Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW 17

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Het pharmaceutje

In een tijd waarin vrijwel alleen nog in korte bites wordt gecommuniceerd via WhatsApp’jes, sms’jes en e-mailtjes is het ontroerend om weer eens een ouderwetse, uitvoerige, getypte brief te ontvangen per gefrankeerde post. Je ziet helemaal voor je hoe de schrijver een maagdelijk wit vel papier uit de lade van zijn eikenhouten bureau haalt, in de schrijfmachine draait en begint met het opstellen van zijn tekst.

29-04-2016 | door Frans van den Houdt

Euthanasie

Regelmatig krijg ik euthanasie-aanvragen via mijn collega’s in Rotterdam die principieel tegen euthanasie zijn.

29-04-2016 | door Nada Al-Rubaiee

Prijsstijging medicijnen VS, daling in Nederland

De prijzen van geneesmiddelen in de Verenigde Staten en Nederland lopen steeds verder uit elkaar. De afgelopen vijf jaar zijn de kosten voor medicijnen met de hoogste volumes in de VS gestegen met 54% (Nexium) tot 126% (Humira), terwijl in Nederland geen van deze middelen in prijs omhoog is gegaan. De afgelopen vijf jaar werden dezelfde tien geneesmiddelen juist goedkoper: van 1% (Humira) tot 59% (Nexium).

26-04-2016 | door Frits Baltesen

Herexamen 2016 PW 17

Wat doet u als een vrouw met de ziekte van Bechterew uw advies voor een hypericumbevattend preparaat vraagt?

26-04-2016 | door V.M. Eimermann

Reuma: meerdere middelen tegelijk starten

Bij de behandeling van reuma direct starten met meerdere geneesmiddelen, zoals prednison en TNF-remmers, werkt beter dan het één voor één uitproberen.

20-04-2016 | door PW

‘Patiëntendossiers ziekenhuizen niet op orde’

Twintig van de veertig mysterypatiënten die hun medisch dossier hebben opgevraagd bij hun ziekenhuis, ontvingen onjuiste gegevens. Vijf mysterypatiënten kregen helemaal geen informatie, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

19-04-2016 | door PW

Blijvende vergoeding voor alemtuzumab

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseert alemtuzumab (Lemtrada) blijvend te vergoeden voor volwassenen met actieve relapsing-remitting multipele sclerose (RRMS).

19-04-2016 | door PW

Herbeoordeling na onderzoek Alkem BE

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) is een herbeoordeling gestart van geneesmiddelen die zijn onderzocht op de locatie van Alkem BE te Mumbai (India).

18-04-2016 | door PW

Uitbreidingen indicaties eribuline

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over uitbreidingen van indicaties.

14-04-2016 | door PW

Herbeoordeling vancomycine

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) gaat geneesmiddelen met vancomycine opnieuw beoordelen.

12-04-2016 | door PW

Voorwaarden vergoeding eltrombopag verruimd

Het Zorginstituut Nederland (ZiNL) adviseert eltrombopag (Revolade) ook te vergoeden voor volwassen verzekerden met verworven ernstige aplastische anemie (SAA) die refractair is voor eerdere immunosuppressieve therapie of intensief voorbehandeld is, als zij niet in aanmerking komen voor hemopoëtische stamceltransplantatie.

11-04-2016 | door PW

Kwart miljoen magistrale bereidingen in 2015

Door de opname van door-geleverde bereidingen in de G-Standaard vertonen verstrekkingscijfers van bereidingen nu een getrouwer beeld dan voor 2014. Dat blijkt uit een vergelijking van de SFK over de aantallen bereidingen in 2013 en 2015. Dexamfetamine is het vaakst verwerkte, werkzame bestanddeel in magistrale bereidingen. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

29-04-2016 | door SFK

Prijzenslag op markt voor doorgeleverde bereidingen

Zorgverzekeraars vinden dat de prijzen van doorgeleverde bereidingen te hoog zijn opgelopen. Vrijwel alle verzekeraars zijn bezig de kosten te verlagen. Ze worden geholpen door de snel toenemende concurrentie voor onder meer Fagron. CZ: “Waarom meer betalen als het minder kan?”

