psilocybine. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en UMC Utrecht zijn een onderzoek gestart naar deze behandeling.

05-03-2019 | door PW

Positief advies uitbreiding indicatie dupilumab

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over uitbreiding van de indicatie voor dupilumab (Dupixent).

15-03-2019 | door PW

Herbeoordeling voor hybride doxorubicine

Naar aanleiding van het negatieve advies voor een handelsvergunning voor het hybride geneesmiddel Doxolipad (doxorubicine) van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) in januari van dit jaar, heeft de aanvrager om een herbeoordeling verzocht.

14-03-2019 | door PW

Nieuwe vergunning voor sotagliflozine

Sotagliflozine (Zynquista) kreeg een positief advies voor een nieuwe handelsvergunning van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP). Het middel is bestemd als toevoeging op insulinetherapie voor bepaalde patiënten die lijden aan diabetes mellitus type 1, bij wie ondanks optimale insuline­therapie het bloedglucoselevel on­voldoende onder controle blijft.

13-03-2019 | door PW

Daling aantal gebruikers van antidiabetica met 3%

Openbare apotheken verstrekten in 2018 aan 835.000 mensen diabetesmedicatie. Dat zijn er bijna 25.000 minder (-3%) dan in 2017. De daarmee gepaard gaande kosten daalden minder: met bijna een half procent tot € 228 miljoen. Het aantal gebruikers van de nieuwe generatie diabetes type 2-middelen blijft toenemen. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

15-03-2019 | door SFK

Deprescribing levert oudere grote gezondheidswinst op

Ouderen gebruiken veelvoudig potentieel risicovolle anticholinerge/sederende geneesmiddelen. Een medicatiebeoordeling is niet effectief in het verminderen van een chronische hoge belasting met deze middelen. Een deprescribing-interventie, waarbij de apotheker vroegtijdig ingrijpt bij een stijgende belasting, lijkt succesvoller, concludeert Heleen van der Meer op basis van haar promotieonderzoek.

15-03-2019 | door Heleen van der Meer en Katja Taxis

Arts en apotheker vinden elkaar in PerfectSamen

Een hogere kwaliteit van de farmaceutische zorg, betere afspraken met de zorgverzekeraar en een reële vergoeding voor medicatiebeoordelingen. Zomaar enkele resultaten van het PerfectSamen-initiatief, een samen­werkingsverband tussen apothekers en huisartsen in Zuidoost-Brabant. “Zelfs bij VWS zijn ze aangenaam verrast.”

15-03-2019 | door Geert Westerhuis

Patiënt én maatschappij varen wel bij medicatiebeoordeling

Een medicatiebeoordeling, waarbij de wensen van de patiënt centraal staan, leidt tot minder gezondheidsklachten, hogere kwaliteit van leven en minder onnodig medicijngebruik. Waarschijnlijk is het ook kostenbesparend, con­cludeert promovenda Sanne Verdoorn. Meest voorkomende doelen van patiënten zijn vermindering van pijn en pillen en verbetering van mobiliteit.

15-03-2019 | door Sanne Verdoorn, Henk-Frans Kwint, Jacobijn Gussekloo en Marcel L. Bouvy

Succesvolle speeddate

Omdat het personeelstekort in apotheken “heel vervelend” is geworden, experimenteert bedrijfsfonds SBA met speeddaten voor apothekers en potentiële assistenten. De tien minuten snuffelen aan elkaar – afgerond met een belletje – resulteerden voor Kees Stutterheim in twee matches.

15-03-2019 | door Annemiek Veelenturf

Inzicht in informatieveiligheid met Apotheektool NEN 7510

Met de Apotheektool NEN 7510 voor informatieveiligheid zien openbaar apothekers in één oogopslag wat zij al doen om de persoonsgegevens van hun patiënten te beveiligen, en welke punten zij nog kunnen oppakken. Na het beantwoorden van vragen over de informatiebeveiliging in hun apotheek ontvangen zij een rapport op maat, dat toont welke maatregelen nog nodig zijn.

15-03-2019 | door KNMP

Minister Bruins: regierol Brexit ligt bij rijksoverheid

De rijksoverheid neemt de regie ten aanzien van de meest kritieke geneesmiddelen die geraakt worden bij een Brexit. Dat schrijft minister Bruins (VWS) in een brief aan de KNMP. Ook een verkenning van handelingsperspectieven om ongewenste gevolgen van een no deal scenario tegen te gaan, wordt op centraal niveau uitgevoerd door de overheid.

15-03-2019 | door KNMP

KNMP: maak farmaceutische zorg toekomstbestendig

De KNMP pleit ervoor om de doorontwikkeling van het apothekersvak mogelijk te maken. Dat schrijft de vereniging in een brief aan de Tweede Kamer. Om aan de groeiende farmaceutische zorgvraag te kunnen voldoen, dienen bedrijfsmatige activiteiten te worden vereenvoudigd en administratieve lasten te worden verminderd.

15-03-2019 | door KNMP

Mentornetwerk

Ik was 19 jaar oud en ging naar een carrière-beurs om mij te oriënteren op wat ik wilde gaan studeren. Daar ontmoette ik een apotheker en tevens promovendus farmacologie die vertelde hoe fantastische het was om farmacie te studeren en hoe interessant de materie rondom geneesmiddelen was. Tot dat moment wist ik niet dat je farmacie kon studeren. Ik wist eigenlijk niet eens dat het beroep apotheker bestond. Maar dit leek mij de ideale opleiding, omdat ik hier mijn interesse voor scheikunde kon combineren met mijn interesse voor de medische kant van de biologie.

15-03-2019 | door Linda Härmark, vicevoorzitter AGM

Relevante risico-informatie op de KNMP Kennisbank

SmPC’s en bijsluiters zijn naast inhoudelijke, ook juridische documenten. Alle interacties, contra-indicaties en andere risico’s staan hier in vermeld. Je zou haast denken dat alleen gezonde patiënten behandeld kunnen worden. Op de KNMP Kennisbank staan risicoanalyses die de praktijksituatie als uitgangspunt hebben.

15-03-2019 | door Marleen Journée-Gilissen

Kwaliteitsindicatoren 2018: meer afstemming en samenhang

De Professionele Standaard Farmaceutische Zorg raakt steeds meer verankerd in het DNA van de openbaar apotheker. De landelijke uitvraag kwaliteitsindicatoren is dit jaar gebaseerd op deze Professionele Standaard.

15-03-2019 | door KNMP
Back to top