Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Terugvraagmethode werkt bij beperkte vaardigheden

PW44 - 22-10-2018
Om na te gaan of patiënten informatie begrijpen over hun gezondheid is de terugvraagmethode – teach back method – veelbelovend. Dat blijkt uit onderzoek onder zorgverleners van het Nivel en het Amsterdam UMC in opdracht van ZonMw.
Terugvraagmethode werkt bij beperkte vaardigheden

Bij de terugvraagmethode vraagt de zorgverlener een patiënt met beperkte gezondheidsvaardigheden om in eigen woorden te vertellen wat er zojuist is besproken. 

Bijna drie kwart van de ondervraagde zorgverleners heeft minstens wekelijks te maken met patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden. Het gaat dan bijvoorbeeld om patiënten die niet of te laat op afspraken komen, patiënten die hun klachten moeilijk kunnen verwoorden, patiënten die niet actief deelnemen aan het consult of patiënten die de informatie van de zorgverlener niet begrijpen.

Ruim een op de drie Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. In het kader van het onderzoeksproject heeft Pharos een interventie ontwikkeld om de terugvraagmethode te bevorderen, bestaande uit een training, een kaart voor op het bureau en een poster.

Document acties

Back to top