Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

VWS: ‘Vrees toename maagbloedingen ongegrond’

PW Magazine 13, jaar 2015 - 20-03-2015
Het aantal maagbloedingen in Nederland is gedaald ondanks een inperking van de vergoeding van maagzuurremmers vanuit de basisverzekering, sinds 1 januari 2012. Dat blijkt uit onderzoek dat Nivel en TNS NIPO hebben uitgevoerd in opdracht van minister Schippers van VWS.
VWS: ‘Vrees toename maagbloedingen ongegrond’

Het aantal maagbloedingen blijkt afgenomen te zijn van 5808 in 2010 tot 4118 in 2013, een daling van 29%. Tegelijkertijd is het gebruik van maagzuurremmers door patiënten met een verhoogd risico op maagbloedingen toegenomen van 55% tot 65%.

Het onderzoek werd uitgevoerd omdat in de Tweede Kamer vrees bestond dat het aantal maagbloedingen zou toenemen doordat maagzuurremmers – voor gebruik korter dan zes maanden – uit het verzekerde pakket zijn gehaald. Deze vrees blijkt nu ongegrond, concludeert Schippers.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat het overgrote deel (87-95%) van de patiënten hun geneesmiddelen ophaalden bij de apotheek. De mensen die de maagzuurremmers niet afhaalden, gaven onder meer aan dat ze dat niet deden omdat ze niet vergoed worden of omdat ze het gebruik van deze middelen niet nodig vonden.

Document acties

Reacties

23-03-2015 18:13
D.T. Hendriksz zegt:

Zelf lezen van dit NIVEL rapport is aan te raden.

NIVEL geeft zelf aan dat niet alles is onderzocht en wijzigingen in de NHG standaard en de invloed van de extra druk vanuit artsen en apothekers om PPI's te gebruiken bij patiënten die extra risico liepen op het aantal maagbloedingen is dan ook onbekend. Wel is bekend dat die groep juist wel extra PPI's is gaan gebruiken. Tevens doet het NIVEL een aantal aannames en gissingen die de statistische waarde van dit rapport verder onderuit halen. Is het DBC maagzweer gelijk aan de behandeling van een maagbloeding? Er is immers geen DBC maagbloeding. Niet alle DBC's waren afgelopen dus extrapoleerde NIVEL erop los. Degenen die de PPI weigerden waren degenen die licht risico liepen en dan nog bij langdurig gebruik. De vraag kan rustig worden gesteld wat NIVEL nu werkelijk heeft gemeten.

Back to top