Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW50

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Iets willen

Je bent jong en je wilt wat. Een slogan die alweer tientallen jaren oud is – en Veronica ooit tot grootste omroep maakte – maar nog altijd overal opduikt. Zoals hier. Want ook jonge apothekers willen van alles, en wij luisteren daar graag naar. Zij bepalen tenslotte het toekomstbeeld van de farmacie.

14-12-2018 | door Frans van den Houdt

Deadlines

Het voornemen om de tekst voor mijn laatste column minstens een week voor de sluitingsdatum af te hebben ging in rook op. Een onverwacht initiatief voor een brandbrief aan de minister over het onacceptabele tekort aan de meest gebruikte anticonceptiepil vereiste afstemming met vele partijen.

14-12-2018 | door Wilma Göttgens

Patiëntenfederatie: maak infrastructuur bereidingen

Omdat bepaalde patiënten afhankelijk zijn van specifieke toedieningsvormen en doseringen moet er een goede infrastructuur komen voor apotheekbereidingen. Dat schrijft Patiëntenfederatie Nederland in een brief aan de Tweede Kamer.

05-12-2018 | door Edwin Bos

Herexamen 2018 PW 50

Welke uitspraak over lactulose is juist?

13-12-2018 | door R.A. Weersink, Health Base en RUG

NZa: cadeaus bij overstap zeer onwenselijk

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoekt of zorgaanbieders smartphones en geld mogen bieden aan patiënten die overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Volgens de zorgautoriteit is dit zeer onwenselijk.

05-12-2018 | door PW

Zorgverzekeraars positief over IGJ-uitspraak CDCA

Zorgverzekeraars Nederland vindt het “een goede zaak” dat het Amsterdam UMC van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) het geneesmiddel chenodeoxycholzuur (CDCA) zelf mag bereiden.

29-11-2018 | door PW

‘Pinnen is de norm, maar cash blijft mogelijk’

In de apotheken van Benu blijft contant betalen gewoon mogelijk, stelt de apotheekketen in reactie op berichtgeving van de Consumentenbond. Volgens de belangenorganisatie zou Benu eerder hebben aangekondigd voortaan alleen pinbetalingen te accepteren.

04-12-2018 | door PW

CBG staakt streven naar Europees advies paracetamol

Door de verschillen in verkrijgbaarheid in landen is het lastig om een Europees advies te geven over de gebruiksduur en de maximumdosering van paracetamol. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) stopt daarom met aansturen op een harmonisatie in Europa over het gebruik van paracetamol.

03-12-2018 | door PW

Bijsluiter bimatoprost aangepast

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) merkt op dat bimatoprost ook op de markt is als fixed dose-combinatieproduct met timolol en dat de vastgestelde aanpassingen in productinformatie en bijsluiter van bimatoprost-bevattende oogdruppels ook gelden voor combinatieproducten, omdat de indicaties en toedieningsroutes vergelijkbaar zijn.

14-12-2018 | door PW

Alsnog groen licht drie middelen

Na herbeoordeling van de aanvragen voor uitbreiding van de therapeutische indicaties van drie geneesmiddelen door de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP), krijgen deze alsnog een positief advies.

13-12-2018 | door PW

Uitbreiding indicatie Ravicti

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een aanbeveling gegeven voor uitbreiding van de therapeutische indicatie van het geneesmiddel glycerolfenylbutyraat (Ravicti).

11-12-2018 | door PW

CBG nodigt uit tot commentaar

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) nodigt belanghebbenden en belangstellenden uit om commentaar te leveren op twee herziene beleidsdocumenten via een publieke consultatie.

