Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Paars spuug en braaksel door omeprazolsuspensie

PW46 - 06-11-2017
Bij gebruik van een omeprazolsuspensie kan spuug of braaksel een paarse kleur krijgen. Deze verkleuring is niet schadelijk, maar kan er wel op wijzen dat de omeprazol mogelijk niet genoeg werkt. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.
Paars spuug en braaksel door omeprazolsuspensie

Lareb adviseert patiënten bij de verkleuring van de maaginhoud contact op te nemen met arts of apotheker. De omeprazolsuspensie is een doorgeleverde bereiding, verkrijgbaar bij grootbereiders als Fagron, BUFA en Centrale VAL.

Tussen 2014 en 2017 heeft Bijwerkingencentrum Lareb zes meldingen ontvangen van spuug of braaksel met een paarse kleur. Bij al deze meldingen ging het om kinderen jonger één jaar.

Lareb berichtte ook in 2013 over verkleurde maaginhoud bij gebruik van tabletten en capsules met omeprazol. De omeprazol zit in korrels die in de tabletten en capsules zijn verwerkt. Omeprazol wordt afgebroken in een zure omgeving, zoals in de maag. Om dit te voorkomen zit er een beschermlaag om de korrels. Te vroeg oplossen van deze beschermlaag leidt volgens Lareb waarschijnlijk tot afbraak van omeprazol in de maag en dus een verkleurde maaginhoud.

Koelkast

Bij de suspensie zit omeprazol in een basische vloeistof. Het is onduidelijk of deze vloeistof de omeprazol voldoende beschermt tegen het afbreken in de zure maag.

Omeprazol kan ook afbreken voordat het is ingenomen, bijvoorbeeld als de suspensie niet in de koelkast wordt bewaard. De vloeistof in het flesje verandert dan van een troebel witte kleur naar een paarse kleur. Ook dan is de omeprazol mogelijk niet meer voldoende werkzaam, aldus Lareb. Bij de zes meldingen van verkleurde maaginhoud door de omeprazolsuspensie zijn er geen aanwijzingen dat de suspensie al verkleurd was voor inname.

Lareb heeft de signalering doorgestuurd naar de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

 

Document acties

Back to top