Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 44, jaar 2015

30 oktober 2015

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Apothekers voorbereid op toestroom vluchtelingen

Vluchtelingen die zijn aangekomen in Nederland kunnen allemaal beschikken over farmaceutische zorg. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) hebben apothekers dat “ondanks alle hectiek” snel opgepakt. In noodopvang Heumensoord in Nijmegen hebben apothekers een mini-apotheek geopend.

23-10-2015 | door DEB420720

Laaggeletterdheid 2.0

Passanten die de Nederlandse taal niet spreken en komen voor een handverkoopadvies; af en toe krijgen we daarmee te maken. Ik merk dat de assistenten in mijn apotheek er wat nerveus van worden, terwijl zij proberen deze mensen in hun beste Engels te helpen. Op het moment zelf is het zoeken naar de juiste woorden, hopen dat de uitspraak een beetje klopt en nog belangrijker: goed helder krijgen wat de zorgvraag is en samen zoeken naar de juiste oplossing.

30-10-2015 | door Esther Kuipers

Herexamen 2015 PW 44

Een mevrouw (38 jaar, normale nierfunctie) komt bij u aan de balie met een receptje van de tandarts: ibuprofen 3 x 400 mg gedurende zeven dagen. Mevrouw heeft forse pijn en het NSAID daadwerkelijk nodig. In de historie staat dat zij ook wekelijks methotrexaat 15 mg in combinatie met wekelijks foliumzuur gebruikt. Ze vertelt dat ze over twee maanden weer een afspraak heeft bij de reumatoloog. Wat is uw advies? a. methotrexaat gedurende het gebruik van de ibuprofen stoppen. b. op de dag van de methotrexaat geen ibuprofen gebruiken. c. geen aanvullend advies. d. ik adviseer de patiënt om de leverfunctie extra te controleren.

29-10-2015 | door Bart van den Bemt

Ook minder administratieve lasten apothekers

De actie ‘Het roer moet om’, voor administratieve lastenverlichting voor huisartsen, krijgt een vervolg voor apothekers. Dat heeft Bas van den Dungen, directeur-generaal curatieve zorg van het ministerie van VWS, gemeld aan de KNMP.

30-10-2015 | door PW

Minderheid van oncolytica verlengt leven

Om een nieuw geneesmiddel tegen kanker op de markt te brengen zijn gegevens op harde eindpunten – of het middel echt levensverlengend werkt – niet altijd nodig. Dat schrijven de onderzoekers Kim en Prasad in JAMA Internal Medicine van 19 oktober.

20-10-2015 | door DEB420720

Ernstige schade bij vemurafenib plus radiotherapie

Bij het gebruik van vemurafenib (Zelboraf) door volwassenen die radiotherapie kregen tijdens of na het gebruik van het middel, zijn ernstige en fatale bijwerkingen gemeld.

30-10-2015 | door PW

Nilotinib biedt hoop bij parkinson en dementie

Nilotinib (Tasigna), een geneesmiddel dat is geregistreerd voor chronische myeloïde leukemie, verbetert de cognitie en motorische en niet-motorische vaardigheden van patiënten met de ziekte van Parkinson en Lewy body dementie. Ook zorgt het middel voor veranderingen in de biomarkers die zijn gelinkt aan de ziekten.

30-10-2015 | door PW

Hartfalen na crizotinib

Bij een recente beoordeling van de risico’s van crizotinib (Xalkori) zijn ernstige gevallen van hartfalen gemeld.

30-10-2015 | door PW

Meer gebruikers vitamine D in achterstandswijken

Bewoners in achterstandswijken hebben een hoger geneesmiddelengebruik dan inwoners van welgestelde wijken. Ook zijn er sterke verschillen tussen diverse geneesmiddelengroepen. Zo zijn er in achterstandswijken naar verhouding bijna twee keer zo veel gebruikers van vitamine D als in welgestelde wijken.

30-10-2015 | door SFK

Eculizumab veilig bij zwangeren met PNH

Eculizumab vermindert de kans op trombose bij zwangere vrouwen met paroxysmale nachtelijke hemoglobinurie (PNH). Dat schrijven R. Kelly et al. in de New England Journal of Medicine.

30-10-2015 | door Mirthe Niehoff

Dupilumab bij atopisch eczeem

Dupilumab is veilig en effectief bij mild tot ernstig atopisch eczeem.

30-10-2015 | door PW

Antiretrovirale middelen bij ALS

Reactivatie van oude virale genen in het menselijke genoom veroorzaakt mogelijk de afsterving van zenuwcellen bij sommige vormen van amyotrofische laterale sclerose (ALS).

30-10-2015 | door PW

Bètablokker: cardiale events

Hypertensiebehandeling met een bètablokker verhoogt de kans op perioperatieve cardiale events.

30-10-2015 | door PW

Zorgen om benzylpenicilline

Al geruime tijd zijn Natrium-penicilline G en Penidural niet beschikbaar. De apotheker kan dan veel voor de patiënt betekenen, dankzij zijn kennis van productzorg. Hij wordt daarbij gesteund door het Laboratorium der Nederlandse Apothekers (LNA).

30-10-2015 | door Rik Wagenaar
Back to top