Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Niet makkelijk, wel leuk

Clara Mayunga verbindt studenten door Folia Pharmaceutica.

PW50 - 14-12-2018 | door Frans van den Houdt
Door te berichten over activiteiten binnen en buiten studentenvereniging K.N.P.S.V. brengt het vijf keer per jaar verschijnende Folia Pharmaceutica de leden dichterbij elkaar, zegt redactievoorzitter en farmaciestudent Clara Mayunga.
Niet makkelijk, wel leuk

Bij de Koninklijke Nederlandse Pharmaceutische Studenten Vereniging (K.N.P.S.V.) houden ze van traditie. De hoofdredacteur van verenigingsblad Folia Pharmaceutica heet daar nog voorzitter der Commissie ter Redactie, zoals in een ver verleden ook de hoofdredacteur van het PW werd genoemd.

Maar Clara Mayunga vindt de titel wel toepasselijk, want dat is precies wat ze doet, de redactie voorzitten. “Ik bereid de redactie­vergaderingen voor, hou de deadlines in de gaten en denk mee over de thema’s die we willen behandelen.” Artikelen schrijven doet ze in ieder geval niet, op het redactioneel na, dat voorin ieder nummer staat. “Niet het allermakkelijkste klusje, maar wel leuk.”

Mayunga, vijfdejaars farmaciestudent in Groningen, had aanvankelijk niet de ambitie om het verenigingsblad onder haar hoede te nemen. En toen ze gevraagd werd dacht ze nog steeds dat het voor haar te hoog gegrepen was. “Ze hebben me toch weten te overtuigen. Ik dacht: ik ga het proberen, en ik ben na een aantal maanden erg enthousiast.”

Ze ziet het blad als een belangrijke schakel tussen de K.N.P.S.V.-leden. “Groningen, Utrecht en Leiden hebben hun eigen afdelingsblad, maar de Folia is het overkoepelende landelijke orgaan. Leden schrijven over aanstaande activiteiten binnen de vereniging en daarbuiten, en wij doen daarvan later verslag.”

Tropenziekten

Daarnaast richt de Folia zich op zowel nationale als internationale ontwikkelingen in de farmacie. Mayunga’s eerste nummer (oktober 2018) kreeg als thema tropische ziekten, met onder meer een artikel over een effectief malariavaccin en tropenziekten die naar Nederland komen. “We vonden dit een goed thema om na de zomervakantie te behandelen. Mensen zijn naar een tropisch land geweest voor vakantie of stage en vinden het interessant om vervolgens te lezen over malaria en bacteriële infecties.” Zelf was ze een paar jaar geleden in Angola.

Haar werk als redactievoorzitter biedt naast inhoudelijke verdieping ook mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling, stelt Clara Mayunga, die nog niet weet wat ze na haar studie wil doen, al gaat haar voorkeur uit naar “iets met onderzoek”. Maar ook de openbare farmacie sluit ze niet uit. “Het klinkt erg als routinewerk, maar dat beeld is na mijn stages misschien wel volkomen anders.”

Document acties

gearchiveerd onder: KNPSV, Studenten, Folia Pharmaceutica
Back to top