Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Apothekers voorbereid op toestroom vluchtelingen

Mini-apotheek in Nijmeegse noodopvang Heumensoord

PW Magazine 44, jaar 2015 - 23-10-2015
Vluchtelingen die zijn aangekomen in Nederland kunnen allemaal beschikken over farmaceutische zorg. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) hebben apothekers dat “ondanks alle hectiek” snel opgepakt. In noodopvang Heumensoord in Nijmegen hebben apothekers een mini-apotheek geopend.
Apothekers voorbereid op toestroom vluchtelingen

Op dit moment bevinden zich in de opvangcentra van het COA zo’n 40.000 vluchtelingen, voornamelijk Syriërs. In de buurt van alle zeventig COA-locaties is één apotheek per regio aangewezen. Deze apotheek levert de medicatie voor de vluchtelingen die daar volgens de Regeling Zorg Asielzoekers voor zijn verzekerd.

Veel van deze apotheken zijn gecontracteerd door een gemeente of door het Gezondheidscentrum Asielzoekers (CGA), dat in opdracht van het COA huisartsenzorg organiseert – het CGA is onderdeel van de Menzis-holding.

Apotheken die geen CGA-contract of afspraken met de gemeente hebben, sturen vluchtelingen met een farmaceutische zorgvraag door naar de aangewezen apotheken in de regio. Apotheek Lombok in Utrecht, gevestigd op loopafstand van de noodopvang in de Jaarbeurs, krijgt regelmatig bezoek van deze ‘verdwaalde’ vluchtelingen. Apotheker Hilde Jelsma: “Ze komen bijvoorbeeld voor een sterkere pijnstiller dan paracetamol omdat ze nekpijn hebben. Wij verwijzen ze door naar de regio-apotheek in Utrecht.”

Recepten

Service Apotheek Schuilenburg in Amersfoort is door de gemeente gevraagd geneesmiddelen te leveren aan vluchtelingen in een schoolgebouw. In deze apotheek verschijnt af en toe een vluchteling, met tolk, aan de balie: de recepten komen direct van de artsen in de noodopvang.

Het geneesmiddelengebruik van de vluchtelingen is volgens tweede apotheker Judith van Loenen gemiddeld, met recepten voor bloeddrukverlagers, inhalatiemedicatie en enkele antibioticakuren en zelfzorg tegen hoestklachten en verstopping. “Het zijn veelal jonge mannen en vrouwen tussen de 20 en 40 jaar; die gebruiken niet veel medicatie.”

Uitdeelpost

Apothekers in Nijmegen kunnen vluchtelingen doorverwijzen naar de tijdelijke apotheeklocatie op Heumensoord, een terrein voor in totaal drieduizend vluchtelingen. Volgens het COA is een apotheek op een noodopvang uniek voor Nederland.

De mini-apotheek functioneert als uitdeelpost, met uitsluitend medicatie op naam en geen geneesmiddelenvoorraad. Zeven apothekers van Farmazorg Nijmegen, een samenwerkingsverband van openbare apotheken, hebben binnen enkele weken een portacabin ingericht als apotheek. Een Syrische apotheker uit het eigen netwerk en een Arabisch sprekende assistent werken in deze apotheek op locatie.

De bevoorrading gebeurt via de Dienstapotheek Nijmegen in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis. “We faxen de recepten en patiëntgegevens vanuit de portacabin en drie keer per dag rijdt er een koerier met de medicatie”, vertelt apotheker Hanno Maliepaard, die de farmaceutische zorg voor de vluchtelingen coördineert.

Acute zorg

Het geneesmiddelgebruik in de noodopvang is volgens Maliepaard naar Europese normen gemiddeld. “Deze oorlogsslachtoffers zijn redelijk gezond, anders hadden zij een reis van vijfduizend kilometer ook nooit kunnen volhouden.”

Naast extra slaapmedicatie hebben ze volgens Maliepaard eigenlijk maar één acute zorgvraag: aandacht.

Document acties

Back to top