Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Fagron houdt vast aan doelstelling

PW Magazine 36, jaar 2015 - 20-08-2015
Apotheekbevoorrader Fagron houdt vast aan haar omzet- en brutowinstmargedoelstellingen voor dit jaar. Dat zegt bestuursvoorzitter Ger van Jeveren in een interview met het Pharmaceutisch Weekblad.
Fagron houdt vast aan doelstelling

Van Jeveren reageert daarmee op de sterk gedaalde aandelenkoers van Fagron. Die is gehalveerd sinds eind juli van € 44 toen tot € 23 vandaag. Veel beleggers hebben aandelen verkocht, omdat het bedrijf vorige maand liet weten dat Amerikaanse zorgverzekeraars hun vergoedingen voor magistrale bereidingen hebben verlaagd. De gemiddelde prijs voor deze Fagronproducten is in de Verenigde Staten gedaald van $ 300 naar tussen de $ 200 en $180.

Van Jeveren zegt dat hij die tegenvaller zal compenseren in de Verenigde Staten en daarbuiten. “Ik hou vast aan onze doelstellingen voor 2015. Dat wil zeggen: € 500 miljoen omzet en € 130 miljoen bedrijfsresultaat.” Overigens is Van Jeveren continu in gesprek met partijen in de VS over de hoogte van de vergoedingen voor Fagron-producten.

Hij heeft geen verklaring voor de koersdaling van Fagron. “We hebben de afgelopen 25 jaar vaker tegenslagen gehad. Daar zijn we steeds bovenop gekomen. Wat helpt is dat we in 32 landen actief zijn; ons risicoprofiel is goed gediversifieerd. Absoluut, de groei van Fagron gaat een vervolg krijgen. Ik ben buitengewoon strijdvaardig.”

Van Jeveren verwacht dat de uitspraak van het Europese Hof eind juli in een Zweedse rechtszaak geen grote gevolgen heeft voor Fagron. De hoogste Europese rechter bepaalde dat alleen apothekers ongeregistreerde geneesmiddelen mogen bereiden. Van Jeveren zegt dat de uitspraak weinig of geen directe gevolgen heeft voor Fagron, want het bedrijf is niet actief in Zweden. Bovendien heeft de uitspraak betrekking op de bereiding van een geneesmiddel door een Zweeds bedrijf waar een geregistreerd equivalent van bestaat. Dat doet Fagron niet.

“De regelgeving in de Europese Unie is overal anders”, zegt Van Jeveren: “Elk land mag zelf bepalen hoe ze omgaan met magistrale bereidingen.” Wat voor hem een steun is, is dat juist deze week de regeling voor doorgeleverde bereidingen in Nederland weer met een jaar is verlengd.

Volgens aandelenanalist Solange Timp van ABN Amro is de koersdaling van Fagron een uiting van onzekerheid van beleggers over de toekomstige groei bij de onderneming. Zij heeft zorgen over de omzetgroei dit jaar en vraagt zich af of de brutowinstmarge op peil kan blijven. “Doordat de vergoedingen voor bereidingen in de VS zijn gedaald, is het onzeker of Fagron in het tweede halfjaar de omzet- en margedoelstellingen kan realiseren.”

Fagron had volgens Timp voor 2015 en 2016 de doelstelling om jaarlijks 10% organisch te groeien (groei zonder overnames van andere bedrijven). Dat lijkt volgens haar niet meer haalbaar in 2015, omdat de organische groei in de eerste helft van dit jaar slechts 2,6% was. De analist meent dat de koersdaling voorlopig voorbij is. Zij verwacht dat het aandeel dit jaar stijgt naar € 29.

Document acties

Back to top