Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

CBG staakt streven naar Europees advies paracetamol

PW50 - 03-12-2018
Door de verschillen in verkrijgbaarheid in landen is het lastig om een Europees advies te geven over de gebruiksduur en de maximumdosering van paracetamol. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) stopt daarom met aansturen op een harmonisatie in Europa over het gebruik van paracetamol.
CBG staakt streven naar Europees advies paracetamol

In Nederland is paracetamol zonder recept verkrijgbaar bij apotheek, drogist en supermarkt, maar in sommige Europese landen hebben patiënten een recept nodig van een arts. Hierdoor is het volgens het CBG niet mogelijk om een algemeen Europees advies op te stellen voor het gebruik van paracetamol.

Verder benadrukt het CBG het belang van eenduidige productinformatie van paracetamol in Nederland. Het college blijft hiernaar streven, zowel in nationale als Europese beoordelingsprocedures. Ook bij andere zelfzorggeneesmiddelen, zoals bepaalde ontstekingsremmers, is dat een belangrijk aandachtspunt.

In Nederland geldt voor paracetamol een maximumdosering van zes tabletten van 500 mg (3 gram) per dag. Duurt de pijn langer dan vijf dagen, of de koorts langer dan drie dagen, of als er andere klachten bij komen, dan moet de patiënt contact opnemen met de huisarts.

Document acties

Back to top