Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Snurken

PW44 - 02-11-2018 | door Agnes Kant, directeur Lareb
Snurken leidt tot veel slapeloze nachten van partners. Ja ook van de mijne, helaas. Het is een groot ongemak.
Snurken

 De wens er iets aan te doen is groot, en daardoor is er ook een grote markt aan wondermiddelen.

Zelf heb ik pleisters op de zijkanten van de neus geprobeerd, om zo je neusholtes verder te openen. Het hielp niet. Dat geldt ook voor een harde plastic klem om van binnenuit de neusvleugels verder open te zetten. “Je voelt het niet zitten”, stond er bij. Nou, aan me hoela. In mijn slaap trok ik de klem er blijkbaar uit, want ‘s morgens was het een hele zoektocht naar waar het ding was gebleven. Verder ben ik niet gegaan, hoewel je op Google nog veel meer martelwerktuigen aantreft: allerlei varianten van snurkbeugels en kinbanden. Sommige zien er ook vrij angstaanjagend uit.

Laatst googelde ik op anti-snurkmiddelen omdat we een ernstige melding hadden ontvangen over een anti­snurkspray. Dit product wordt in deze samenstelling niet meer verkocht, maar ik wilde weten of vergelijkbare producten op internet te vinden waren. Het was een spray met oliën, die voor het slapen gaan in de keel wordt gesprayd. Dit zou vibraties van de huig achter in de keel voorkomen of verminderen en zou het snurken voorkomen. Zou, want we hebben geen onderzoek kunnen vinden waaruit blijkt dat het werkt.

De melding ging over een longontsteking veroorzaakt door inademing van de oliën. Ik heb inderdaad zo’n vergelijkbare spray gevonden en besteld. En nee, ik ben nog niet in de verleiding gekomen om deze ook uit te proberen.

Document acties

gearchiveerd onder: Anti-snurkspray, Spray met oliën, Snurken
Back to top