Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Injectienaald Kineret vertoont defect

PW Magazine 26, jaar 2015 - 16-06-2015
Het geneesmiddel Kineret (anakinra), dat in een voorgevulde spuit zit met vaste injectienaald, vertoont gebreken. Bij het verwijderen van de beschermkap is op de punt van de naald de werkzame stof waargenomen. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Over de naalden zijn zestien klachten gemeld in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland, Zweden en de Verenigde Staten. In Nederland zijn nog geen meldingen binnen gekomen.

Het CBG beveelt zorgverleners en patiënten aan de injectiespuit voor gebruik goed te controleren en niet te gebruiken als er materiaal op de naald of spuit is te zien. De steriliteit is volgens het CBG niet in gevaar geweest. Inmiddels is een onderzoek gestart naar de overige naalden uit de serie verpakkingen.

Retour apotheek

De verpakkingen waarin de defecte naalden zijn gevonden, kunnen worden teruggestuurd naar de apotheek. Dat schrijft de fabrikant Swedish Orphan Biovitrum (Sobi) in een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). Deze brief met informatie over de mogelijke risico’s is in overleg met het CBG en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gestuurd naar reumatologen, kinderreumatologen, (kinder)reumaverpleegkundigen, onderzoekers en ziekenhuisapothekers.

Ook is de DHPC ter informatie gestuurd naar groothandels en patiëntenverenigingen.

Therapie

Anakinra remt de werking van het afweersysteem en wordt gebruikt bij de behandeling van reumatoïde artritis bij volwassenen die onvoldoende reageren op methotrexaat. Artsen schrijven het middel ook voor aan volwassenen en kinderen bij cryopyrinegeassocieerd periodiek koortsspectrum (CAPS).

Document acties

Back to top