12-12-2018 | door PW

Bezoek aan dienstapotheek vooral met antibioticumrecept

Ongeveer 900.000 mensen deden in de afgelopen twaalf maanden een beroep op farmaceutische zorg buiten de reguliere openingstijden van apotheken. Voor een deel gaan ze daarvoor naar specifieke dienst­apotheken. Op meer dan de helft van hun recepten staan antibiotica en pijnbestrijders. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

14-12-2018 | door SFK

‘Apothekers moeten actief werken aan zichtbaarheid’

Stap op patiënten en andere zorgverleners af en profileer je nadrukkelijk als medebehandelaar. Marleen van Brussel, Cleo Chung, Cindy Hoonhout en Annemiek Muuse, dit jaar toegetreden tot het bestuur van de Vereniging Jonge Apothekers (VJA), zien het zichtbaarder maken van de apotheker als een belangrijke missie. “Achterin je kantoortje blijven zitten is niet toekomstbestendig.”

14-12-2018 | door Frans van den Houdt

Veerkracht in zorgsysteem in plaats van kwetsbaarheid

We moeten inzetten op de veerkracht en het minder kwetsbaar maken van het zorgsysteem, de resileance engineering-benadering. Incidenten moeten worden aangepakt, maar we moeten waken voor de risico-regelreflex: dat zorgverleners de hele dag bezig zijn met het voorkomen van incidenten en niet meer in staat zijn goede zorg te leveren, vindt hoogleraar Kees Kramers.

14-12-2018 | door Kees Kramers

Apotheker van toekomst is vrouw

Hoewel de farmacie verder feminiseert blijft het eigendom van apotheken een mannenzaak. Ook bepalen mannen wat farmaceutische zorg is en wat die mag kosten, betoogt apotheker Sonja Keizers. Ze pleit voor meer vrouwen op topposities en een radicale keuze voor het zorgverlenerschap.

14-12-2018 | door Sonja Keizers

Niet makkelijk, wel leuk

Door te berichten over activiteiten binnen en buiten studentenvereniging K.N.P.S.V. brengt het vijf keer per jaar verschijnende Folia Pharmaceutica de leden dichterbij elkaar, zegt redactievoorzitter en farmaciestudent Clara Mayunga.

14-12-2018 | door Frans van den Houdt

Oproep aan minister Bruins: pak tekort anticonceptiepil aan

Vrouwenorganisaties, apothekers en artsen hebben gezamenlijk minister Bruins (VWS) opgeroepen het tekort aan de anticonceptiepil aan te pakken. De beschikbaarheid van de anticonceptiepil en van geneesmiddelen in brede zin moet duurzaam veiliggesteld zijn. Dat schrijven zij in een brief aan minister Bruins op 30 november.

14-12-2018 | door KNMP

MDMA

MDMA (methylenedioxymethamphetamine) ofwel xtc, daar heeft iedereen wel eens van gehoord. Daarentegen was NDMA (N-nitrosodimethylamine) – slechts een letter verschillend van MDMA – mij tot afgelopen zomer onbekend. Nu is mijn chemische kennis nog verder uitgebreid en hoor ik van NDEA (N-nitrosodiethylamine). NDMA en NDEA, twee verbindingen die behoren tot de chemische groep van nitrosaminen en beide geclassificeerd als waarschijnlijk kankerverwekkend.

14-12-2018 | door Gerben Klein Nulent, voorzitter KNMP

Advies KNMP bij nieuwe recall: valsartan terug naar apotheek

Het bestuur van de KNMP heeft de Nederlandse apothekers wederom opgeroepen patiënten te vragen vervuilde valsartan terug te brengen naar de apotheek. Het betreft deze keer een terugroepactie van de merken Mylan en Teva. Het bestuur van de KNMP handelt hiermee in lijn met de eerdere dringende oproepen rondom vervuilde valsartanproducten.

14-12-2018 | door KNMP

Apothekers maken succes van Wijs met medicijnen

Bijna zeventig bijeenkomsten door het land verspreid, met apothekers voor een zaal vol oudere geneesmiddelgebruikers. Apothekers organiseerden in 2018, voornamelijk in samenwerking met senioren-organisatie KBO-PCOB, lokale Wijs met medicijnen-bijeenkomsten. In Leeuwarden trok de bijeenkomst honderd senioren.

14-12-2018 | door Ilse Boekweg
Back to top