Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 13, jaar 2015

27 maart 2015

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Honderd dagen

column

24-03-2015 | door Gerben Klein Nulent

‘Patiënt hoeft niet te betalen voor begeleidingsgesprek’

De Geschillencommissie Zorgverzekeringen heeft een patiënt gelijk gegeven die weigerde € 6 te betalen die CZ in rekening had gebracht voor een begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel. CZ moet het bedrag terugbetalen omdat de apotheker de patiënt niet heeft verteld over deze kosten.

20-03-2015 | door DEB420720

‘Weinig problemen door overheveling hormonen’

De overheveling van dertien fertiliteitshormonen van de openbare apotheek naar het ziekenhuis “lijkt zonder al te veel problemen” te zijn verlopen. Dat constateert Nivel, dat in opdracht van VWS onderzoek heeft gedaan naar de sinds 1 januari 2014 overgehevelde hormonen.

24-03-2015 | door DEB420720

VWS: ‘Vrees toename maagbloedingen ongegrond’

Het aantal maagbloedingen in Nederland is gedaald ondanks een inperking van de vergoeding van maagzuurremmers vanuit de basisverzekering, sinds 1 januari 2012. Dat blijkt uit onderzoek dat Nivel en TNS NIPO hebben uitgevoerd in opdracht van minister Schippers van VWS.

20-03-2015 | door DEB420720

Herexamen 2015 PW 13

Welk effect kan te veel en te hard stampen met de maatcilinder (bij het aanvullen met vulstof tot het benodigde volume) hebben op het gehalte werkzame stof in capsules? a. De afwijking van het theoretische gehalte kan te groot zijn. b. De gehaltespreiding kan te groot zijn. c. De gehaltespreiding en de afwijking van het theoretische gewicht kunnen beide te groot zijn. d. Het heeft zowel op de gehaltespreiding als op de afwijking van het theoretische gewicht geen invloed.

26-03-2015 | door Renske Hebing

Rechter schaart melatonine onder geneesmiddelen

De rechtbank heeft in een kort geding uitspraak gedaan over producten met meer dan 0,3 mg melatonine. De rechter heeft besloten dat deze moeten worden beschouwd als geneesmiddel.

26-03-2015 | door PW

Maatregelen tegen osteonecrose bij zoledroninezuur

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) beveelt aan een patiëntenkaart te introduceren om de patiënt beter te informeren over maatregelen die het risico op kaaknecrose tijdens het gebruik van zoledroninezuur (Aclasta) kunnen beperken.

25-03-2015 | door PW

Codeïne niet voor kinderen

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) heeft aanbevolen het gebruik van codeïnesiroop en -tabletten bij hoest te contra-indiceren bij kinderen jonger dan 12 jaar.

24-03-2015 | door PW

Aantal apothekers neemt in jaar tijd met 61 toe

Het aantal in de openbare farmacie werkzame apothekers nam in 2014 met 61 toe ten opzichte van een jaar eerder. Ondanks een beperkte afname van het aantal werkzame apothekersassistenten bleef het aantal fte’s per apotheek ongewijzigd. Bij de ondersteunende medewerkers nam dat aantal licht toe.

24-03-2015 | door SFK

SSRI’s en TCA’s: minder suïcide

Suïcide, suïcidepogingen en automutilatie komen vaker voor bij mirtazapine, venlafaxine en trazodon dan bij SSRI’s en tricyclische antidepressiva (TCA’s).

25-03-2015 | door PW

Cortico’s goed bij pneunomie

Methylprednisolon kan voorkomen dat de behandeling van community acquired pneumonia (CAP) faalt bij patiënten die hiervoor in het ziekenhuis zijn opgenomen.

24-03-2015 | door PW

Gosereline verhoogt kans op zwangerschap

Premenopauzale vrouwen met borstkanker die naast de standaard chemotherapie gosereline krijgen, lijken minder kans te hebben op ovarieel falen, vervroegde overgang en vruchtbaarheidsproblemen.

25-03-2015 | door Cindy Reinders en Marc de Leeuw

Statines: kans op parkinson

Statines verhogen het risico op de ziekte van Parkinson. Dat blijkt uit een studie, uitgevoerd aan het Penn State College of Medicine (Pennsylvania, VS) en gepubliceerd in Movement Disorders.

26-03-2015 | door PW

‘Dit prachtige vak voor ieder zichtbaar maken’

Als bestuurslid van de Wetenschappelijke Sectie Openbaar Apothekers (WSO) zet apotheker Adrienne van Strien zich in voor het vak openbare farmacie. “Een prachtig beroep waarop we trots mogen zijn”, vindt ze. “We hebben de afgelopen jaren een enorme kwaliteitsslag gemaakt. Deze willen we graag zichtbaar maken.”

27-03-2015 | door Imad el Kaka

Simpliciaverzameling: een zeldzaamheid

Eeuwenlang hebben apothekers (in spe) simpliciaverzamelingen gebruikt, vooral bij de voorbereiding op examens of het afnemen daarvan. Botanicus Raymond van der Ham wil de ontwikkeling van dit fenomeen vastleggen.

27-03-2015 | door Raymond van der Ham
Back to top