29-04-2016 | door Frits Baltesen

Inhalatie van droog poeder veelbelovend bij longinfectie

Pulmonale toediening van antibiotica blijkt veelbelovend voor de behandeling van infectieuze longaandoeningen. Een snelle werking op de plaats waar het geneesmiddel nodig is en minder systemische bijwerkingen zijn belangrijke voordelen. De Twincer-familie van droogpoederinhalatoren biedt uitkomst voor hoge doseringen.

29-04-2016 | door Marcel Hoppentocht

Gebruik van SSRI’s stijgt fors ondanks ernstige bijwerkingen

Hoewel de effectiviteit voor sommige indicaties niet altijd is bewezen en er soms ernstige bijwerkingen zijn, gebruikten in 2014 zo’n één miljoen Nederlanders een antidepressivum. Vooral ouderen lopen risico’s. “We kunnen echter niet zeggen dat sprake is van overbehandeling”, concluderen onderzoekers Nikkie Aarts en Raymond Noordam.

29-04-2016 | door Nikkie Aarts, Raymond Noordam, Bruno H. Stricker, Loes E. Visser

Primaire preventie HVZ weinig effectief

Bij patiënten met een gemiddeld risico op hart- en vaatziekten verlaagt het gebruik van antihypertensiva het cardiovasculaire risico niet. Een statine geeft een kleine vermindering van het risico op een cardiovasculair event. Dat blijkt uit de resultaten van de HOPE-3-studie.

29-04-2016 | door Loes Ariaans

Observationele studie overschat

Observationele studies met routinematig verzamelde patiëntgegevens (RCD-studies) kunnen het behandeleffect substantieel overschatten.

27-04-2016 | door PW

Allergietest kan oraal

Een orale provocatietest is een goede en veilige manier om huidreacties na gebruik van amoxicilline bij kinderen te bevestigen.

28-04-2016 | door PW

Metformine voorkomt darmkanker

Laaggedoseerd metformine heeft mogelijk een plaats bij de preventie van darmkanker, zo blijkt uit Japans onderzoek [Lancet Oncology 2016;17(4):475-483].

26-04-2016 | door PW

Niet knippen, maar sealen

Knippen in medicatiezakjes zorgde in de Goorse Apotheek voor een probleem: hoe hiermee om te gaan? Het team ontwikkelde zelf een praktische oplossing door het geneesmiddel dat stopt, in het zakje te isoleren met een seal en een sticker.

29-04-2016 | door Eva de Koning

Plaatselijke verdoving tegen naaldpijn langs de meetlat

Een venapunctie, een vaccinatie of het inbrengen van een canule kan pijnlijk zijn. Sommige patiënten zijn bij voorbaat angstig en gespannen, wat het nog lastiger maakt. Lokaalanaesthetica kunnen de prik minder pijnlijk maken. Maar werken deze middelen en zijn ze praktisch toepasbaar? Zeker is dat altijd psychologische interventie zoals afleiding nodig is.

29-04-2016 | door Darko Mitrovic, Wisse Bakker, Erwin ten Hoeve en Nedim Cimic

Gerben Klein Nulent opent ogen in Berlijn

‘Die Interpharm’ heet het nascholingscongres dat de Deutsche Apotheker Zeitung jaarlijks houdt. Gedurende twee dagen in maart volgen apothekers, medewerkers van het apotheekteam en studenten tientallen presentaties en workshops. In Berlijn voerde Gerben Klein Nulent, voorzitter van de KNMP, tijdens de editie van 2016 het woord.

29-04-2016 | door Martina Teichert

Van wetenschap naar praktijk

Een vertaalslag maken van wetenschappelijke literatuur naar toepassing in de praktijk; dat is in het kort waarmee het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) zich bezighoudt. Om dit te realiseren werken bij het GIC naast apothekersassistenten en een farmaceutisch consulent vooral veel apothekers, onder wie praktijkapothekers, een ziekenhuisapotheker en een apotheker verbonden aan de universiteit.

29-04-2016 | door Marlieke Sonnenberg

Leren over passiva en activa

Apothekers managen zelf de bedrijfsmatige processen in de apotheek, maar ze hebben hiervoor geen financiële scholing gehad.

29-04-2016 | door Edwin Bos
Back to top