Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW43

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Leefstijlinterventie

Leefstijlinterventie is het toverwoord dat tegenwoordig overal klinkt als het gaat om gezondheid en het voorkomen en bestrijden van diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten. Ook in de Tweede Kamer waar onlangs de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport werd behandeld.

26-10-2018 | door Frans van den Houdt

Onderzoek digoxine als nieuwe behandeling hartfalen

Patiënten met hartfalen die een behandeling krijgen met het oude medicijn digoxine hebben minder vaak een heropname en overlijden minder snel door hun ziekte. Om dat te kunnen aantonen in een onderzoek ontvangt het UMC Groningen € 3 miljoen subsidie van ZonMw en de Hartstichting.

18-10-2018 | door E. Bos (420720)

Apotheekketens stappen over op pin only-betalen

In bijna alle zestig Boots-apotheken en in de vijftig Medsen-apotheken kunnen klanten alleen nog met pinpas betalen. De overige ketenapotheken stimuleren meer pin en minder contante betalingen, meldt de branchevereniging voor ketenapotheken ASKA.

23-10-2018 | door Edwin Bos

Stoelendans

De Patiëntenfederatie Nederland zette onlangs de discussie over de steeds wisselende geneesmiddelen op scherp. De weerstand onder patiënten is groot.

26-10-2018 | door Wilma Göttgens, apotheker

Herexamen 2018 PW43

Welke uitspraak over antistolling is juist?

25-10-2018 | door Bart Kremers, GIC

Nivel en IVM gaan meer samenwerken

Goed voorschrijven van geneesmiddelen bevorderen, met dat doel gaan het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) intensiever samenwerken.

18-10-2018 | door E. Bos (420720)

Woordenboek moet zorgen voor eenheid van zorgtaal

Ontwikkel een gemeenschappelijk woordenboek voor alle zorgverleners zodat gezondheidsinformatie op nationaal niveau altijd dezelfde betekenis heeft. Dat adviseren het RIVM en Nictiz aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

17-10-2018 | door E. Bos (420720)

Rekenmodel voor optimale medicatie bij hart- en vaatziekten

Om het aantal extra jaren zonder hart- en vaatziekten door preventieve behandeling te voorspellen heeft het UMC Utrecht Hart- en vaatcentrum algoritmes ontwikkeld. De tool U-Prevent berekent op basis van big data de optimale medicatie voor iedere individuele patiënt.

16-10-2018 | door E. Bos (420720)

Green Deal-afspraken duurzame zorg

Voor een duurzamere zorg in Nederland hebben 132 partijen uit de zorg, overheid en bedrijfsleven afspraken vastgelegd in de Green Deal ‘Duurzame zorg voor een gezonde toekomst’. Ook minister Bruno Bruins van Medische Zorg heeft de overeenkomst ondertekend.

12-10-2018 | door E. Bos (420720)

Groen licht voor acht geneesmiddelen

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over nieuwe handelsvergunningen voor acht geneesmiddelen. Brigatinib (Alunbrig) is een proteïnekinaseremmer die bestemd is voor de behandeling van volwassenen met anaplastisch lymfoom kinase (ALK)-positief niet-kleincellig longcarcinoom eerder behandeld met crizotinib.

24-10-2018 | door PW

Aandeel generiek onder hiv-middelen gestegen

Mede doordat het patent van het meest verstrekte hiv-middel Truvada in september 2017 verliep, steeg het aandeel generieke verstrekkingen onder de hiv-middelen vorig jaar naar 14%. Ondertussen komen meer nieuwe combinatiepreparaten van hiv-middelen op de markt waarbij één pil per dag volstaat. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

26-10-2018 | door SFK

Voorkom suïcide: durf het bespreekbaar te maken

Soms maken apothekers het verschil als het erom gaat suïcide te voorkomen. Heel praktisch met een innameadvies, of door als gatekeeper op tijd in te grijpen en iemand met zelfmoordgedachten door te verwijzen. Volgens psychiater Marijke Josephus Jitta is het daarbij vooral van belang uit je schaduw te stappen. “Vráág er gewoon naar.”

26-10-2018 | door Annemiek Veelenturf

Patiënt overschat wachttijd

Opnieuw verschenen onlangs berichten in de media dat wachttijden van een half uur gewoon zijn in de apotheek. Dat klopt absoluut niet, verzekert onderzoeksbureau AMP. De gemiddelde wachttijd in de apotheek was in 2017 en 2018 2,6 minuten.

26-10-2018 | door Gert-Jan Renardel de Lavalette

Apotheker krijgt waarschuwing voor fout tijdens smart filling

Omdat zij verkeerde medicatie had gekregen door een fout bij smart filling in de apotheek, spant een patiënt tegen twee apothekers een zaak aan bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Amsterdam. Dat acht de klacht over de ene apotheker niet gegrond. De andere apotheker krijgt een waarschuwing.

