Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW51/52

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Ontspannen

Een blik van verwondering verscheen mogelijk op uw gelaat toen u de cover van dit eindejaarsnummer onder ogen kreeg. Ditmaal geen farmaceutisch inhoudelijke kop met bijbehorende foto die in het oog springen, maar een tekening met een banner en de tekst ‘Apothekers ontspannen’, met daarnaast de kop ‘Na werktijd’.

22-12-2017 | door Frans van den Houdt

Docetaxel ook oraal werkzaam bij kanker

Verpakt in een speciale tablet of capsule én gecombineerd met ritonavir, geeft oraal docetaxel een vergelijkbare blootstelling als intraveneus docetaxel. Dat concludeert promovendus en arts Vincent de Weger. Afgelopen woensdag promoveerde hij aan de Universiteit Utrecht op de klinische farmacologie van nieuwe middelen tegen kanker.

22-12-2017 | door Cindy Reinders

Moeite doen

Afgelopen week werd ik gebeld over een van mijn cliënten die last had van een ernstige infectie.

22-12-2017 | door Chiara van Rodijnen, apotheker

Minder burn-outklachten door mindfulness

Mindfulnesstraining kan effectief zijn voor jonge artsen met een burn-out en bijdragen aan de persoonlijke en professionele ontwikkeling van artsen in opleiding. Dat concludeert Hanne Verweij op basis van haar promotieonderzoek. “Dit is ook relevant voor apothekers, omdat ook die veel met werkstress en burn-outklachten te maken hebben”, aldus Verweij.

22-12-2017 | door PW

Herexamen 2017 PW 51/52

Welke uitspraak over amiodaron is onjuist?

20-12-2017 | door Mirjam Hempenius, Universiteit Utrecht

Helpdesk voor EMA-medewerkers

Bij het Europees Medicijnen Agentschap (EMA) in Londen is een speciale Nederlandse helpdesk ingericht waar medewerkers terechtkunnen met al hun vragen over hun verhuizing en vestiging in Nederland. Het nieuwe kantoor van het EMA in Amsterdam opent in april 2019 zijn deuren.

12-12-2017 | door PW

Minister sluit akkoord over nusinersen

Het dure geneesmiddel nusinersen (Spinraza) komt nu ook beschikbaar voor kinderen met de slopende spierziekte spinale musculaire atrofie (SMA) type 2 en type 3a met een acute behandelbehoefte. Dit betreft vooral kinderen jonger dan 5 jaar, zo’n dertig patiënten. Minister Bruno Bruins (medische zorg) heeft hierover een akkoord gesloten met producent Biogen.

12-12-2017 | door PW

eTOX helpt bijwerkingen voorspellen

Het eTOX-project van het Innovative Medicines Initiative maakt geneesmiddelontwikkeling efficiënter door uitwisseling van preklinische toxiciteitsgegevens.

12-12-2017 | door PW

Handelsvergunningen diergeneesmiddelen, december 2017

De Committee for Medicinal Products for Veterinary Use (CVMP) heeft positief geadviseerd over een handelsvergunning voor Suvaxyn Circo.

11-12-2017 | door PW

Multifocale leuko-encefalopathie bij cladribine

Cladribine (Leustatin, Litak) kan het risico op progressieve multifocale leuko-encefalopathie (PML) verhogen. PML is gemeld vanaf zes maanden tot verschillende jaren na behandeling met cladribine.

11-12-2017 | door PW

Sterke toename gebruik medicinale cannabisolie

Nederlandse openbare apotheken verstrekken dit jaar naar verwachting 15% vaker dan in 2016 een geneesmiddel met medicinale cannabis. Dat is veel minder dan de stijging van 75% die SFK in 2016 noteerde. Het gebruik van olievarianten van medicinale cannabis neemt wel sterk toe, namelijk met 60%. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

22-12-2017 | door SFK

Medicatie voor borstkanker, spierziekte en reuma ‘bekroond’

Nieuwe behandelopties voor patiënten met reuma en borstkanker, en een eerste geneesmiddel – met zeer bijzonder werkingsmechanisme – voor kinderen met spinale musculaire atrofie, zijn uitgeroepen tot de meest innovatieve en klinisch relevante nieuwe geneesmiddelen van 2017. Leden van de NPFO-redactieraad vormden de jury.

22-12-2017 | door Cindy Reinders

‘Altijd goed als je brein zich even focust op plezier’

Het risico van burn-out heeft te maken met het perfectionisme dat zorgverleners zoals apothekers eigen is, weet psychotherapeut Carien Karsten. Door een hobby of vrijwilligerswerk focust je brein zich op plezierige dingen, kun je je stress managen en een burn-out voorkomen. “Als je aan het bergbeklimmen bent, kun je niet tegelijk piekeren.”

22-12-2017 | door Frans van den Houdt

Gelukzalig gebak

Ze is een onvervalste zoetekauw. Taarten maken is daarom favoriet in de keuken van Mariska van Laarhoven, waarbij ze vooraf alle ingrediënten – “als een apotheker” – nauwkeurig afweegt en klaarzet. “Daarna wordt het een chaos.”

22-12-2017 | door Annemiek Veelenturf

Met de kop in de wind

Deelname aan de Tour for Life maakte dat poliklinisch apotheker Renske Hebing zich aansloot bij wielerclub CS030 om wedstrijden te gaan rijden. “Flink doorfietsen en het spel spelen, dat ligt mij wel.”

22-12-2017 | door Maarke Roelofs

‘Yoga is heilzaam voor ouderen en voor mijzelf’

Naast haar werk in de apotheek geeft apotheker en ontspannings-therapeut Iris den Hollander-van Damme yogales aan ouderen. Zo houdt ze haar leven goed in balans en helpt ze ouderen meer controle te krijgen over hun lichaam. “Ouderen leren de grenzen kennen van hun eigen bewegingen, waardoor ze minder snel vallen.”

