Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

U hebt toch getekend?

PW Magazine 22/23, jaar 2014 - 30-05-2014 | door Jaap Dik
column

Een akkefietje uit onze praktijk: patiënt wordt daags na het halen van de medicatie met terugwerkende kracht uitgeschreven wegens langdurige betalingsachterstand. Wij hebben een goede COV-controle gedaan. Volgens de verzekeraar moeten we vóór het indienen van de declaratie aan het eind van de maand nogmaals controleren.

Verzekeraar vergoedt niet en wij zitten met de strop; en van een kale kip …

Commentaar verzekeraar: het stond in het contract en u hebt getekend.

Net alleen in dit voorbeeld, ook met het schrappen van artikel 13 heeft de zorgverzekeraar ineens wel erg veel macht. Nu is het effect in de farmacie misschien minder groot dan bij een aantal andere zorgverleners; zonder contract met de grootste verzekeraar kon je de zaak al sluiten, maar het effect op de totale zorg is enorm.

Dat er op kwaliteit gelet wordt, kan ik alleen maar toejuichen. Soms zal de keuze dan zijn: verbeteren of sluiten. Maar gaat de term ‘kwaliteit’ niet misbruikt worden? Door een verzekeraar die wél volop alternatieve geneeswijzen in de polis heeft opgenomen. Of bedoelt men eigenlijk alleen maar ‘de laagste prijs’?

De komst van De Zorgmakelaar Farmacie, met zo’n zevenhonderd aangesloten apotheken, kan helpen om de beginnende toenaderingen van verzekeraars en apothekers een zetje in de rug te geven. Waardoor nu eindelijk eens de Good Contracting Practice wordt nageleefd en waardoor wat onzinnige bepalingen hopelijk uit de contracten verdwijnen.

Document acties

Back to top