Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Zorgverzekeraars positief over IGJ-uitspraak CDCA

PW50 - 29-11-2018
Zorgverzekeraars Nederland vindt het “een goede zaak” dat het Amsterdam UMC van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) het geneesmiddel chenodeoxycholzuur (CDCA) zelf mag bereiden.
Zorgverzekeraars positief over IGJ-uitspraak CDCA

De Inspectie deed onderzoek naar de gang van zaken rondom de bereiding van CDCA door het Amsterdam UMC, nadat de fabrikant Leadiant van dit geneesmiddel een handhavingsverzoek had ingediend.

Het bedrijf claimde dat de ziekenhuisapotheek diverse overtredingen zou hebben begaan, zo zou er sprake zijn van doorlevering. Ook zou de grondstof uit China niet goed zijn geïnspecteerd.

IGJ heeft na eigen onderzoek het handhavingsverzoek afgewezen en geconstateerd dat deze bereiding op kleine schaal gebeurde en de capsules rechtstreeks ter hand werden gesteld aan de ongeveer vijftig patiënten. Dit is wettelijk toegestaan.

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is positief over deze uitkomst van het IGJ-onderzoek omdat het ziekenhuis het geneesmiddel goedkoper kan maken dan de prijs die Leadiant rekent. Ook "juicht" de koepelorganisatie goedkopere en gelijkwaardige alternatieven toe, waaronder magistrale bereidingen.  

Het Amsterdam UMC overweegt de bereiding van CDCA weer op starten.

Document acties

Back to top