Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Fluorchinolonen: risico op scheur binnenwand aorta

PW44 - 29-10-2018
Bij gebruik van fluorchinolonen door oudere patiënten bestaat een verhoogd risico op verwijding in de aorta (aorta-aneurysma) of scheur in de binnenwand van de aorta (aorta-dissectie). Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Fluorchinolonen: risico op scheur binnenwand aorta

Het CBG adviseert om bij patiënten met een verhoog risico op deze zeldzame bijwerkingen eerst andere behandelopties te overwegen. Wanneer die er niet zijn, moet de arts een afweging maken van de voordelen en risico’s.

Het verhoogd risico bij deze groep antibiotica bestaat bij inname via de mond, longen en injecties van de volgende middelen: ciprofloxacine, levofloxacine, moxifloxacine, ofloxacine en norfloxacine.

Mogelijk oorzaken van aorta-aneurysma en -dissectie zijn onder meer: familiegeschiedenis van aneurysma, voorgeschiedenis van aorta-aneurysma of -dissectie, Marfansyndroom en vasculair Ehlers-Danlossyndroom.

Na overleg met het CBG en de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft fabrikant Sanofi over dit onderwerp een brief – een Direct Healthcare Professional Communication (DPHC) – verstuurd naar onder meer huisartsen, internisten, chirurgen, apothekers en ziekenhuisapothekers.

 

Document acties

gearchiveerd onder: (Fluor)chinolonen, CBG, DHPC
Back to top