Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Grondstoffen van Ranbaxy uit Toansa mogen Nederland weer in

PW Magazine 25, jaar 2014 - 10-06-2014
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft in overleg met het European Medicines Agency (EMA) besloten geneesmiddelgrondstoffen afkomstig van de Ranbaxy-fabriek in Toansa (India) weer in Nederland toe te laten. Dit geldt ook voor geneesmiddelen op basis van deze grondstoffen.

De IGZ nam dit besluit na een onaangekondigde inspectie van de genoemde fabriek in maart door een team van inspecteurs uit Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Australië, onder leiding van een Duitse inspecteur.

In januari 2014 besloot de IGZ geen in Toansa geproduceerde geneesmiddelgrondstoffen toe te laten tot de Nederlandse markt, omdat niet zeker was of deze aan de kwaliteitseisen voldeden.

Er waren geen aanwijzingen dat er iets mankeerde aan de grondstoffen zelf, maar in de fabriek werd afgeweken van GMP-eisen, bijvoorbeeld bij de uitvoering van tests en de rapportage daarover. Geneesmiddelen gemaakt met deze grondstoffen hoefden van de IGZ niet te worden teruggehaald bij apotheken en/of groothandels omdat er geen direct gezondheidsrisico was.

Voor de zekerheid liet de IGZ grondstoffen geproduceerd in Toansa niet toe tot de Nederlandse markt in afwachting van nader onderzoek door het EMA.

Hoewel de inspectie in maart tot tevredenheid stemde, blijven de inspecteurs waakzaam. Binnen een jaar wordt de fabriek in Toansa opnieuw geïnspecteerd.

Document acties

Back to top