Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 26, jaar 2015

26 juni 2015

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Verkeerd verbonden

column

23-06-2015 | door Esther Kuipers

Huisartsen omarmen apotheker in hun team

Zes van de negen apothekers die tijdens het onderzoek van Anne Leendertse werkten in een huisartsenpraktijk blijven daar werken. Volgens de onderzoekster toont dit aan dat huisartsen behoefte hebben aan een apotheker die zich alleen richt op farmacotherapeutische zorg.

24-06-2015 | door Edwin Bos

CZ investeert in diagnostisch centrum

Zorgverzekeraar CZ investeert in de ontwikkeling van een nieuw diagnostisch centrum in Utrecht, meldde het Financieele Dagblad vorige week.

23-06-2015 | door PW

Afspraken medicatiegebruik Noord-Holland

Medicatie in de thuissituatie moet veiliger in de regio Noord-Holland Noord, vinden 25 zorgorganisaties. Vorige week hebben ze afspraken ondertekend over voorschrijven, afleveren en het juiste gebruik van geneesmiddelen in de thuissituatie.

23-06-2015 | door PW

Herexamen 2015 PW 26

Een patiënt met tuberculose gebruikt onder meer isoniazide eenmaal daags 300 mg. Hij heeft veel last van moeheid, maar heeft zelf ontdekt dat de moeheid minder is als hij driemaal daags 100 mg isoniazide gebruikt. De behandelend arts kan niet in het Farmacotherapeutisch Kompas terugvinden of isoniazide driemaal daags gedoseerd mag worden en belt u voor advies. Uw advies luidt dat driemaal daags isoniazide 100 mg niet verstandig is, omdat: a. de effectiviteit van driemaal daags doseren niet geregistreerd is en dus niet onderzocht is. b. de topspiegel te laag wordt met deze keerdosering. c. de dalspiegel te laag wordt met deze keerdosering. d. de dalspiegel te hoog wordt met deze keerdosering.

25-06-2015 | door Reinier van Hest

Injectienaald Kineret vertoont defect

Het geneesmiddel Kineret (anakinra), dat in een voorgevulde spuit zit met vaste injectienaald, vertoont gebreken. Bij het verwijderen van de beschermkap is op de punt van de naald de werkzame stof waargenomen. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

16-06-2015 | door DEB420720

Vergunning voor Gardasil 9

De Europese Commissie heeft een vergunning verleend voor het in de handel brengen van Gardasil 9.

25-06-2015 | door PW

EMA beoordeelt SGLT2-remmers opnieuw

Het Europees geneesmiddelenagentschap EMA is een herbeoordeling gestart van de SGLT2-remmers canagliflozine, dapagliflozine en empagliflozine.

23-06-2015 | door PW

Kwart 75-plussers gebruikt zeven of meer geneesmiddelen

Nieuwe handhavingscriteria van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) beperken het aantal mensen dat voor een medicatiebeoordeling in aanmerking moet komen. De SFK bepaalde dit aantal op basis van geneesmiddelengebruik alleen op gemiddeld maximaal tweehonderd per apotheek. Bijna 96% van hen maakt het verplichte eigen risico vol.

25-06-2015 | door SFK

Nieuw middel bij RA

Het vaccin Rheumavax kan in de toekomst mogelijk ingezet worden bij reumatoïde artritis (RA).

23-06-2015 | door PW

Chemotherapie met RFA

Patiënten met darmkanker en uitzaaiingen in de lever zijn beter af met een combinatie van chemotherapie en radiofrequente ablatie (RFA) dan met chemotherapie alleen.

24-06-2015 | door PW

Longkanker: nivolumab beter dan docetaxel

Patiënten met gevorderd plaveiselcelcarcinoom in de longen hebben meer baat bij nivolumab dan bij docetaxel. Nivolumab verlengt de levensduur en de progressievrije overleving en geeft minder bijwerkingen.

25-06-2015 | door Mirthe Niehoff

PPHN door antidepressiva

Het gebruik van antidepressiva tijdens de late zwangerschap verhoogt de kans op persisterende pulmonale hypertensie (PPHN) bij de baby.

25-06-2015 | door PW

Verpakking, etiket en bijsluiter

Bij een niet-gestandaardiseerde apotheekbereiding moet de apotheker zelf de juiste verpakking kiezen en zorgen voor correcte etikettering en toepasselijke informatie voor de patiënt. De LNA-preparatencontrole laat een gunstig beeld zien.

25-06-2015 | door Rik Wagenaar

LOA: professionele standaard moet wel praktisch zijn

Het routeplan voor de professionele standaard geeft evidence-based richtlijnen voor openbaar apothekers. “Toepassing van de richtlijnen moet niet voor capaciteitsproblemen zorgen”, meent LOA-bestuurslid Dick Bouma.

25-06-2015 | door Imad el Kaka
Back to top