Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Hartritmestoornissen bij MS-patiënt door Gilenya

PW46 - 09-11-2017
Patiënten met multiple sclerose (MS) kunnen bij gebruik van fingolimod (Gilenya) ernstige hartritmestoornissen krijgen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert artsen en apothekers per direct te heroverwegen of fingolimod nog geschikt is voor MS-patiënten met hartaandoeningen.
Hartritmestoornissen bij MS-patiënt  door Gilenya

Het was al bekend dat fingolimod ernstige hartritmestoornissen kan veroorzaken, waaronder polymorfe ventriculaire aritmie (PVA), meldt het CBG. Gevallen van PVA, soms met dodelijke afloop, zijn gezien bij patiënten die al hartaandoeningen hadden. Om het risico op ernstige hartritmestoornissen zo klein mogelijk te maken, zijn contra-indicaties voor gebruik bij patiënten met hartaandoeningen toegevoegd.

Het CBG adviseert artsen en apothekers de productinformatie te raadplegen voor volledige informatie over de bijwerkingen en risico’s van fingolimod en de daarmee samenhangende aanbevelingen voor het gebruik.

Fingolimod onderdrukt het afweersysteem en wordt gebruikt bij volwassenen met een vorm van MS waarbij de patiënt MS-aanvallen heeft. Het middel wordt alleen voorgeschreven als de patiënt niet reageert op andere middelen of ernstig ziek is en snel verslechtert.

Document acties

Back to top