Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2015 PW 36

PW Magazine 36, jaar 2015 - 03-09-2015
Een 28-jarige patiënt heeft drie weken geleden haar eerste kindje gekregen en geeft borstvoeding. Ze komt bij u met een recept voor Microgynon 30. Wat is uw advies? a. Afleveren zonder verdere voorzorgsmaatregelen; Microgynon kan veilig gebruikt worden tijdens de lactatie. b. Afleveren en informeren dat de patiënt dit middel beter pas kan gaan gebruiken als het kindje zes tot acht weken oud is. c. Niet afleveren en vervangen door een anticonceptivum dat alleen progestageen bevat.

Goede antwoorden: b en c.

Oestrogenen worden in geringe mate in de moedermelk uitgescheiden. Tot nu toe zijn geen effecten bij de zuigeling gezien. In diverse onderzoeken, waarbij de sub-50-pil werd vergeleken met de minipil, kwam naar voren dat de sub-50-pil de melkproductie en de samenstelling van de moedermelk negatief kan beïnvloeden.

Daarnaast kan de totale periode van borstvoeding worden verminderd. Dit effect is gering, maar kan van belang zijn bij ondervoeding. Oestrogeenbevattende anticonceptiva kunnen vanaf zes tot acht weken na de bevalling gebruikt worden tijdens de borstvoeding.

Een alternatief voor orale anticonceptie is een intra-uterine device (IUD; koperhoudend of met levonorgestrel) of een condoom. Een anticonceptivum dat uitsluitend progestagenen bevat, zoals Cerazette, kan ook worden gebruikt tijdens de borstvoedingsperiode.

Progestagenen per injectie, oraal of in een spiraal, beïnvloeden de borstvoeding niet. Progestagenen gebruikt voor anticonceptie komen niet of nauwelijks in de moedermelk terecht. In diverse onderzoeken zijn geen nadelige effecten bij de zuigeling gezien. Gebruik in het kader van anticonceptie tijdens borstvoeding is algemeen geaccepteerd. Dit geldt ook voor het levonorgestrelbevattende spiraaltje.


Bron: Contra-indicatie zwangerschap, in Commentaren Medicatiebewaking 2015/2016. 30e jaargang. Stichting Health Base juli 2015, Houten.

Document acties

Back to top