Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW44

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

U-PGx

Nederland loopt voorop in de wereld op het gebied van farmacogenetica, verzekert een van de belangrijkste specialisten op dit terrein, Jesse Swen. Een prominentie die begin september werd onderstreept op het FIP-congres in Glasgow, waar uit ruim 175 gepresenteerde posters die van KNMP-collega Ilse Boekweg et al. werd uitverkoren voor de posterprijs in de sectie openbare farmacie. De jury prees de poster om de toonaangevende rol van de apotheker in de eerstelijnszorg.

02-11-2018 | door Frans van den Houdt

Snurken

Snurken leidt tot veel slapeloze nachten van partners. Ja ook van de mijne, helaas. Het is een groot ongemak.

02-11-2018 | door Agnes Kant, directeur Lareb

Bruins: digitalisering in de zorg gaat te traag

Ontwikkelingen rond digitale uitwisseling van gegevens in de zorg gaan niet snel genoeg. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg aan de Tweede Kamer.

19-10-2018 | door Edwin Bos

VIPP: ziekenhuispatiënt downloadt gegevens

Bijna alle 44 ziekenhuizen (98%) die deelnemen aan het Versnellings­programma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional (VIPP) hebben de eerste doelstelling gehaald: patiënten kunnen hun medische gegevens zoals onderzoeksuitslagen en brieven van specialisten downloaden.

23-10-2018 | door PW

Vaker met psychisch probleem naar huisarts

Het aandeel volwassen patiënten dat contact heeft gehad met de huisartsenpraktijk voor psychische en sociale problemen is tussen 2011-2017 toegenomen van 12% naar 18%.

31-10-2018 | door PW

Aanhouding voor handel illegale geneesmiddelen

Op verdenking van illegale handel in geneesmiddelen is vorige week een 45-jarige man uit Den Haag aangehouden. Bij hem werden handelshoeveelheden anabolen, amfetaminen en opiaten aangetroffen. Het is een van de opbrengsten van een wereldwijde actie tegen illegale handel in medicatie, meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

24-10-2018 | door PW

Terugvraagmethode werkt bij beperkte vaardigheden

Om na te gaan of patiënten informatie begrijpen over hun gezondheid is de terugvraagmethode – teach back method – veelbelovend. Dat blijkt uit onderzoek onder zorgverleners van het Nivel en het Amsterdam UMC in opdracht van ZonMw.

22-10-2018 | door PW

Groen licht voor zes geneesmiddelen

Het Europees Geneesmiddelen­beoordelingscomité CHMP heeft een positief advies gegeven voor nieuwe handelsvergunningen van zes geneesmiddelen.

02-11-2018 | door PW

Herexamen 2018PW44

Welke uitspraak over hypo's is juist?

01-11-2018 | door L. Bogaard, Stichting Health Base

Fluorchinolonen: risico op scheur binnenwand aorta

Bij gebruik van fluorchinolonen door oudere patiënten bestaat een verhoogd risico op verwijding in de aorta (aorta-aneurysma) of scheur in de binnenwand van de aorta (aorta-dissectie). Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

29-10-2018 | door PW

Gemiddelde prijsdaling per 1 oktober is 0,9%

De prijzen van receptgeneesmiddelen zijn per 1 oktober, mede ten gevolge van nieuwe maximumprijzen, gemiddeld met 0,9% gedaald ten opzichte van het prijsniveau van september. Prijsdalingen hadden het meeste effect bij rosuvastatine. Er waren prijsverhogingen bij valsartan. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

02-11-2018 | door SFK

‘Farmacogenetica sluit naadloos aan bij kennis van apothekers’

Nederland loopt voorop in de wereld op het gebied van farmacogenetica. Zowel zorgverleners als patiënten zijn zich steeds meer bewust van het belang hiervan voor een optimale farmacotherapie. Een van de stuwende krachten is ziekenhuisapotheker Jesse Swen. “Dit biedt apothekers dé kans om met de patiënt in gesprek te gaan over een betere behandeling en vermindering van bijwerkingen.”

02-11-2018 | door Frans van den Houdt

Nierfunctie op eerste recept

Nu huisartsen ook directwerkende orale anticoagulantia (DOAC’s) mogen voorschrijven, kan het nuttig zijn in een FTO afspraken te maken over goed gebruik van DOAC’s. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik heeft hiervoor FTO-materiaal ontwikkeld.

02-11-2018 | door Cindy Reinders

Entresto heeft een beperkt effect op kwaliteit van leven

De relatief nieuwe combinatietablet sacubitril/valsartan (Entresto) voor de behandeling van hartfalen, zou de kwaliteit van leven verbeteren als aanvulling op de standaardbehandeling bij patiënten met chronisch hart­falen. Het verschil is echter klein en de klinische relevantie en extra­poleer­baarheid van de studieresultaten zijn beperkt. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik bestempelt de factcheck daarom als: deels waar.

