Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Appelbijsluiter

PW46 - 17-11-2017 | door Agnes Kant, Bijwerkingencentrum Lareb
De bijsluiter van de hypoallergene appel Santana begint als volgt: “Santana is in de eerste plaats een lekkere, knapperige, sappige, frisse appel voor iedereen!
Appelbijsluiter

Daarnaast is Santana een bijzondere appel voor mensen met een milde appelallergie. Lees voor het gebruik onderstaande tekst goed door.”Verderop staat: “Santana is nadrukkelijk niet bedoeld voor mensen met ernstige appelallergieklachten.” Ten slotte volgt nog een belangrijke waarschuwing: “Gebruikt u bètablokkers, dan wordt consumptie van verse appel als test ten sterkste ontraden.”

Reclame-uitingen en zeer relevante waarschuwingen zou ik zelf niet zo door elkaar gooien. Maar hoe zit het nu met die laatste waarschuwing? Een vraag die binnenkwam via onze helpdesk.

Bij een allergie kan ter voorkoming van een anafylactische reactie een adrenalinepen gebruikt worden. Behandeling met bètablokkers kan een behandeling van een anafylactische reactie bemoeilijken. Behandeling met een normale dosering adrenaline geeft dan niet altijd het verwachte therapeutische effect. In zowel een aantal bijsluiters van bètablokkers als adrenalinepennen wordt hiervoor terecht gewaarschuwd, dan wel overleg met de arts aanbevolen.

Maar deze extra waarschuwing wekt toch verwarring en bevreemding. Kan de Santana dan wel degelijk een allergische reactie geven? En kan deze dan zo ernstig zijn dat een adrenalinepen nodig is?

Appels zijn voor sommige liefhebbers met een appelallergie misschien een groot gemis. Maar misschien toch een betere waarschuwing bij appelallergie: wees verstandig, eet geen appel?

Document acties

gearchiveerd onder: Allergie, Appels
Back to top