Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW46

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Krabben

‘Het staat geschreven en gedrukt, je moet krabben waar het jeukt’; een spreekwoord waar geen speld is tussen te krijgen. Ook de uitdrukking ‘mijn maag jeukt’ (ik heb honger) behoeft weinig toelichting. Kent het Nederlands slechts twee spreekwoorden/-uitdrukkingen met het woordje jeukt erin, in het dialectenwoordenboek zijn er maar liefst elf te vinden: van ‘als de wonde jeukt, komt er regen’ en ‘mijn litteken jeukt, het gaat regenen’ tot ‘dat jeukt mij niet’ en ‘mijn rug jeukt’. Die laatste zou zomaar op de coverfoto van dit PW kunnen slaan, die we hebben gekozen ter illustratie van het boeiende artikel van Ruth Bolier over jeuk bij cholestase.

17-11-2017 | door Frans van den Houdt

Verzorgenden: veel mis met gebruik medicatie

85% van de verpleegkundigen en verzorgenden heeft te maken met patiënten die hun medicatie niet goed gebruiken. Daarbij gaat het vooral om laagopgeleide patiënten, ouderen en patiënten met psychische problemen. Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL en IQ Healthcare in samenwerking met Verpleegkundigen en verzorgenden Nederland (V&VN).

09-11-2017 | door E. Bos (420720)

Appelbijsluiter

De bijsluiter van de hypoallergene appel Santana begint als volgt: “Santana is in de eerste plaats een lekkere, knapperige, sappige, frisse appel voor iedereen!

17-11-2017 | door Agnes Kant, Bijwerkingencentrum Lareb

Herexamen 2017 PW 46

Welke uitspraak over toedieningsvorm is niet juist?

15-11-2017 | door Daphne Ensink-Dost, KNMP

Stop liever niet-medicamenteus met roken

Gedragsmatige ondersteuning bij het stoppen met roken heeft de voorkeur. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) verwijst in de recent herziene behandelrichtlijn Stoppen met roken daarvoor naar de zorgmodule Leefstijl Roken.

07-11-2017 | door E. Bos (420720)

Meer bekend over oorzaak epilepsie

Epilepsie is in 80% van de gevallen het gevolg van laaggradige tumoren, aanlegstoornissen van de hersenschors of sclerose van de hippocampus. Dat blijkt uit onderzoek van de European Epilepsy Brain Bank, in samenwerking met het Academisch Centrum voor Epileptologie.

10-11-2017 | door E. Bos (420720)

Paars spuug en braaksel door omeprazolsuspensie

Bij gebruik van een omeprazolsuspensie kan spuug of braaksel een paarse kleur krijgen. Deze verkleuring is niet schadelijk, maar kan er wel op wijzen dat de omeprazol mogelijk niet genoeg werkt. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

06-11-2017 | door E. Bos (420720)

Consument onderschat risico van pijnstillers

Consumenten overschatten de eigen kennis en onderschatten de risico’s bij het gebruik van paracetamol en ibuprofen. Dat concludeert het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) uit onderzoek onder zeshonderd respondenten.

07-11-2017 | door E. Bos (420720)

FDA geeft voorrang aan acalabrutinib

In een versnelde procedure heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) acalabrutinib (Calquence) toegelaten voor de behandeling van patiënten met mantelcellymfoom die ten minste één eerdere behandeling hebben ontvangen.

07-11-2017 | door a.k.s.polderman@pw.nl

Natriumbenzylpenicilline met korte houdbaarheid

Sandoz brengt natriumbenzylpenicilline (1.000.000 en 10.000.000 IE) op de markt als poeder voor injectie zonder citraatbuffer. Daardoor is het product na reconstitutie en doorverdunnen kort houdbaar en is het belangrijk deze middelen tijdig te gebruiken.

06-11-2017 | door a.k.s.polderman@pw.nl

Herbeoordeling van hydroxyethylzetmeel

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) is een herbeoordeling gestart van geneesmiddelen met hydroxyethylzetmeel.

07-11-2017 | door a.k.s.polderman@pw.nl

Hartritmestoornissen bij MS-patiënt door Gilenya

Patiënten met multiple sclerose (MS) kunnen bij gebruik van fingolimod (Gilenya) ernstige hartritmestoornissen krijgen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert artsen en apothekers per direct te heroverwegen of fingolimod nog geschikt is voor MS-patiënten met hartaandoeningen.

09-11-2017 | door E. Bos (420720)

Drieënhalf miljoen mensen per jaar een zalf of crème

Openbare apotheken verstrekten in 2016 aan ongeveer 3,5 miljoen mensen minstens één keer een geneesmiddel voor toepassing op de huid, dat is opgenomen in het basispakket. In totaal ging het daarbij om 8,1 miljoen verstrekkingen. Dat is ongeveer 1% meer dan in 2015. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

17-11-2017 | door SFK

Beter inzicht in ontstaan van jeuk bij cholestase

“Jeuk is erger dan pijn”, zeggen veel patiënten. Vaak zijn huidafwijkingen zichtbaar, zoals bij eczeem of een allergie. Sommige vormen van kanker of nier- en leverziekten veroorzaken echter jeuk ‘van binnenuit’. Die jeuk is vaak over het hele lichaam verspreid en omdat de oorzaak grotendeels onbekend is, zijn de medicamenteuze opties schaars.