02-11-2018 | door T. Bognár, A. Lambooij en M. Dankers

Praten, lobbyen, overtuigen voor kentering in medicijnontwikkeling

Het initiatief Fair Medicine, dat medical need voorop stelt bij geneesmiddelproductie, raakt op stoom. De ontwikkeling van een nieuw medicijn tegen een zeldzame nierziekte is zover dat het begin 2019 kan worden getest bij mensen. Ook genees­middel­tekorten zijn in beeld: voor de productie van hydrocortison – essentieel bij bijnier­insufficiëntie, maar slecht leverbaar – zijn contacten gelegd met een producent. Directeur Hans Büller: “We gaan dit oplossen.”

02-11-2018 | door Annemiek Veelenturf

Kuur metronidazol is effectiever bij trichomoniasis dan eenmalige gift

Een kuur met metronidazol van zeven dagen heeft bij de behandeling van trichomoniasis bij vrouwen de voorkeur boven een eenmalige gift van 2 gram.

02-11-2018 | door PW

Empagliflozine ook bij diabetes type 1

De SGLT-2-remmer empagliflozine verbetert de glykemische controle en verlaagt het lichaamsgewicht bij patiënten met diabetes mellitus type 1. Het aantal hypoglykemieën neemt niet toe. Bij hogere doseringen stijgt wel het risico van ketoacidose.

02-11-2018 | door Linda de Graaf

Context gezondheidsprobleem altijd relevant bij behandeling

Om tegemoet te komen aan de opvatting dat meerdere soorten van bewijs mogelijk zijn, moet wellicht een aantal kernwaarden van het Handvest van de apotheker worden verdiept, betogen Ruud Dessing en Frits Elferink. De context van een gezondheidsprobleem is altijd relevant, de ervaring van de patiënt mag niet ontbreken.

02-11-2018 | door Ruud Dessing en Frits Elferink

Medicatiebeoordeling met GheOP3S-tool veelbelovend

Een medicatiebeoordeling met de GheOP3S-tool en face to face-overleg tussen apotheker en arts resulteert in minder gebruik van potentieel ongeschikte medicijnen, blijkt uit een studie van de Universiteit Gent in een Belgisch verpleeghuis. Maar de acceptatie en implementatie van voorstellen van de apotheker kan beter, concludeert Katrien Foubert, die dit jaar de PRISMA-prijs voor beste presentatie won.

02-11-2018 | door Katrien Foubert

Nooit meer meeluisteren

Rondom de balies in zijn nieuwe apotheek in Goes heeft Bob Eefting glazen schermen in de vorm van een accolade geplaatst en ruis­producerende speakers opgehangen.

02-11-2018 | door Edwin Bos

Lijst uitstroom geneesmiddelen beschikbaar

De lijst van geneesmiddelen, die per 1 januari 2019 het basis­pakket uitstromen, is bekendgemaakt door de Rijksoverheid.

02-11-2018 | door KNMP

Recall Jakavi wegens vervalsing

Fisher Farma roept in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) diverse charges van het middel Jakavi (15 mg) terug op patiëntniveau, wegens vervalsing. Dat meldt de IGJ op haar website. Een deel van de vervalsingen is waarschijnlijk ook al bij een kleine groep Nederlandse patiënten terechtgekomen. Jakavi wordt alleen op recept verstrekt via apotheken in het ziekenhuis, het is een zogenaamd overgeheveld geneesmiddel.

02-11-2018 | door KNMP

Datagedreven

De afgelopen jaren is het aantal recalls gelijk gebleven. Dat blijkt uit de laatste drie Jaarbeelden van IGJ, waarin de recallcijfers staan benoemd. Maar u heeft waarschijnlijk eenzelfde gevoel als ik: er zijn steeds meer geneesmiddelen waarmee ‘iets’ aan de hand is.

02-11-2018 | door Gerben Klein Nulent, voorzitter KNMP

‘We kregen recent veel vragen van media over oxycodongebruik’

Apothekers consulteren de Helpdesk van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) rond de 7500 keer per jaar. In een interview geven medewerkers van de SFK antwoord op vragen die vaak binnenkomen bij de helpdesk en ze geven tips voor optimaal gebruik van SFK-producten.

02-11-2018 | door Ilse Boekweg

In hart en nieren

Hart- en vaatziekten (HVZ) zijn onlosmakelijk met de nieren verbonden. Veel patiënten met hartfalen, angina pectoris, een hartinfarct of beroerte hebben een verminderde nierfunctie. Vandaar dat de Special Interest Group (SIG) HVZ op 8 november een SIG-dag organiseert met aandacht voor patiënten met hart- en vaatziekten en nierproblemen.

02-11-2018 | door KNMP
Back to top