Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Prijsstijging medicijnen VS, daling in Nederland

Berekeningen Reuters en SFK geven sterke verschillen aan

PW 17 - 26-04-2016
De prijzen van geneesmiddelen in de Verenigde Staten en Nederland lopen steeds verder uit elkaar. De afgelopen vijf jaar zijn de kosten voor medicijnen met de hoogste volumes in de VS gestegen met 54% (Nexium) tot 126% (Humira), terwijl in Nederland geen van deze middelen in prijs omhoog is gegaan. De afgelopen vijf jaar werden dezelfde tien geneesmiddelen juist goedkoper: van 1% (Humira) tot 59% (Nexium).
Prijsstijging medicijnen VS, daling in Nederland

Dat blijkt uit cijfers van het financiële persbureau Reuters en een vergelijking die de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) heeft gemaakt. “De prijsdalingen in Nederland zijn eigenlijk nog groter, omdat over deze periode de inflatie nog moet worden meegerekend”, zegt directeur Ronald van der Vaart van de SFK. “In Nederland zullen de prijzen de komende jaren nog verder dalen.”

Nominaal zijn de prijsstijgingen in Amerika hoog: voor Humira (fabrikant Abbvie) kon de prijs stijgen van $ 1677 naar $ 3797 per gemiddelde maanddosering en voor Neulasta (Amgen) van $ 3320 tot $ 5155 per maand. Copaxone (Teva) werd 118% duurder: daarvoor moet nu in de VS $ 6593 worden betaald, aldus berekeningen van Reuters. Een van de redenen voor de grote verschillen is de uiteenlopende zorgsystemen. In de VS is er vrije prijsvorming en in Nederland, en de rest van Europa, een gereguleerd systeem, waarbij overheden via wetgeving de prijzen in toom houden. “De Wet Geneesmiddelenprijzen (WGP) verbiedt fabrikanten om zomaar de prijzen te verhogen”, zegt Van der Vaart.

Dubbel prijsplafond

Zorgverzekeraar Menzis spreekt van een “dubbel prijsplafond”. Naast het WGP, waardoor de prijzen twee keer per jaar meebewegen met die van Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en België, is er het Geneesmiddelenvergoedingssysteem, zegt een woordvoerder. “In de VS kunnen fabrikanten hun prijzen laten stijgen, en ze doen dat soms meerdere malen per jaar.”

Zo kwamen het afgelopen jaar enkele Amerikaanse fabrikanten in het nieuws door de prijzen fors te verhogen, onder andere Gilead, Valeant, Amgen en Turing Pharmaceuticals. Vorig jaar verhoogde Amgen bijvoorbeeld de prijs van Enbrel in de VS drie keer. Vooral de prijspolitiek van Turing Pharmaceuticals wekt woede in de VS. Na overname van het bedrijf dat Daraprim maakte, een middel dat vijftig jaar geleden werd ontwikkeld en vooral wordt gebruikt bij verschillende infecties die kunnen optreden bij mensen die met hiv zijn geïnfecteerd, verhoogde topman Martin Shkreli de prijs per pil van $ 13,50 naar $ 750: een toename van 5555%.

In de hand houden

Het zal volgens Van der Vaart moeilijk worden om de komende jaren de prijs in de hand te houden. “Steeds duidelijker wordt hoeveel overheden over hebben voor een quality-adjusted life year als ze met fabrikanten onderhandelen over nieuwe dure geneesmiddelen. Het systeem lokt hoge prijzen uit. Het leidt tot prijsmaximalisatie.” Daar komt volgens hem bij – “daar heeft de industrie een terecht punt” – dat farmaceutische bedrijven in steeds minder tijd hun investeringen moeten terugverdienen, meent Van der Vaart: “Als bij nieuwe kankermedicatie na twee of drie jaar een concurrent met een net iets betere variant komt, verliezen ze hun markt.”

Medicijnprijzen VS verdubbelen, maar in Nederland forse dalingen

geneesmiddel

prijsontwikkeling

VS

prijsontwikkeling

Nederland

Humira (Abbvie) 40 mg, (adalimumab)

+ 126%

- 1%

Enbrel (Amgen) 50 mg, (etanercept)

+ 118%

- 2%

Copaxone (Teva) 20 mg, (glatirameer)

+ 118%

 - 3%

Crestor (AstraZeneca) 10 mg, (rosuvastatine)

+ 113%

 zelfde prijs

Abilify (Otsuka) 10 mg, (aripiprazol)

+ 96%

 - 9%

Lantus Solostar (Sanofi) 100 st, (insuline glargine)

+ 94%

 - 4%

Advair Diskus (GSK) 250/50 disks, (fluticason)

+ 67%

 - 21%

Remicade (Johnson & Johnson) 100 mg poeder, (infliximab)

+ 63%

- 16%

Neulasta (Amgen) 6 mg, (pegfilgrastim)

+ 55%

- 24%

Nexium (AstraZeneca) 10 mg, (esomeprazol)

+ 54%

- 59%*

 Bronnen: Amerikaanse gegevens van persbureau Reuters, Nederlandse data van SFK over laatste vijf jaar.

* Bij Nexium heeft SFK gekozen voor de meer in de Nederlandse situatie passende tabletten van 20 mg.

Document acties

Back to top