17-11-2017 | door Ruth Bolier

Met polymerenmat effectieve kiemreductie in de cleanroom

Polymerenmatten hebben in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort na twee jaar geleid tot een effectieve kiemreductie in de cleanroom. Mogelijk dat deze matten ook een oplossing bieden voor andere farmaceutische bereidingsunits. “Maar goede persoonlijke hygiëne en een juiste werkwijze binnen cleanrooms blijven van belang.”

17-11-2017 | door Sjanne van Roijen en Rogier Lange

Online apotheekinformatie kan een stuk begrijpelijker

Openbare apotheken zijn over het algemeen toegankelijk voor patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden. Maar de online informatievoorziening kan vaak beter. In praktijkonderzoek onder 33 apotheken scoorden 25 een voldoende, voor zowel een bezoek aan de apotheek als informatie via website of telefoon.

17-11-2017 | door Ellen Koster, Emilie Pieters, Daphne Philbert

Delta-aanpak water factor bij reductie medicijnresten

Geneesmiddelresten zijn op dit moment een hot topic in het milieudomein. Amador en Uijtewaal beschreven in PW 42 hoe ‘groene farmacie’ mogelijk kan bijdragen aan het creëren van een ecologisch verantwoorde medicijnketen. Dit artikel gaat in op de (on)haalbaarheid van enkele voorgestelde maatregelen. “In de landelijke ketenaanpak Medicijnresten uit Water is vastgelegd waar kansen liggen.”

17-11-2017 | door Bastiaan Venhuis, Birte van Elk en Caroline Moermond

Farmacogenetica moet!

Het kan anno 2017 écht niet meer dat je als apotheker en huisarts nog steeds geen FTO hebt georganiseerd over farmacogenetica, vindt Geertje Tuijp van de Edamse Apotheek. Ook patiënten zien de voordelen.

17-11-2017 | door Frans van den Houdt

KNMP ziet in RVS-rapport pleidooi voor de bereidend apotheker

Apothekers kunnen door geneesmiddelen te bereiden een tegenwicht bieden aan te dure geneesmiddelen. Dit stelt KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent bij de aanbieding van het advies ‘Beter, sneller, goedkoper’ van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) aan minister Bruno Bruins voor medische zorg.

17-11-2017 | door KNMP

Kontzak

Wat maakt vrouwen het gelukkigst? Een van de gevaarlijke, grote levensvragen. Zijn het schoenen of tassen? Ik wil niet de dames de kost geven die een uitpuilende schoenencollectie hebben opgebouwd. Waar je ook kijkt in hun garderobe: schoenen – schoenen – en nog eens schoenen. En als je het vraagt, kosten ze allemaal evenveel. Allemaal voor de helft van de prijs! Daarvoor kon je ze niet laten staan.

17-11-2017 | door Léon Tinke

Reprise ‘Wijs met medicijnen’ voorziet in behoefte senioren

“Gewoon al je medicijnen door midden delen. Dan doe je er twee keer zo lang mee en ben je een stuk goedkoper uit. Ik doe dat al jaren zo en voel me prima!” Dat zegt een van de bezoekers triomfantelijk tijdens de aftrap van de KNMP-campagne ‘Wijs met Medicijnen’ in de Drentse gemeente Een. Samen met seniorenorganisatie KBO-PCOB organiseert de KNMP de bijeenkomsten, waarbij dit keer apotheker René Kuipers spreekt over ouderen en medicijngebruik.

17-11-2017 | door KNMP

Informatie over deelbaarheid tabletten onder de knop

Strips tegen het licht houden om te zien of er een breukstreep op de tabletten zit: het hoeft niet meer. Het vernieuwde Oralia VTGM, het KNMP Kennisbank-bestand over orale geneesmiddelen voor patiënten met slikproblemen of een voedingssonde, bevat nu deze informatie.

17-11-2017 | door KNMP

Combiconsult met praktijk­verpleegkundige voor betere zorg

Het combiconsult beoogt de kwaliteit van zorg, betrokkenheid van de patiënt bij zijn behandeling en samenwerking tussen zorgprofessionals te verbeteren. “Het probleem is dat apothekers patiënten vaak te weinig zien om hun kennis over geneesmiddelen om te zetten in beter geneesmiddelgebruik”, aldus Valérie Meijvis van SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy.

17-11-2017 | door KNMP

‘Toch weer een onnodige dialyse voorkomen!’

De jonge apothekers, verenigd in JongNVZA en VJA, gebruiken sinds de zomer Siilo voor transmuraal overleg. Sinds de introductie van het Siilo-netwerk van de KNMP dijt de transmurale, digitale werkgroep gestaag uit. Ideaal voor casuïstiek.

17-11-2017 | door Ilse Oranje
Back to top