22-12-2017 | door Edwin Bos

Afgewogen smaken

Koken is voor Rik van der Meer een manier om iets van zichzelf te geven. Daarbij gaat zijn voorkeur uit naar zorgvuldig afgewogen smaken. “Met een saus – fonds maken, wijn selecteren, inkoken – kan ik een dag bezig zijn.”

22-12-2017 | door Annemiek Veelenturf

Bellen helpt deels na ziekenhuisontslag

Telefonische medicatiebegeleiding door een apotheker na ontslag uit het ziekenhuis heeft geen gunstig effect op heropnamen in de volgende maand. Wel is het een effectieve manier om kritieke farmaceutische problemen te voorkomen of op te lossen.

22-12-2017 | door Arjan Polderman

Campylobacter goed grillen

Rond de kerstdagen en de jaarwisseling is de kans op campylobacteriose vergroot. Bless et al. zien gourmet en vleesfondue als mogelijke boosdoeners.

21-12-2017 | door PW

Veiligheid door bekendheid

Apothekers die patiënten goed kennen werken veiliger. Aboneh et al. enquêteerden 445 openbaar apothekers in Wisconsin (VS) met de AHRQ Community Pharmacy Survey on Patient Safety Culture.

20-12-2017 | door PW

Glutamaat mag met kerst

Lijders aan atriumfibrilleren (AF) hoeven niet bang te zijn voor de smaakversterker natriumglutamaat (E621, ve-tsin) in het kerstdiner.

20-12-2017 | door PW

Energie door Sardijnse wijnen

Wijnen van het Italiaanse eiland Sardinië zijn goed tegen ouderdom, en nog lekker ook, vertelt apotheker Elaine Lie-Kwie-ten Berge, die als hobby een wijnhandel runt in hartje Den Haag. “Apothekers houden wel van een glaasje.”

22-12-2017 | door Frans van den Houdt

Of je worst lust

Stoer en avontuurlijk is het recept van Justine van Tongeren. Maar liefst anderhalve meter varkensdarm – fris uitgespoeld met water – vormt het omhulsel van haar wildworst gevuld met eend. Wie een hap neemt, ervaart een smaakexplosie.

22-12-2017 | door Annemiek Veelenturf

‘Zo bijzonder hoe gastvrij en blij deze mensen zijn’

Apotheker Karin Mooren wilde “zijn werk en liefde voor Afrika voorzetten”. Na het overlijden van haar partner richtte zij – achttien jaar geleden – samen met vrienden en familieleden een stichting op, die tot op de dag van vandaag weeskinderen in Mali financieel steunt om ze een betere toekomst te bieden.

22-12-2017 | door Cindy Reinders

FunCake wondertjes

Dat haar FunCakes feitelijk halffabrikaten zijn, deert haar geenszins. Marlieke Sonnenberg creëert, met wat hulp van het Informatorium Medicamentorum, wondertjes die menig kinderfuif of babyshower opvrolijken. “Zo’n cadeautje is persoonlijk.”

22-12-2017 | door Annemiek Veelenturf

‘Observeren, interpreteren en opslaan, zo ga je dementie tegen’

De grande dame van de farmacie mogen we haar toch wel noemen, de 96-jarige Georgette Hage-Noël. Ze speelde een belangrijke rol in het euthanasiedebat en stond aan de wieg van de Nederlandse Organisatie voor Vrouwelijke Apothekers (NOVA) en Pharmacie en Ontwikkelingssamenwerking (P&O). Aan het eind van het jubileumjaar blikt ze terug. “Er is zoveel te doen voor apothekers.”

22-12-2017 | door Frans van den Houdt

Gemak voor Bol.com-generatie

Mega is de medicijnkluis van Veer Apotheek op het NS-station in Zwijndrecht; het gevaarte meet vijfenhalve meter in de breedte en is ruim twee meter hoog.

21-12-2017 | door Annemiek Veelenturf

Léon Tinke verlaat de KNMP

Het KNMP-bestuur en Léon Tinke hebben in het weekend van 10 december 2017 besloten om de samen­werking te beëindigen vanwege een onderling verschil van inzicht. Léon Tinke heeft zijn functie van algemeen directeur van de KNMP neergelegd.

22-12-2017 | door KNMP

KNMP pleit voor wettelijke uitzondering bij drugstest

De KNMP pleit in een brief aan de Tweede Kamer voor een spoedwijziging van de Wegen­verkeerswet, zodat de wet niet langer van toepassing is bij medicinaal gebruik van morfine, dexamfetamine en medicinale cannabis. Op dit moment geeft de speekseltest, die wordt ingezet om het gebruik van drugs in het verkeer te detecteren, een (vals)positieve uitslag bij honderdduizenden patiënten. Waardoor zij formeel niet meer mogen autorijden.

22-12-2017 | door KNMP

Jaar in beeld

De KNMP speelt in 2017 een actieve rol rondom een aantal grote dossiers in de farmacie. Gekaapte geneesmiddelen, dure geneesmiddelen, geneesmiddelen-tekorten én de apotheekbereidingen staan breeduit in de belangstelling.

22-12-2017 | door KNMP

Dermatica op Recept beleeft vijfde herziene editie

Apotheekbereidingen dienen diverse doelen. Ze bieden medicatie op maat, vormen een alternatief voor geneesmiddelentekorten of zijn van nut wanneer de industrie een geneesmiddel niet kan of wil maken. In Dermatica op Recept komen alle voorbeelden voorbij.

22-12-2017 | door KNMP
Back to top