Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 25, jaar 2014

met PW Wetenschappelijk Platform

20 juni 2014

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

KWF: toegang tot dure oncolytica bedreigd

Het zorgsysteem in Nederland is niet voorbereid op de komst van nieuwe dure oncolytica. De stijging van het aantal patiënten en de toename van het aantal dure geneesmiddelen maakt deze zorg duurder, maar de overheid heeft daar nog geen passend antwoord op.

20-06-2014 | door DEB420720

Grondstoffen van Ranbaxy uit Toansa mogen Nederland weer in

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft in overleg met het European Medicines Agency (EMA) besloten geneesmiddelgrondstoffen afkomstig van de Ranbaxy-fabriek in Toansa (India) weer in Nederland toe te laten. Dit geldt ook voor geneesmiddelen op basis van deze grondstoffen.

10-06-2014 | door DEB422443

Langwerkende ADHD-medicatie geeft betere compliance

ADHD-patiënten van Turkse en Marokkaanse komaf stoppen eerder met ADHD-medicatie dan autochtonen. Daarnaast stoppen patiënten minder snel met medicatie na de introductie van langwerkend methylfenidaat. Onderbehandeling van ADHD houdt het verhoogde risico op ongelukken in stand, blijkt uit promotieonderzoek van Els van den Ban.

20-06-2014 | door Els van den Ban

Nieuwe leden

20-06-2014 | door KNMP

Apotheek.nl nu ook als app beschikbaar

Ruim anderhalf miljoen bezoekers per maand bekijken de informatie op de publiekswebsite apotheek.nl. Met de opkomst van smartphones, de beschikbaarheid van mobiel internet en de vraag vanuit het publiek waren er redenen genoeg om deze informatie ook via een nieuw kanaal aan te bieden: de app.

20-06-2014 | door KNMP

Opiumwetmiddelen mee op reis: verklaring noodzakelijk

Geneesmiddelen zoals methylfenidaat en dexamfetamine vallen onder de Opiumwet. Om geneesmiddelen die een opiumwetmiddel bevatten legaal mee op reis te nemen, is een verklaring nodig. De benodigde verklaring en procedure zijn afhankelijk van de bestemming.

20-06-2014 | door Doerine Postma

Herexamen 2014 PW 25

Welke uitspraak over de interactie tussen tramadol en paroxetine is correct? A. Tramadol en paroxetine verhogen beide de hoeveelheid serotonine in de synapsen van het CZS, dit verhoogt het risico op serotonerge toxiciteit. B. Paroxetine remt het metabolisme van tramadol, hierdoor verlaagt de concentratie van de actieve metaboliet. C. Zowel A als B is juist. D. Geen van bovenstaande antwoorden is juist.

20-06-2014 | door Annemarie Heersche

Echt nodig

column

20-06-2014 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen

ADHD: afnemende groei

Het gebruik van ADHD-middelen groeit minder hard dan in de afgelopen jaren. Bij jongeren tot 10 jaar is zelfs sprake van een afname. Bij deze groep wordt het gebruik voor ongeveer 85% gestart door specialisten.

19-06-2014 | door SFK

Positief advies dexamfetamine

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van het EMA adviseert een handelsvergunning voor dexamfetaminesulfaat. Volgens de CHMP wegen de baten tegen de risico’s op.

16-06-2014 | door PW

Correcties

13-06-2014 | door PW

Patiënten houden keuzevrijheid apotheker

Patiënten mogen zelf blijven uitkiezen bij welke apotheek ze hun geneesmiddelen halen. Dat is de uitkomst van gesprekken tussen minister Schippers van Volksgezondheid met de coalitiepartijen VVD en PvdA, en D66, ChristenUnie en SGP.

13-06-2014 | door DEB420720

Convenant medicatieoverdracht Amsterdam

De Amsterdamse belangenorganisatie van apothekers FBA (Farmaceutisch Bureau Amsterdam) heeft met de huisartsen in Amsterdam en de Amsterdamse ziekenhuizen een convenant gesloten om de medicatieveiligheid in ziekenhuizen te verbeteren.

12-06-2014 | door f.baltesen@pw.nl
Back to top