Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 22/23, jaar 2014

dossier Gynaecologie

30 mei 2014

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Domperidon lijkt effectief ter stimulatie van borstvoeding

Geregeld bellen apothekers de Teratologie Informatie Service met de vraag of domperidon mag worden gebruikt tijdens de borstvoeding. Het gaat hier om off-labelgebruik. In dit geval lijkt er voldoende evidence voor de effectiviteit zonder dat de veiligheid voor moeder en kind in het geding komt.

30-05-2014 | door J.L.M. Passier

DHEA-toevoeging voorkomt testosterondaling bij pilgebruik

De huidige combinatiepil veroorzaakt bij pilgebruiksters een verlaging van de testosteronspiegel. Dat beïnvloedt stemming, energie en seksueel functioneren. Toevoeging van DHEA herstelt de testosteronspiegel en heeft een gunstig effect op sommige pilgerelateerde klachten.

30-05-2014 | door Yvette Zimmerman

'Hormoontherapie kent groot placebo-effect'

Oestrogenen zijn minder effectief dan gedacht bij opvliegers en andere overgangsklachten. Dat stelt hoogleraar reproductieve geneeskunde Frans Helmerhorst van het Leids Universitair Medisch Centrum op grond van meta-analyses. Ook de cardiovasculaire en carcinogene bijwerkingen nopen tot spaarzaam voorschrijven. “Niet schaden blijft belangrijk.”

30-05-2014 | door Frits Baltesen en Mariël Croon

‘We hebben de stem van de assistenten broodnodig’

Optima Farma is de beroepsvereniging van apothekersassistenten, farmaceutisch managers en consulenten. Een sterke organisatie is onontbeerlijk voor de professionalisering van het vak en de kwaliteit van het apotheekteam. Het lidmaatschap biedt bovendien het handboek De apothekersassistent en een geaccrediteerde nascholing. Apotheker Harm Sanders sloot een groepslidmaatschap af voor zijn team.

30-05-2014 | door KNMP

Nieuwe leden

30-05-2014 | door KNMP

Nieuw zakboek gereed

De derde editie van het zakboek Interacties oncologische middelen, voorheen Oncolytica interacties genoemd, is gereed.

30-05-2014 | door Marianne le Comte en Brigit Wensveen

Herexamen 2014 PW 22/23

Wat is een alternatief voor lidocaïne bij een allergie voor dit middel? a. bupivacaïne; b. prilocaïne; c. procaïne; d. ropivacaïne.

30-05-2014 | door PW

U hebt toch getekend?

column

30-05-2014 | door Jaap Dik

Forse prijsdaling recombinante hormonen na overheveling

Stimulatie met follikelstimulerend hormoon (FSH) wordt vaak ingezet bij vruchtbaarheidsproblemen. Volgens een Cochrane review zijn humane en recombinante vormen van FSH-preparaten hierbij even effectief.

30-05-2014 | door Marc de Leeuw

Switchen pil niet nodig

Het absolute tromboserisico van hormonale anticonceptie is laag. Vrouwen met een nieuwegeneratiepil hoeven daarom niet te switchen. Dat staat in de herziene FTO-module Hormonale anticonceptie van IVM.

30-05-2014 | door c.reinders@knmp.nl

Urine-incontinentie: bandje werkt beter dan fysiotherapie

Ongeveer een kwart van de vrouwen boven de 45 jaar verliest wel eens onwillekeurig urine. Maar 60-70% van hen zoekt geen hulp. De verschillende behandelopties zijn bij patiënt en professional vaak onvoldoende bekend. Gynaecoloog Huub van der Vaart vertelt over de mogelijkheden bij stress-, aandrang- of gemengde urine-incontinentie.

30-05-2014 | door Cindy Reinders en Frits Baltesen

Aspirine voorkomt geen miskramen

Vrouwen met meerdere miskramen in de voorgeschiedenis hebben geen baat bij acetylsalicylzuur. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie onder 1228 vrouwen.

30-05-2014 | door PW

Lidocaïne vermindert pijn bij seks

Topicaal lidocaïne (4%) vermindert dyspareunie. Dat bleek uit een dubbelblinde trial onder 46 borstkankerpatiënten met ernstige vaginale atrofie die geen hormonen mogen.

29-05-2014 | door PW

Jaarlijkse meting van BMD is niet zinvol

De leeftijd van de vrouw en haar botdichtheid bepalen het risico op botfracturen na het stoppen van bisfosfaten. Jaarlijkse metingen van de botdichtheid en de botturnover hebben geen zin.

28-05-2014 | door Cindy Reinders

Citalopram reduceert alzheimer-plaques

Citalopram vertraagt mogelijk de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer.

28-05-2014 | door PW

Bevacizumab bij ovariumkanker

Chemotherapie met bevacizumab verlengt de progressievrije overleving (PFS) bij platinaresistent recidiverend ovariumcarcinoom.

27-05-2014 | door PW

Neurologische bijwerkingen epidurale corticosteroïden

De FDA waarschuwt dat epidurale injectie van corticosteroïden in zeldzame gevallen kan leiden tot ernstige bijwerkingen zoals verlies van gezichtsvermogen, beroerte, verlamming of zelfs de dood.

27-05-2014 | door PW

Verbetering

26-05-2014 | door PW

Receptenaandeel IVF hoog

Nederlandse apotheken verstrekten vorig jaar 600.000 keer een door gynaecologen voorgeschreven geneesmiddel. 55% van de uitgaven hieraan gingen naar ovulatiestimulerende middelen, waaronder die voor IVF.

26-05-2014 | door SFK

Joanna Klopotowska wint Opwijrda-prijs 2013

Joanna Klopotowska heeft vorige week op het Prisma-symposium in Amersfoort de Opwijrda-prijs 2013 ontvangen voor haar artikel ‘Herkenning van geneesmiddelgerelateerde schade bij oudere ziekenhuispatiënten’. De Prisma-publicatieprijs ging naar Margreet Warlé-van Herwaarden en Job van Boven werd onderscheiden voor de beste presentatie.

22-05-2014 | door DEB400060

Internationale ministersconferentie over antibioticaresistentie

Minister Schippers gaat een internationale ministeriële conferentie organiseren om de groeiende antibioticaresistentie te bespreken. Dat maakte de minister 20 mei bekend op de Algemene Vergadering van de World Health Organization (WHO) in Genève.

21-05-2014 | door DEB422443

Antipsychotica zorgen voor gewichtstoename

Medicatie voor de behandeling van psychoses en schizofrenie leidt tot flinke toename van gewicht bij patiënten. Hoe langer de geneesmiddelen worden gebruikt, des te groter het effect. Dat blijkt uit een uitgebreide studie naar de invloed van antipsychotica op lichaamsgewicht door wetenschappers van Maastricht UMC+, onder leiding van psychiater Maarten Bak.

20-05-2014 | door f.baltesen@pw.nl
Back to top