Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Eculizumab veilig bij zwangeren met PNH

PW Magazine 44, jaar 2015 - 30-10-2015
Eculizumab vermindert de kans op trombose bij zwangere vrouwen met paroxysmale nachtelijke hemoglobinurie (PNH). Dat schrijven R. Kelly et al. in de New England Journal of Medicine.
Eculizumab veilig bij zwangeren met PNH

PNH is een zeldzame bloedziekte waarbij patiënten hun rode bloedcellen afbreken. Hierdoor is de kans op trombose sterk verhoogd. De ziekte verergert tijdens de zwangerschap en tot drie maanden na de bevalling. Dit is de reden waarom tot voor kort zwangerschap voor vrouwen met PNH werd afgeraden.

Omdat eculizumab effectief is bij patiënten met PNH bekeken de onderzoekers of dit middel ook veilig en effectief is bij zwangere vrouwen met PNH. Dit deden ze door via vragenlijsten gegevens te verzamelen over de geboorte en ontwikkeling van de kinderen en de bijwerkingen bij de moeders.

Van de 94 verstuurde vragenlijsten werden er 75 geretourneerd (responsratio 80%). Dit waren 75 zwangerschappen van 61 vrouwen met PNH. Tijdens de zwangerschap kreeg geen van de vrouwen trombose. Wel kregen tien vrouwen bloedingen tijdens de zwangerschap en kregen twee vrouwen trombose na de bevalling.

Zes patiënten (8%) kregen een miskraam tijdens het eerste trimester van de zwangerschap en de foetussen van drie vrouwen (4%) overleden later. Geen van de vrouwen stierf tijdens het onderzoek.

De bloedwaarden van de vrouwen daalden wel. Het aantal rodebloedceltransfusies steeg (zes maanden voor de zwangerschap: 0,14 units per maand, tijdens de zwangerschap: 0,92 units per maand). Ook kregen zestien vrouwen bloedplaatjestransfusies. In 54% van de zwangerschappen moest na het eerste trimester de dosis of frequentie van eculizumab worden verhoogd. Bij 88% van de zwangerschappen werd daarnaast laagmoleculair heparine gebruikt.

De kinderen ontwikkelden zich goed. Wel werden 22 kindjes (29%) te vroeg geboren. Eculizumab werd niet aangetroffen in de moedermelk (n=10). Ook in het navelstrengbloed werd geen of weinig van het middel aangetroffen.

Document acties

Back to top