26-10-2018 | door Catelijne Bach en Jolijn Geven

Voedselallergieën te lijf met plantaardige vezels

Voedselallergieën kunnen worden behandeld met een nieuwe therapie, waarbij tegelijk een dieet verrijkt met niet-verteerbare vezels en voedings-eiwitten worden toegediend. Deze methode vermindert acute allergische symptomen in koemelk-allergische muizen. Niet-verteerbare vezels stimuleren het immuunsysteem, stelt promovenda Marlotte Vonk.

26-10-2018 | door Marlotte Vonk

Geen laxans bij opioïd: kans op obstipatie verdubbeld

Eén op de vier patiënten die met een opioïd starten, gebruikt geen laxans. Vooral omdat de voorschrijver of de patiënt dat zelf niet nodig vindt. Patiënten die geen laxans gebruikten, ontwikkelen twee keer zo vaak obstipatie.

26-10-2018 | door Linda de Graaf

Extramurale gebruik antibiotica in Duitsland hoger, vooral bij kinderen

Het extramurale gebruik van antibiotica is in Nederland lager dan in Duitsland, vooral bij kinderen van 2 tot 14 jaar. De aanbevelingen in de richtlijn voor het voorschrijven van antibiotica komen in beide landen wel grotendeels overeen.

24-10-2018 | door PW

Patiënt moet meer profiteren van geavanceerde therapie

Om geavanceerde therapieën te kunnen inzetten voor de behandeling van patiënten met – veelal zeldzame – ziekten, dienen academische centra zich meer bewust te zijn van hun rol als productontwikkelaar. Zij moeten hun product tactischer en met een duidelijke strategie ontwikkelen, concludeert promovenda Sofieke de Wilde.

26-10-2018 | door Sofieke de Wilde

Patiëntenzorg als passie

Medicatieverificatie, pijnbestrijding, bijwerkingen verhelpen. Het behoort allemaal tot de taken van Thorunn Gudmundsdottir, apotheker op IJsland. In een multidisiplinair team ondersteunt ze specialisten bij de farmacotherapie.

26-10-2018 | door Linda de Graaf

De KNMP start met de Onderzoeksagenda 2025

De KNMP start met de ontwikkeling van de Onderzoeksagenda 2025 voor de farmacie. De agenda identificeert en prioriteert onderzoeksvragen die de farmaceutische zorg middels wetenschappelijk onderzoek verder brengen. Apothekers kunnen nu vragen opgeven waarop ze door onderzoek voor 2025 antwoord willen hebben.

26-10-2018 | door KNMP

Apotheekbereidingen: vergoeding 2019 bekend

De zorgverzekeraars hebben bekendgemaakt welke (doorgeleverde) apotheekbereidingen zij vanaf 1 januari 2019 vergoeden en welke niet. Sinds 2016 besluiten zorgverzekeraars gezamenlijk welke door­geleverde bereidingen voor vergoeding in aanmerking komen.

26-10-2018 | door KNMP

Full English Brexit

Dagelijks in het nieuws en niemand weet waar het precies heengaat: de Brexit. Het LOA-bestuur houdt de ontwikkelingen in de gaten. Wat gaat dit betekenen voor de Nederlandse apotheken? Twee weken geleden werd een Brexit-bijeenkomst georganiseerd door de overheid voor beroeps- en brancheorganisaties. Doel was de organisaties alert maken op de grote impact van de Brexit. Maar zo lang geen scenario gekozen is, blijft het gissen.

26-10-2018 | door Reinier Bax, voorzitter LOA

Apothekers waarderen StiPCO-dagen met 8,1

Openbaar apothekers waardeerden de StiPCO-dagen met een 8,1. Ook beveelt 96% de scholingsdagen aan bij collega-apothekers. Dit blijkt uit een evaluatie onder 430 deelnemers. Zij konden op elke StiPCO-dag hun eigen programma samenstellen uit twintig workshops passend binnen het thema ‘De openbaar apotheker 2020: expert, coach en teamspeler’.

26-10-2018 | door KNMP

Lever een bijdrage aan het verminderen van medicijnafval

Tonnen vol, grote tijdsinvestering, spillage en afvalwater met medicijnresten. Medicijnafval zorgt voor een algehele belasting op het milieu. Toch weten we nog weinig over medicijnafval. De KNMP roept apothekers op om zich aan te melden voor onderzoek naar medicijnafval, dat dit najaar in samenwerking met de Universiteit Leiden van start gaat.

26-10-2018 | door Ilse Boekweg

CMDh: aanpassingen in productinformatie

De productinformatie van enkele geneesmiddelen moet worden aangepast. De Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – Human (CMDh) besloot hiertoe op grond van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s.) en anbevelingen van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC).

25-10-2018 | door PW
Back to top