Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Succesvolle speeddate

SBA lanceert bijzondere wervingsmethode voor assistenten.

PW11 - 15-03-2019 | door Annemiek Veelenturf
Omdat het personeelstekort in apotheken “heel vervelend” is geworden, experimenteert bedrijfsfonds SBA met speeddaten voor apothekers en potentiële assistenten. De tien minuten snuffelen aan elkaar – afgerond met een belletje – resulteerden voor Kees Stutterheim in twee matches.
Succesvolle speeddate

De setting riep bij Kees Stutterheim, eigenaar van apotheek Veen in Hoofddorp, associaties op met het tv-programma Boer Zoekt Vrouw: een speeddate met twaalf apothekers achter tafeltjes, waarlangs negentien apothekersassistenten in spe rouleerden. Compleet met belletje, steeds na tien minuten kennismaken. “Vlak voor tijd riep iemand ‘u heeft nog één minuut!’.”

“Fantastisch”, vond Stutterheim deze wervingsmethode, die bedrijfsfonds SBA in het leven heeft geroepen om apothekers aan assistenten te helpen. Hij ervaart dat het tekort aan personeel zeker in de Randstad “heel vervelend” is geworden. “De vijver droogt op. Hoe dat komt? Ik denk dat werken in de apotheek iets relatief onbekends is. Mensen hebben nog steeds geen idee wat er in de apotheek gebeurt.”

Leer/werktraject

Via voorlichtingsdagen en banenmarkten wierf SBA – na een voorselectie – achttien gemotiveerde dames en één heer die bereid zijn een tweejarig leer/werktraject te volgen. Het merendeel deed al iets in de gezondheidszorg, anderen kwamen uit de administratieve hoek. De enige man, afkomstig uit de verzekerings- en bankenwereld, zei dat hij genoeg had van de targets die hij moest najagen.

“Tja, waar let je op?”, overdenkt Stutterheim. “Of iemand representatief is en de Nederlandse taal beheerst. Leeftijd speelt voor mij geen rol. Ik vind het belangrijk dat de kandidaat enthousiast is en echt de wil heeft om in een apotheek te werken. Als de persoon in de buurt woont, is dat een pré.”

De vragen die hij van de kandidaten terug kreeg, ziet hij als leerpunten. “Enkelen vroegen naar de grootte van het team, anderen wilden weten of ze op zaterdag moesten werken. Eén vrouw informeerde of wij zelf geneesmiddelen bereiden; dat leek haar ontzettend leuk. Helaas kon ik haar dat niet bieden.”

Begeleiden

De speeddate – het bleef uit dat meerdere apothekers aan één gewilde kandidaat trokken – resulteerde voor Kees Stutterheim in twee nieuwe werknemers. Zij gaan 1 juni van start met een dag per week school aan een ROC die een verkorte opleiding biedt, en drie of vier dagen werken in de apotheek. “Ik maak menskracht vrij om deze dames zo goed mogelijk te begeleiden”, zegt hij. “Want het is de bedoeling dat ze na twee jaar alles kunnen.” 

Document acties

Back to top