Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Consument onderschat risico van pijnstillers

PW46 - 07-11-2017
Consumenten overschatten de eigen kennis en onderschatten de risico’s bij het gebruik van paracetamol en ibuprofen. Dat concludeert het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) uit onderzoek onder zeshonderd respondenten.
Consument onderschat risico van pijnstillers

83% van de ondervraagden gebruikt paracetamol, bijna een vijfde dagelijks. Ongeveer 80% denkt over voldoende kennis te beschikken om veilig paracetamol te gebruiken. Deze groep vraagt dan ook geen advies over gebruik en risico’s en leest amper de bijsluiter.

Meer dan de helft van de respondenten geeft aan het gebruik van paracetamol veilig te vinden. Toch blijkt bij doorvragen dat 50% meer paracetamol denkt te kunnen slikken dan veilig voor hen is; in de praktijk lopen zij volgens het IVM risico op overdosering.

Verder gebruikt 40% van de consumenten wel eens ibuprofen zonder recept of advies van de huisarts; 8% doet dat zelfs dagelijks. Deze patiënten riskeren bij overdosering een maagzweer, maagbloeding of nierschade, aldus het IVM.

Meer dan de helft van de consumenten meldt het gebruik van pijnstillers niet aan de huisarts; 80% geeft aan dat de huisarts hier ook niet naar vraagt. In vergelijking met eerder onderzoek van het IVM uit 2013 blijkt dat de respondenten wel iets vaker het gebruik van een pijnstiller zonder recept aan de huisarts melden.

Document acties

Back to top