Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 36, jaar 2015

dossier Diabetes

4 september 2015

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Zelfmanagement

column

31-08-2015 | door Esther Kuipers

€ 15 miljoen EU-subsidie voor farmacogeneticaproject

Voor de toepassing van farmacogenetica bij voorschrijven en medicatiebewaking stelt de Europese Unie € 15 miljoen beschikbaar. Ziekenhuisapothekers Henk-Jan Guchelaar en Jesse Swen hadden hiervoor een projectaanvraag ingediend, samen met de KNMP en vijftien Europese partners.

27-08-2015 | door DEB420720

Herexamen 2015 PW 36

Een 28-jarige patiënt heeft drie weken geleden haar eerste kindje gekregen en geeft borstvoeding. Ze komt bij u met een recept voor Microgynon 30. Wat is uw advies? a. Afleveren zonder verdere voorzorgsmaatregelen; Microgynon kan veilig gebruikt worden tijdens de lactatie. b. Afleveren en informeren dat de patiënt dit middel beter pas kan gaan gebruiken als het kindje zes tot acht weken oud is. c. Niet afleveren en vervangen door een anticonceptivum dat alleen progestageen bevat.

03-09-2015 | door C.G. Colijn

Advies: minder regels

Geneesmiddelen kunnen een jaar eerder beschikbaar komen voor patiënten als Nederlandse en Europese overheden onnodige barrières bij ontwikkeling en registratie wegnemen. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid moet zich inspannen om belemmeringen in de regelgeving weg te nemen. Dat staat in een rapport van het Adviescollege toetsing regeldruk Actal aan Schippers.

01-09-2015 | door Frits Baltesen

Brocacef vraagt vergunning aan voor overname Mediq

Brocacef heeft vorige week een vergunning aangevraagd bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor de overname van Mediq Apotheken Nederland. Op basis van deze aanvraag start de ACM een aanvullend onderzoek.

25-08-2015 | door DEB420720

Gewapende overval op apotheek in Amsterdam

De Schinkel Apotheek aan de Hoofddorpweg in Amsterdam-Zuid is vanmorgen overvallen door twee gewapende mannen. Volgens de politie is er vermoedelijk geld buitgemaakt, hoeveel is niet bekend. Dat meldt AT5.

24-08-2015 | door DEB420720

Fagron houdt vast aan doelstelling

Apotheekbevoorrader Fagron houdt vast aan haar omzet- en brutowinstmargedoelstellingen voor dit jaar. Dat zegt bestuursvoorzitter Ger van Jeveren in een interview met het Pharmaceutisch Weekblad.

20-08-2015 | door f.baltesen@pw.nl

Problemen bij DOAC-gebruik

Het gebruik van direct werkende orale anticoagulantia (DOAC’s) in Nederland is toegenomen van 18 patiënten in 2008 tot 29.687 in 2013. Een substantieel deel van hen gebruikt irrationele en potentieel gevaarlijke geneesmiddelcombinaties. Daarnaast is de therapietrouw mogelijk suboptimaal. Dat schrijven S. Hanemaaijer et al. in International Journal of Clinical Pharmacy.

02-09-2015 | door Mirthe Niehoff

Verbetering

31-08-2015 | door PW

Langwerkende insulines maken sterke groei door

Twee belangrijke ontwikkelingen deden zich de afgelopen tien jaar voor in de insulinemarkt. De insuline-analogen hebben hun aandeel sterk zien stijgen en daarmee dat van humane insuline teruggebracht tot onder de 10%. Daarnaast zagen de middellangwerkende insulines hun aandeel slinken ten gunste van de langwerkende insulines.

01-09-2015 | door SFK

Tinzaparine bij VTE

Tinzaparine zorgt voor minder niet-ernstige bloedingen bij patiënten met kanker en veneuze trombo-embolie (VTE) dan de standaardbehandeling met tinzaparine gevolgd door warfarine.

02-09-2015 | door Mirthe Niehoff

Obees + diabeet: liraglutide

Een dagelijkse injectie liraglutide in combinatie met een dieet en lichaamsbeweging resulteert in meer gewichtsverlies bij obese patiënten met diabetes type 2 dan een placebo.

01-09-2015 | door Mirthe Niehoff

Eltrombopag voor kind met chronische ITP

De trombopoëtinereceptoragonist eltrombopag is nu ook veilig en effectief gebleken bij kinderen met chronische immuuntrombopenie (ITP). Dat schrijven J.D. Grainger et al. in de Lancet.

02-09-2015 | door Mirthe Niehoff

Blinden baat bij tasimelteon

Tasimelteon verbetert het slaap-waakritme bij blinde mensen met niet-24-uurs slaap-waaksyndroom.

03-09-2015 | door Mirthe Niehoff

Medicatiegebruik laaggeletterde centraal in grote KNMP-campagne

Met de landelijke campagne ‘Kunt u dat even uitleggen?’ wil de KNMP het maatschappelijk probleem van laaggeletterdheid en medicatiegebruik aanpakken. De campagne wil apothekers ondersteunen bij het verhogen van therapietrouw en het verbeteren van medicatieveiligheid bij deze patiënten.

04-09-2015 | door KNMP
Back to top